Csonthártyagyulladás a lábszárnál

csonthártya gyulladásKiújult a csonthártyagyulladásom a lábszáromnál..
Minden módszer érdekel, amivel csökkenthetném a kényszerpihenőt. Akinek van tapasztalata, kérem ossza meg velem!
Mivel nem írtad le pontosan, hol fáj, kétféle probléma lehetséges.


Nézd meg a használt cipőidet, merre vannak kitaposva. Aztán olvasd el a következőket. Állíts fel diagnózist, aztán kezdheted a kezelést.A sérülések kezelése, avagy gyógyíts rizzsel! (Heal with R.I.C.E!, angol)


Csaknem az összes akut sportsérülés azonnali kezelése négy teendőt igényel, melyet angolszász területen a RICE (rizs) betűszóval jelölnek: Rest, Ice, Compression, Elevation, azaz nyugalomba helyezés, jegelés, kompresszió és felpolcolás. A nyugalomba helyezés csökkenti a további sérülések lehetőségét és az esetleges vérzést, a jegelés fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A kompresszió és a felpolcolás a duzzanat (oedema) képződését mérsékli.
A sérült testrészt tehát polcoljuk fel, és helyezzünk rá egy törölközőbe tekert, tört jéggel vagy hűtőgéllel teli tasakot (ezek jobban felveszik a testrész kontúrját). Rugalmas pólyával rögzítsük, ügyelve, hogy ne akadályozzuk a keringést. 10 perc múlva távolítsuk el a pólyát és a jeget, de a sérült testrészt hagyjuk felpolcolva. Újabb 10 perc múlva ismételjük meg a jegelést, s így folytassuk 10 percenként váltva 60-90 percen keresztül, az első 24 órában ismételjük néhányszor.
A teljes gyógyulásig a végtagot terhelő tevékenység kerülendő, kiegészítő (a sérült területet kímélő) sportok viszont megengedettek, sőt ajánlottak.

A lábszár első-külső (anterolateralis) izmainak sérülése

Panaszok: A fenti izmok fájdalma futás közben a sarok földet érése után jelentkezik. Ha az edzés folytatódik, akkor a fájdalom állandósul.


Kezelés: RIZS + a futást abba kell hagyni, emellett a vádli izmainak nyújtása is szükséges, ui. ezek túlzott megfeszülése alakítja ki a sérülést. A panaszok megszűnésekor a sérült izmokat erősíteni kell a kiújulás megelőzése céljából (vizesvödör tréning). Asztal szélére ülj, vödör fülét a lábfejedre akasztd, majd a lábfejeket feszítsd hátra 3x10 ismétléssel. Víz mennyiségét fokozatosan emeld, mindig csak annyit, hogy ne fájjon.


A sípcsont mögötti-belső (posteromedialis) izmok sérülése

Ezek az izmok a lábfejet hanyintják (supinálják), azaz a lábfejet a külső lábél felé billentik, valamint emelik és kifelé fordítják a sarkat a lábujjakkal való elrugaszkodás előtti pillanatban. A fokozott borintás vagy domború utakon, felhányt szélű ösvényeken való futás az izmok meghúzódását okozza. A fokozott borintás a hosszanti boltozat ellapulását, és ezáltal a hanyintáshoz szükséges erő megnövekedését okozza. A fokozott terhelés következtében a fenti izmok íngyulladása, majd az izmok fájdalma alakul ki, sőt végül a sípcsontból is leszakadhat egy darab az izomtapadásnál.

Panaszok: A fájdalom a belboka felett 2-20 cm-nyire jelentkezik, a futás folytatásával felfelé a térdtől 5-10 cm-nyire terjedhet. A fájdalmat a lábujjhegyre emelkedés vagy a lábfej kifelé fordítása fokozza.

Kezelés: A futás szüneteltetése, merev sarkú és speciális, borintást gátló betéttel ellátott cipő viselése, megfelelő futóterep kiválasztása, a sérült izmok lábujjhegyre állással és a lábfej kifelé forgatásával való erősítése.Ez a részlet a Futrinka edzésprogram, edzésnapló része volt valamikor, de már elhalt, nem találom meg az interneten.

Két orvos (talán sportorvosok), írták, sajnos a nevüket sem találtam meg hirtelen.


Imaro
(Futóbolond topik)Sípcsonti ínhüvelyek gyulladása

Rendkívül gyakori, kellemetlen fájdalommal járó sérülés, mely során az alsó végtag elülső részén lévő inak gyulladásba jönnek. (A sportszakorvosok nem szívesen használják a "sípcsonti ínhüvelyek gyulladása" kifejezést, mert több, az alsó végtagban bekövetkezett sérülésre is utalhat, lásd Imaro írása.) Bár ebben a részben jelen van maga a kifejezés, mégis megpróbáltam inkább arra a speciális problémára koncentrálni, amely gyakran elõfordul a futóknál: az alsó végtag íngyulladására.

Tünetek

Lüktető fájdalommal járó betegség, amely során a sípcsont belső része (de a külsőre is átsugározhat) a bokától a térdig érzékennyé válik a nyomásra. A fájdalomérzet a futás megkezdésekor a legintenzívebb, de az edzés során az izmok ellazulásával javulhat a helyzet. Amennyiben azonban fáradásos repedés alakul ki, a fájdalom egy pillanatra sem szűnik meg. Az íngyulladás esetében a fájdalom visszatér a futás után.

Kiváltó okok

A fáradt vagy merev lábikraizom túl nagy terhelést ró az ínszalagokra, amelyek megfeszülnek és elszakadhatnak. A túlborintásra hajlamos futók és a betonon futók esetében még rosszabbak a kilátások. (túlborintás: a láb túlzott mértékű befelé dőlése talajfogás után, amikor az elrugaszkodás helyett a lábfej kissé továbbgördül; a futócipőn látható, hogy vízszintes felületre téve befelé dőlnek)

A kezdő futók, rengeteg okból kifolyólag, szintén a veszélyeztetett kategóriába sorolhatók. Ezek közül a leggyakoribb az az eset, amikor lábizmukat olyan mértékben és helyzetben terhelik meg, ahogy addig még soha, túlterhelés következménye.
A futócipő helytelen kiválasztása szintén ronthat a helyzeten. A hosszabb pihenés után talpra álló futók is hajlamosak a sípcsont ínhüvelygyulladására, mert túl gyorsan növelik a teljesítendő távot.

(szerk. megjegyzése:  a túlhordott futócipő egyik tünete is a sípcsont fájdalma, érzékennyé válása; ideje futócipőt váltani!)

Sípcsont ínhüvelygyulladás otthoni kezelés

Sok futónak csak enyhe ínhüvelygyulladása van, amellyel nem muszáj orvoshoz fordulni. Ha a sípcsont ínhüvelygyulladása az idény elején következik be, akkor egy bizonyos mennyiségű futás segíthet a gyógyulásban. Arra azonban ügyelni kell, hogy nem múló fájdalom esetén a futás tiltott.
Naponta 3 alkalommal 15 percig jegelje a gyulladt részt és szedjen aszpirint vagy ibuprofent. Futás után azonnal jegelje! A gyógyulást elősegítheti, ha csökkenti edzésadagját vagy egy időre felhagy a futással. Lábadozási időszak: kettő-négy hét.
Tudj meg többet a jegelésről: Jégterápia.

Orvosi ellátás

Ha a sérülés 4 hét elteltével sem reagál a pihenésre és az otthoni kezelésre, akkor forduljon lábbetegség-szakorvoshoz, aki méretre készült talpbetétet írhat ki önnek a borintás javítására. Ultrahangkezelést és gyulladáscsökkentõ készítményt is kaphat. Sebészi beavatkozás ritkán javasolt.

Választható testedzések

Terhelésmentes gyakorlatok, mint például az úszás, a vízben futás, gyaloglás, könnyed kerékpározás.

Megelőzés

Az inak nyújtására és az alsó végtag elülső részén lévőizmok erősítésére a következő gyakorlatot ajánlom: üljön egy székre vagy asztalra, és tegyen a lábfejére egy bokára rögzíthető súlyt. Anélkül, hogy behajlítaná térdét, mozgassa le-fel lábfejét, vagy kérje meg partnerét, hogy a lábfejét lefelé nyomva segítsen önnek a gyakorlat elvégzésében.
A gumiszalaggal végzett gyakorlatok szintén erősítik az aló végtagot. Kötözze a szalag egyik végét egy nehéz tárgyhoz, például az ágy lábához. Húzza ki a szalagot és kötözze a másik végét a lábfejére. Mozgassa fel-le és ide-oda a lábbát, s így több izmot is erősíthet egyszerre. Végül, de nem utolsósorban azt ajánlom, hogy viseljen mozgáskontrollt biztosító cipőt és talpbetétet, ha az orvosa úgy rendelkezik. Végezzen alapos bemelegítést, és fusson puha terepen. Kerülje a túlerőltetést!


Forrás: Futók könyve


Gyógyítás jéggel

Ajánló: gyógyítás és kezelés jéggel a jégterápia.

- Futás.Net cikkek -