10 Futó tipp

- Weldon Johnson futás tippjei, a sikeres futó titka -

 1. Edző, edzésterv

  Johnson szerint a futók legnagyobb hibája a helytelen edzés, állítja, hogy neki van a világ legjobb edzője. Legyen edzőnk!

 2. Edzőpartner, futótársak

  Nehéz edzőt (edzőpartnert) találni, aki feláldozza a futásait az érdekünkben. Viszont ha találunk egy  futótársat vagy egy futóközösséget, az nem csak az edzésprogramunkat élénkíti meg, hanem mentálisan is segít, hogy ne önmagunkra koncentráljunk, hanem másra figyeljünk.


 3. Magasabb kilométerszám

  A magas heti kilométerszám elérésének a kulcsa, hogy a futó kilométereink számát éveken át ésszel növeljük, míg elérjük a határainkat.
  Manapság divatos kevés kilométerszámból sokat kihozni, ami a mai felfokozott életmódból adódik, mindent rövid idő alatt, kevés befektetéssel gyorsan akarunk elérni.

 4. Pihenő napok, regenerálódás kemény edzések és hosszú futások között

  A lassú futások segítik elő a regenerálódást a hosszú futások vagy a kemény edzések után. Minden futásnak megvan a saját célja; a lassú átmozgató futások lényegének megértése után sokkal jobb eredményeket fogunk elérni.

 5. Fuss terepen

  futás terepen csapatban közösségbenFogj egy golflabdát és ejtsd le a járdán: becsapódik és visszapattan. Majd ejtsd a fűbe.. Most képzeld el, hogy a golflabda a Te lábad!
  Beton és aszfalt kerülésével a lágyabb talajon nem csak a bokád erősödik, hanem a sérülésveszély is csökken!
 6. Együnk futás után

  Minden futás után - lehetőleg 30 percen belül-,  együnk szénhidrát tartalmú ételeket. Edzések után az izmok cukortartalma kiürül, a sejtek gyors regenerálódását segíti a mihamarabbi szénhidrát utánpótlás.

 7. futás futó folyadék utánpótlásFolyadék utánpótlás futás közben

  Mindig pótold a folyadékot!
  Nem csak a hosszú futások alatt kell figyelni a folyadék utánpótlására, hanem a futások között is igyunk sokat!

 8. Aludjunk sokat éjszaka

  futás edzés után sok alvásRohanó társadalmunkban próbálunk minél több dolgot elvégezni egy nap. A több nem mindig jobb!
  Feküdjünk le korán és aludjunk legalább 8 órát!
 9. Figyeljünk oda a sérülésekre

  Figyeljünk oda testünk jelzéseire. Szükség esetén jegeljünk, pihentessünk, menjünk orvoshoz; változtassunk futóterepet, futócipőt .

 10. Magaslati edzés

  Erre nincs mindenkinek lehetősége, talán nem is ez a legfontosabb.  Viszont - mint Johnson életében is - megfelelő alkalom, hogy a fenti 9 pontban még inkább elkötelezett legyél.

Weldon Johnson nem említi, talán azért, mert annyira alap:
+1 Nyújtás!

- futás edzés tippek cikkek -