A futás, kocogás jótékony hatásai

futó futás kocogás ultrafutó futónő futás - Edit a sárvári 24 órás futáson

endofin futás közben felszabaduló endorfin örömhormonAmikor "edzeni kezdünk", a szokatlan fizikai megterhelés még zavaró mértékű stresszhatának teszi ki a szervezetünket, ez azonban nem tart sokáig. A kocogás vagy futás közben beálló nyugalmi tudatműködés a felszabaduló örömhormonok által létrejövő könnyű, kellemes mámor pozitív bódulata és a vidám kedélyállapot legyűri a stresszhatásokat. Dishman, Folkins és Sime, valamint Goldwater kutatásaiból tudjuk, hogy az egyenletes ritmus különösen fontos közérzetjavító eleme a kocogásnak.

futás jótékony hatásai, kocogás az erdőbenJuli és Icu kocognak

Meglepő, hogy mit érhetünk el a ritmikus-egyenletes mozgástréninggel. Például az izomanyagcsere az egyenletes terhelés hatására akár ötvenszeresére is emelkedhet, a szervezet anyagcseréje tíz-hússzorosára. A szíven átáramló vérmennyiség ötszörösére nőhet. Hosszú távon pedig a rendszeres terhelés hatására a pulzusszám csökken, a szív kapacitása nő, a vérnyomás csökken, a szívinfarktus előfordulási esélye csökken, a test zsírszövettartalma csökken, növekszik a védő koleszterin, és csökken az ártalmas koleszterin szintje. Csökken a trombózisveszély, nő a véren átáramló vérmennyiség, növekszik a hasűri szervek aktivitása, javul a csontozat mésztartalma, az immunaktivitás pedig leginkább a természetes ölősejtek számának és működési aktivitásának növekedésében mutatkozik meg. A testi működés egészségesebbé rendeződésén túl különleges hatással számolhatunk a kedélyjavító (öröm) hormon aktivizálódása révén, javul a közérzet, csökken a szorongás és diszfória (kedvetlen, levert állapot); a depresszió is ellenszerére talál a rendszeres testmozgásban.

A futás az egyik legjobb kalóriaégető sport. A fogyni vágyó futóknak lassú tempóban hosszú ideig kell futniuk. A zsírégetés kb 30-40 perc után indul be. Gyors tempónál a szénhidrát felhasználás az intenzív, ezért a fogyáshoz a maximális pulzusszám 50-60% -án érdemes futni, ekkor a legintenzívebb a zsírégetés.

futás kocogás erdőben hegyekben Egy kis kocogás a Bükkben

A futás kiváló zsírégető.

Futás kezdőknek.

Optimális testsúly:
BMI Testtömeg kalkulátor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Általánosságban a rendszeres testmozgás hatásairól:

A rendszeres mozgás a leghatékonyabb mód az egészség megőrzéshez, sőt még az egészség helyreállításához is kiváló. A rendszeres testmozgás nem csak hatékony, de a legolcsóbb módja is az egészségünk megtartásához.

Néhány példa:

  • 30-40 százalékkal kisebb a cukorbetegség kockázata a rendszeresen testmozgást végzőknél
  • 36-68%-kal csökkenti az idősebb korban nagyon gyakori medence és combnyaktörések relatív gyakoriságát
  • a rosszindulató daganatok 20-40 %-al kisebb az előfordulás gyakorisága
  • jelentős mértékben csökkenti a csontritkulás kialakulását, napi 40 perc mozgás

futás kocogás a kutyával
kocogás, futás kutyával a Balaton Maratonon

Fuss, kocogj, ússz, kerékpározz rendszeresen! Tempós gyaloglás is ajánlott!

 

 

Szenyiorok, húzzatok futócipőt - avagy idősek is elkezdhetik

Hogyan hat a szervezetükre a mozgás?  40 -en túliak korosztályát vizsgálták,  akik korábban még nem sportoltak: a futást elkezdeni sohasem késő!

- futás kocogás fogyás zsírégetés -