csípőfájdalom

a gyógytornász válaszol
Fórum szabályok
Az én gyógytornám.
Itt mondhatod el a tapasztalataid és kérdezhetsz a gyógytornásztól.
aki válaszol: Hollós Barna gyógytornász
K.L.Rita
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2016 jan. 24 vas., 3:16 am

csípőfájdalom

Hozzászólás Szerző: K.L.Rita » 2016 jan. 24 vas., 3:45 am

Kedves Barna!

41 éves vagyok. Gyerekkoromban aktívan sportoltam (középtávfutás). Mára a futás hobbi, de nagyon sokat jelent számomra, nem szívesen mondanék le róla. Hetente 3-5 alkalommal szoktam kb. 20 percet futni terepen. Egy hónapja jelentkezett enyhe fájdalom a derekam tájékán, a csípőm fölött, a jobb oldalon. Néha a bal oldalon is éreztem, de jellemzően a jobb oldalon. Megerőltetés (kisfiamat cipeltem) hatására a fájdalom a jobb csípőmnél jelentkezett. Két héttel később hőemelkedésem lett, rázott a hideg. Nőgyógyásznál voltam, aki kismedencei gyulladást állapított meg. Kétféle antibiotikumot is szedtem, mire a hőemelkedés és a rossz közérzet elmúlt. A deréktáji fájdalom viszont maradt, de egyre határozottabban a jobb csípőmnél érzem. Néha lesugárzik a lábamba is. Hetek is eltelhetnek, amíg bejutok reumatológiai rendelésre. Addig vajon futhatok? Azt még elmondanám, hogy csecsemőkoromban Pavlik-kengyellel kezelték a csípőproblémámat (állítólag teljesen rendbejött), serdülőkoromban pedig gerincferdülést állapítottak meg nálam. Ez csak hagyományos gyógytornával lett kezelve, és nem is javult meg (bár mindeddig problémát sem okozott). Várom válaszát azzal kapcsolatban, hogy folytathatom-e a futást. Ez a mozgásforma számomra stresszoldás is, ami öt eleven gyerekem mellett létfontosságú,szóval tényleg csak akkor mondanék le róla, ha nagyon muszáj. Előre is köszönöm, hogy foglalkozik a problémámmal.

Rita

Avatar
Éngyógytornám
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2011 júl. 18 hétf., 5:11 pm
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: csípőfájdalom

Hozzászólás Szerző: Éngyógytornám » 2016 jan. 25 hétf., 11:08 am

Kedves Rita!

Ne mondjon le a a futásról. Viszont a fájdalmának ezer oka lehet.
Például a gyulladás ráterjedhet az SI ízületre ami pont ilyen tüneteket produkálhat és lassan gyógyul. Tisztázni kell az okot és ha esetleg van is degeneratív elváltozás a csípőben akkor is meglehet találni a futás "adaptált" módját.
Fájdalommal nem futnék csak átmozgatnám amennyit "enged". A fájdalomnak is van "lefolyása" erősödik, múlik, visszatér esetleg gyakrabban vagy épp ritkábban stb. ez is mutatja, hogy jó vagy rossz irányba megy-e a dolog mozgás hatására. Minden apró jelet figyelembe véve lehet lassan újra felépíteni a futást.

Üdvözlettel:

horsi80
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2016 okt. 05 szer., 9:11 am

Re: csípőfájdalom

Hozzászólás Szerző: horsi80 » 2016 okt. 05 szer., 9:34 am

Kedves Barna!

35 éves vagyok, 2 éve rendszeresen futok és táncolok (intenzív, combot erőteljesen igénybevevő), eddig 16 km volt a legtöbb, novemberre tervezem (vagy múlt időben :( ) az első félmaratonomat.
1 hónappal ezelőtt Olaszországba utaztam busszal (9 óra oda és annyi vissza, egy hétvége), hazaérkezést követően fájt a jobb lábam, így nem terheltem. Szeptember közepén futottam rövidebbet, majd szept.25-én 10 km-ert, 28-án 11 km-ert, aznap este már eléggé fájt a csípőm jobb oldalon. Illetve nem tudom jobban megfogalmazni, ott ahol a combcsontom "becsatlakozik" a csípőbe, de elöl. Lassan, de enyhült. Vasárnap, okt.2-án táncoltam, utána kicsit fájt. Hétfőn már hátrébb fájt, de ugyanott. Kaptam rá tapet, ami után elmúlt a fájdalom (egy nagyon kedves barátom K-Active Tape terapeuta és SMR hengereztem). Tegnap magassarkú cipőt vettem fel, mert nem fájt....bár ne tettem volna. Estére, éjjelre rendesen éreztem és hajnali 3kor már hengereztem és reggel is, utána jobbnak éreztem. Kenem, szedek omegát, msm tartalmú készítményt.
Menjek orvoshoz emellett? Mert még nem voltam....Közben barátkozom a gondolattal, hogy a tervezett félmaratont most el kell engednem.

Előre is köszönöm a válaszod!

Üdv.
Orsi

Avatar
Éngyógytornám
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2011 júl. 18 hétf., 5:11 pm
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: csípőfájdalom

Hozzászólás Szerző: Éngyógytornám » 2017 ápr. 01 szomb., 3:20 pm

Kedves Orsi!

Elnézést, hogy nem vettem észre időben írásod.

Szerencsére van a közeledben tape terapeuta aki feltételezem a megfelelő szakemberekhez tudott irányítani, ha erre szükség volt.

Kérdésedre azért annyit így utólag hadd írjak, hogy az orvoshoz fordulás mindig egy bizalmi dolog. Ha megyek, ahhoz érdemes akinél biztonságban érzem magam és kölcsönösen értjük egymást. Ha nincs meg ez a partneri, bizalmi viszony, akkor abból sok nehézség származhat.

Remélem már újra futsz, üdv:

Válasz küldése