VO2 max

A VO2 max a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét adja meg. (A néve eredete: V térfogat, O2 oxigén, max maximum), nevezik még maximális oxigén felvételnek is. Mértékét megadják abszolút formában: liter oxigén percenként (l/min); illetve relatív formában: milliliter oxigén, melyet a test 1 kilogramja vesz fel percenként (ml/kg/min). Az utóbbi mennyiség összehasonlítási alapot ad a különböző sportágak versenyzőinek edzettségi állapotuk összehasonlítására.

VO2 max mérése tudományos módszerekkel

VO2 max mérése kerékpározás
VO2 max mérése

A VO2 pontos méréséhez a sportolót a maximális oxigén-felvételi állapotba kell juttatni. A tesztet legtöbbször sportorvosnál, futógépen, kerékpáron vagy evezőpadon, a terhelést fokozatosan növelve hajtják végre, miközben műszerekkel figyelik a sportoló légzését, mérik a ki- és belégzett oxigén és szén-dioxid mennyiségét, illetve pulzusát. A VO2 max a teszt alatt mért legnagyobb oxigén felvételi érték.


VO2 max becslése futók számára

A Dr. Kenneth H. Cooper által készített tanulmányban leírt Cooper-teszttel egyszerűen tájékozódhatunk fittségi állapotunkról. A feladat megmérni, hogy a lehető legnagyobb erőbefektetéssel hány métert vagyunk képesek futni 12 perc alatt. Miután ezt lemértük, az alábbi képlettel egy közelítő értéket kaphatunk körülbelüli VO2 max-unkról (ml/min/kg formában)


Cooper 12 perces futás távolsága méterben (t): VO2max:  


VO2max= (t-505)/45
ahol a t a Cooper teszt távolsága (12 perces futás alatt megtett távolság méterben).VO2 max becslése nyugalmi és maximális pulzusból

HRmax: HRres: VO2max:  

VO2max= (HRmax/HRrest)x15

ahol a HRmaxa maximális pulzus és a HRrest a nyugalmi pulzus.

A maximális pulzus kimérése elérése, extrém igénybevételt jelent!
Példa a kimérési mód: nagy melegben nyáron emelkedőn felfelé futni maximális erővel.
Minimális pulzus elérése: ébredés utáni, zavartalan körülmények között mérve (előző nap nem volt a szervezet túlterhelve, külső zajok kiszűrése, tv rádió kikapcsolva, stb).
A VO2 max képletet a dániai Aarhus Egyetem Sporttudományok Kara dolgozta ki 2004-ben.

VO2max számolt értékek: ha van kedved oszd meg másokkal is, hogy mit számoltál és mennyire tért el a két számítási érték a fórumban: VO2max fórum.

Mitől függ a VO2 max és mit jelent

VO2 max értéke kor, nem és edzettségfüggő. Egy átlagos fiatalember VO2 max-a 3.5 liter/perc és 45 ml/min/kg, míg nőknél ez az érték várhatóan 2.0 liter/perc és 38 ml/min/kg. Ezek az értékek edzéssel növelhetőek, de az életkorral csökkennek.

Azokban a sportágakban, melyekben az állóképesség fontos része a teljesítménynek (pl. futás, országúti kerékpár, evezés, sífutás), az élversenyzőknek rendkívül magas a VO2 maximuma. Egy átlagos férfi versenyző 70 ml/kg/perc körüli VO2 max-al rendelkezik. Világbajnok kerékpáros és sífutó férfiaknál jellemzően 80 ml/kg/perc (némelyikük 90 ml/kg/perc!), míg nőknél 70 ml/kg/perc feletti értékeket mérnek. A háromszoros Tour de France győztes Greg LeMondnak 92,5 ml/kg/perc-es VO2 maxot mértek, a rekordot a sífutó Bjørn Dæhlie tartja, neki 96 ml oxigént vett fel minden kilogrammja percenként. Érdekes módon a leginkább "tüdőigényesnek" titulált evezés sportolóin nem tud ilyen magas értékeket mérni, ennek oka, hogy a magas abszolút VO2 max érték az átlagosnál nagyobb testtömegen oszlik el. A férfi evezősök tüdeje több, mint 6 liter oxigént tud felvenni percenként, de nem ritka a 8 liter/perc sem.

VO2 max életkor függvényében férfiaknál és nőknél

Érdekességképpen állatok VO2 max-át is megmérték, egy átlagos lónak 180 ml/kg/perc-et, szibériai kutyáknak 240 ml/kg/perc-et mértek.

VO2 max mérése kerékpározásTovábbi cikkek:
Futás gyorsítás VO2 max

- Futás.Net -