Fájdalom a térd külső oldalában

a gyógytornász válaszol
Fórum szabályok
Az én gyógytornám.
Itt mondhatod el a tapasztalataid és kérdezhetsz a gyógytornásztól.
aki válaszol: Hollós Barna gyógytornász
dajkem
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2017 dec. 07 csüt., 8:46 pm

Fájdalom a térd külső oldalában

Hozzászólás Szerző: dajkem » 2017 dec. 07 csüt., 9:03 pm

Kedves Barna,

egy nem múló térdproblémával kapcsolatban szeretnék kérdezni.
28 éves nő vagyok, két éve futok rendszeresen. A probléma jelentkezésekor a normál futásom heti 3-4 alkalommal 8-10 km volt. A testsúlyom normális, 56-58 közötti, 170 cm magas vagyok, relatíve egészségesen táplálkozom, nem szedek rendszeresen gyógyszert.
9 hónapja jelentkezett a probléma, egy hosszabb futásba emelkedőt is beiktattam, és sajnos a lejtőn lefelé is kocogtam. Egy lépésnél fájdalmat éreztem a bal térdem külső oldalán, ezért lassítottam. Utána is kocogtam még, de a fájdalom megmaradt. Abban bíztam, hogy csak egy apróságról van szó, és a fájdalom el is múlt, de két nappal később futás közben újra előjött, ugyanúgy, mint a lejtőn, csak intenzívebben.
Ezután kezdődött az, amivel azóta is küzdök: rövidebb-hosszabb pihentetések, borogatás, óvatos újrapróbálkozás - és mindig ugyanaz a fájdalom.
Kikértem a futótársaim tanácsát, feltúrtam az internetet, ITB problémára gyanakodtam - nyújtottam, jegeltem, ibuprofent szedtem. Pihentettem, terhelgettem, nem javult. Egy picit talán mégis: ősszel már tudtam 4-5 km-t futni a fájdalom jelentkezéséig.
Futópadon lassabban jött elő a fájdalom, aszfalton futva volt, hogy 1-2 km után is.
Ősszel sikerült ortopéd orvoshoz fordulnom, aki először párakötést+pakolást javasolt, majd amikor az is teljesen hatástalannak bizonyult, szteroid injekciót adott.
A röntgen, manuális vizsgálat és az izotópvizsgálat nem mutatott semmilyen ízületi elváltozást. Az injekciókat a térdem külső felébe, a nyomásra érzékeny pontokra kaptam.
Átmeneti javulás volt, de egyúttal romlott is a helyzet. Az injekciókat rendszertelenül kaptam (8-14 nap telt el közöttük), közben sportoltam (ellipszis, futópad, alkalmanként kinti futás is). Múlt hét pénteken kaptam a legutóbbit, holnap megyek a következőért. Az injekciót követően általában 1-2 napig érzek fájdalmat a szúrás miatt, majd ez eltűnik. Múlt péntek után vasárnap szűnt meg a fájdalom, de halványan egész héten éreztem, miközben nem terheltem egyáltalán. Csütörtökön sétáltam egy hosszabbat, ma pedig egész nap erősen fájt a térdem, de a bokám és a combom is.
Nincs gondom a szteroid injekcióval, ha van értelme és használ. De nem tudom, van-e értelme tovább folytatni a kezelést, vagy érdemes lenne más irányba menni? A térdproblémám eddig csak rosszabbnak tűnik.
Tartsak ki és figyeljek a rendszerességre, vagy hagyjam abba az injekciókat és keressek másfajta kezelést?

Avatar
Éngyógytornám
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2011 júl. 18 hétf., 5:11 pm
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Fájdalom a térd külső oldalában

Hozzászólás Szerző: Éngyógytornám » 2017 dec. 08 pén., 11:08 pm

Kedves Dajkem!

Szerintem egy kezelésnél ha nem oldódik is meg egyből a probléma, azt azért érezni, hogy jó irányba visz-e. Ha ebben bizonytalan vagy pláne egy nem veszélytelen kezelés esetében, akkor két dolgot érdemes megfontolni.

Az egyik, hogy további ez esetben orvosi vélemény alapján, mégis folytatod.
A másik, hogy más megoldást választasz. Mivel alapvetően egészséges vagy és nem igényelsz prompt orvosi ellátást, ez a lehetőséged id megvan.

Sokszor, alkati adottságokból eredően jelentkeznek ilyen problémák. A szervet egy ideig tolerál/kompenzál aztán elfogy a tartalék. Ilyenkor akár 1-2 új szempont figyelembe vétele is segíthet.
Manuális technikákkal az alkati sajátosságokból eredő túlterhelések sokszor nemcsak tünetileg hanem okilag is kezelhetők.
És ott vannak a futást kiegészítő mozgásrendszerek is.

Azt nem tartom szerencsésnek ha valaki látatlanban, a konkrét személy és panasza ismerete nélkül, tesz javaslatot. Én is csak arra szerettem volna a figyelmet felhívni, hogy a gyógyszeres kezelés csak egy és tüneti megközelítése, egy mozgáshoz/sporthoz kötődő problémának.

Üdvözlettel:

dajkem
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2017 dec. 07 csüt., 8:46 pm

Re: Fájdalom a térd külső oldalában

Hozzászólás Szerző: dajkem » 2017 dec. 20 szer., 9:20 pm

Kedves Barna,
köszönöm a választ. Nagyon jól leírtad a dilemmámat, mert valóban az volt a kérdés számomra, hogy érdemes-e folytatni a szteroidos kezelést, ha egyszer rontott a helyzeten.
Elmentem az orvosomhoz, és elmondtam neki, hol tart a térdem (a fájdalom a bokámban is megjelent), és leállt a kezeléssel. Elküldött góckutatásra, gyanítva, hogy valamilyen gyulladásos góc húzódhat meg a probléma mögött. A kutatás felénél járok, eddig minden negatív.
Megkérdeztem az orvosomat, mit lépünk, ha a góckutatás eredménytelen, és azt válaszolta, hogy akkor szurkáljuk a térdemet, ha kell, minden nap.
Ami engem illet, egyre inkább hajlok rá, hogy a gyógytornához forduljak. A szteroid injekciók óta sajnos romlott a térdem állapota, két hete a mozgással is leálltam, és összességében úgy tűnik, ez az irány nem lesz eredményes.

Köszönöm, hogy időt szántál rám, nagyra értékelem! :)

Válasz küldése