Az úszás jótékony hatásai

Az úszás az egyik leghatékonyabb mozgásforma. A szervezet rákényszerül egy önkéntelen légzésszabályozásra, ezáltal fejlődik és javul a tüdő-szív-keringési szervrendszerek teljesítőképessége. Vízben könnyebb a hőleadás és kevesebb az izzadás.

A víz ellenállása miatt intenzívebb munka végezhető, mint a szárazföldön. A felhajtóerő csökkenti a testre nehezedő súlyt, így kíméli az izületeket. Túlsúlyos illetve mozgássérült személyeknek is javasolt, mert a gerincoszlopra és a csontozatra kisebb terhet rak.

Fejleszti a kondicionális- és koordinációs képességeket. A legtöbb izomcsoportot egyszerre és alaposan megmozgatja, erőt, állóképességet és rugalmasságot egyaránt biztosít. Fontos szerepe van a testtartás javításában, ezért nemcsak a rekreáció, hanem a rehabilitáció területén is hasznos a vízben való mozgás. Így a csont, izületi bántalmak, szív- és érrendszeri betegségek, gerincdeformitások és balesetek, műtétek utáni terápiára is alkalmas.

Sokan idegnyugtatás céljából úsznak. A lelki nyugalom különösen csendes, természetes álló- illetve folyóvizekben érhető el.

Úszás veszélyei

Alkoholos befolyásoltságú, szívbeteg, legyengült szervezetű, vagy felhevült testű személynek nem ajánlott a vízbe menni. Az ilyen személyek könnyen begörcsölhetnek illetve vízbe fulladhatnak.

Külön edzés nélkül veszélyes a 15 °C-nál hidegebb vízben hosszabb időt eltölteni, mert a szervezet gyors kihűlésével járhat. Ismerünk azonban északi népeket, akik a jeges vízben is kellemesen „lubickolnak”, de a legtöbb embernek ez nem ajánlott.

Úszás története

Az úszás cselekedete valószínűleg egyidős az emberiséggel. Több ókori maradvány is van, mely jelzi, hogy régen is kedvelt szabadidős tevékenység volt. Az ókori görögöknél az úszás az emberi műveltség fokmérője volt. Közéleti tevékenységet az nem vállalhatott, aki nem tudott úszni. Annak ellenére, hogy az újkori olimpiákat nem tudnánk elképzelni úszósport nélkül, a görög olimpiákon nem volt ilyen versenyszám. A rómaiak az egész birodalomban hatalmas csőhálózatokat építettek ki, hogy hódolhassanak fürdő szenvedélyüknek. Úszással kapcsolatos utalásokat a Bibliában is találhatunk. A középkorban a fürdés és az úszás erkölcstelen dolognak számított. Csak a 17. századtól vált ismét elfogadottá. Napóleon seregében a kiképzés részévé vált. A katonáknak ruhában, fegyverrel a kézben kellett csendben úszni. Az úszás technikáját először egy Nicolaus Winmann nevű nyelvész foglalta könyvbe 1538-ban.

A versenyúszás 1800 körül kezdett elterjedni. 1837-ben alapították az első német úszóklubot. Az első újkori olimpiától kezdve vannak úszószámok. 1908-ban alapították meg az úszók nemzetközi szervezetét a FINA-t (Federation Internationale de Natation de Amateur).

Magyarországon a török hódoltság idején vált újra népszerűvé. A török időkben felfedezett termálvizek híresek voltak, számtalan utazó leírása népszerűsítette a magyar termálfürdőket. (Egy régi mondás szerint, az alföldi ember, ha bárhol is kicsit mélyebben szúrja le botját, termálvizet talál).1880-ra tehető a sportúszás kezdete, ekkor rendezték az első versenyt Siófok és Balatonfüred között. Az első úszóklub 1893-ban, a Magyar Úszó Szövetség pedig 1907-ben alakult meg.

A magyar úszók mindig is világ élvonalába tartoztak, már a legelső olimpián is a három aranyból kettőt elhozott a magyar delfin Hajós Alfréd.

Úszás stílusok

úszás az olimpián, Gyurta Dániel mellúszás
Gyurta Dániel - mellúszás

A korai időkben főképpen a mellúszás volt az elterjedt. Azonban a sportversenyek miatt a technikák folyamatosan fejlődtek. Kialakult például az oldalúszás, melynek során az ember a jobb és bal oldalán váltakozva feküdt a vízen, és húzott egyet-egyet a kezével, lábával pedig oldalirányú ollózást végzett. 1868-ban a Kutya-sziget bennszülötteitől eltanult úszásmódot hozta Európába John Trudgen. Sajátos úszásával Trudgen bajnokságokat is nyert. 1875-ben Matthew Webb 21 óra 45 perc alatt átúszta a La Manche-csatornát Dover és Calais között (14 km). 1898-ban a Polinéz-szigetvilág törzseinek úszásmódját kiismerve az ausztrál Alex Wickham a mai gyorsúszáshoz hasonlító stílust dolgozott ki (váltott karmunka, hullámzó mozgású test). Az ausztrál Arthur Cavill fejlesztette ki hátúszást, ám az ő változatában a két kar egyszerre, lába pedig békatempóval mozgott. A hátúszást 1912-ben az amerikai Harry Hebner fejlesztette tovább a ma ismert változatra (váltott kar- és ollózó lábmunka), és nyert technikájával olimpiát 100 m-en. A legfiatalabb úszásnem a pillangó, amelyet a német Erich Rademacher mellúszás közben talált ki, amikor egy szoros célba való benyúlás során kiemelkedett a vízből, és szinte ráugrott a falra. Sokáig mellúszó lábmunkával pillangóztak, csak 1936-ban jelent meg Higgins páros lábú, ún. delfin lábmunkája. A FINA 1952-ben ismerte el negyedik hivatalos úszásnemként a pillangót.
Az elmúlt két évben azonban a versenyúszás sportágában FINA nem jeleskedik, az üzelti érdekek nyomására olyan cápadresszek jelenhettek meg az úszóknál, amelyek két év alatt az eddigi világcsúcsok több, mint két harmadát felülírták. Most aztán tényleg nehéz megmondani, hogy ki is a legjobb úszó az adott távon.

Úszásnemek

Úszás uszodában Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda Széchy Tamás uszoda medence Úszás a Tisza-tóban Kisköre Triatlon Úszás Triatlon mezben Kisköre Triatlonon Tisza-tó

  • gyors
  • pillangó
  • mell
  • hát

Babaúszás

A légzés reflexszerû kihagyása egy veleszületett reflex, amelynek az a lényege, hogy ha a babák vizet éreznek arcukon, a külső légutakban, akkor azonnal bezárják a hangrésüket, szájukat, orrukon levegőt fújnak ki (buborék látható). Ez megakadályozza, hogy vizet nyeljen a gyermek, és az egészségre káros hatások így elkerülhetõek. Előfordulhat, hogy a baba vizet nyel, amely azután a tüdőbe kerül, ugyanis a reflex a félrenyelés ellen nem nyújt védelmet. A leírt reflex általában a 6-7 hónapos korig váltható ki. Ezt követően a tudatos légzésvisszatartást lehet tanítani.úszás babaúszás csecsemő úszik a víz alattbabaúszás

A csecsemőkorban szerzett első úszó tapasztalatok, az egész életre hatással lesznek. Egyedül tapasztalatok nélkül ne kezdjük el a babaúsztatást.

Úszás Neoprén ruhában

Hideg vízben (nagyatádi triatlonon 24 fok alatt) engedélyezett a neoprén használata amely hőtartó hatású. Melegebb vízben azonban tiltott a viselete, mivel gyorsabban lehet benne úszni.

Neoprén ruha:
úszás neoprén ruha úszás neoprén ruhában a Dunában Neoprén ruha
Triatlon Világbajnokság: úszás neoprén ruhában (a 14 fokos Dunában)
úszás budapesti Triatlon VB képek

Magyarország ismertebb uszodái

* Császár - Komjádi Béla Sportuszoda, Budapest
* Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, Budapest
* Árpád uszoda Hajdúszoboszló
* Csitáry uszoda, Székesfehérvár
* Balatoni uszoda, Balatonfűzfő
* BVSC Sportuszoda, Budapest
* GYÁÉV uszoda, Győr
* Kecskeméti Sportuszoda
* Soproni Sportuszoda
* Debreceni Sportuszoda
* Budapest honvéd sportuszoda
* Bitskey Aladár uszoda Eger

Fürdő

Széchenyi Termál Fürdő, Budapest

Szent Lukács Gyógyfürdő

Paskál Gyógy- és Strandfürdő

Strand

Margitsziget: Palatinus Strand
Strand és gyógyfürdő: Dagály Strand

Triatlon

úszás triatlon versenyen
Triatlon versenyek Triatlon távok: Triatlon

Úszásoktatás úszóedzések

Úszóedzések és felnőtt úszásoktatás:
Futás.Net Úszásoktatás

Edzéstervek:
Úszóedzések.

Úszásoktatók

Oláh András úszásoktató

Úszás Fórum

Úszás a víz alatt
úszás

Úszással Uszodákkal csevegés:
Úszás fórum

Problémák úszás közben

Úszás közben a leggyakoribb probléma az izomgörcs: az izomgörcs okairól.

Vizijártasság

Vizijártasság megszerzése Budapesten:
A Császár-Komjádi Béla Uszodában lehetőség van az igazolás megszerzésére.
Részletek: Császár Komjádi Béla Uszoda Vizijártasság

 

úszás

Úszóknak

Tippek haladó úszóknak

Lábmunka: A gyorsúszás lábmunkája

Mozgás: Rugalmas mozdulatok

Lazítás és nyújtás Lazítás nyújtás

Monotonitás: Ne légy gépies!

Ciklikus mozgásforma: ritmus.

Az erő szerepe: az izomerő..

Tippek kezdő úszóknak

Úszás: Felhajtó erő lebegés felület és testtömeg.

Vízszintben: Vizszintes testhelyzetben.

Légzés: A légzésről.

A víz felszínén: lebegés.

Elengedés, akarat, görcsösség, félelem: kezdő úszók félelmei.


Egyéni úszásoktatás és csoportos edzések:Futás.Net Úszásoktatás

- futás cikkek -