merev öregujj (hallux rigidus)

a gyógytornász válaszol
Fórum szabályok
Az én gyógytornám.
Itt mondhatod el a tapasztalataid és kérdezhetsz a gyógytornásztól.
aki válaszol: Hollós Barna gyógytornász
kriszet
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2013 okt. 24 csüt., 11:40 am

merev öregujj (hallux rigidus)

Hozzászólás Szerző: kriszet » 2013 okt. 24 csüt., 11:55 am

Tisztelt Hollós Barnabás!

Fenti problémám megnehezíti az életemet, olyanformán, hogy a mozgásomban gátol. A helyzet egyre rosszabb. Már sem kocogni, sem gyalogolni, túrázni nem tudok. Iszonyúak a fájdalmaim, és kivétel nélkül nyomnak a cipők. Az ortopéd osztályokat immár két éve látogatom. Nincs megoldás. Megnéztem az Ön által közzétett gyakorlatokat, és már guggolni sem tudok. Szinte semmilyen szögben nem hajlik a jobb öregujjam. A fájdalmaim pedig lassan az elviselhetetlen határát súrolják. Eddig Kenalog+lidocain injekciókat kaptam, volt ahol azt sem. (jöjjön vissza és megműtjük). Ahol injekciókat kaptam, kapok, ott pedig azt mondják, nem operálhatják meg. Indok: az egyik műtét az elmerevítéssel jár, a másikhoz pedig még 20 évet kell öregedjek. Tegnap túrázni voltam és majdnem sírtam. Éles fájdalom, megmozdíthatatlan ujjak, szenvedés. A fájdalom először az izületben, majd az ujjamban végig előjön a csontomban. Később az ujjaim alatti párnán végig, majd az öregujj melletti két ujjban is jelentkezik. Utána végig a bokámig, mintha fűrészelnék. Később felkúszik a térdemig, de az már teljesen a vég. Néha délutánra annyira fáj a jobb lábam, hogy már sántítok. Egyszer azt mondták terheljem, csináljam, elképesztő fájdalmakat éltem át és nagyon gyorsan romlott az állapota. Később azt mondták kíméljem. Ez sem hozott eredményt. Az injekció valamennyire használ, de a kenalog veszélyes. Teljesen el vagyok keseredve. Negyven évesen minden mozgásforma tiltott lett, mert egyszerűen nem tudok semmit csinálni, ha mégis utána megőrülök a fájdalomtól. Van-e kimondottan a fotón szereplő gyakorlatokon kívül erre gyógytorna (ezeket már nem tudom megcsinálni a fájdalomtól). Mert ha fáj is, inkább ezért fájjon. Nem tudok jógázni, futni, túrázni! Megőrülök az elkeseredettségtől!
Kérem segítsen nekem, ha tud.

Tisztelettel és köszönettel: K. Tünde

Avatar
Éngyógytornám
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2011 júl. 18 hétf., 5:11 pm
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: merev öregujj (hallux rigidus)

Hozzászólás Szerző: Éngyógytornám » 2014 jan. 19 vas., 12:31 pm

Kedves Tünde!

Először is elnézést kell kérjek, mert egy rossz beállítás miatt csak most olvastam levelét. Nagyon sajnálom mert mindig örülök, ha kérdeznek és 1-2 napon belül szoktam is válaszolni. Még egyszer elnézést!

Talán eddigre már a háta mögött tudta a problémát, de azért leírom a gondolataimat.
Pontosan tudni kellene mi okozza a mozgáskorlátozottságot az öregujj alapízületében. Mindenképp lehet javítani a helyzeten de másként ha csontos akadálya van a mozgásnak és másként ha pl. a talpi bőnye feszes. Lehet persze kevert forma is. Vannak lábtípusok amik hajlamosítanak is a leírt helyzet kialakulására, de a lábtípus (felépítés) a terápia választás során is irányadó. Ha ezekre a kérdésekre megtaláltuk a választ el lehet indulni terápiával.
Ír egyéb tünetekről is, amik valószínűleg az öregujj merevségének kompenzálásából adódnak. Mivel huzamosabb ideje fennáll ez az állapot érdemes lenne a merevség miatt túlterhelődött részeket is "rehabilitálni".

A kezelésnél szóba jöhetnek manuális technikák, személyre szabott mozgásos feladatok, kineziotape, talpbetét, cipőkialakítás, stb.
Nyilván szeretnénk ha kezeléssel és mozgással tudnánk lényeges javulást elérni. Ebbe belefér a kinesiotape is. De minél rigidebb, elcsontosodottabb egy deformitás annál inkább szükség lehet a talpbetét használatára vagy a cipő átalakítására is.

Van úgy, hogy valakinek olyan panaszai vannak mint önnek de nem látszik "betegnek" a lába. Ettől persze a probléma valós. És van akinek szemmel látható sőt szemmel láthatóan rosszabbodó deformitás is kíséri a panaszait. Ez megint csak befolyásolja a terápiát, nem mindegy, hogy a funkcionalitást kell helyreállítani vagy a deformálódás folyamatával is meg kel küzdeni.

A gyógyszerekről, injekciókról nem beszéltünk, nem is kompetenciám. Azt gondolom, ha segít akkor átmeneti megoldást jelenthet de nem lehet arra berendezkedni.

Ne keseredjen el, nem tudom hol tart most a folyamat, szívesen hallanék Önről!

Még annyit utóiratként, ha fájdalma még fennáll, akkor is mozogjon. Rengeteg törzs és felsőtest gyakorlást lehet végezni ami a későbbiekben aztán a futásnál is jól jöhet. De önmagában is rengeteg olyan mozgás van ami hallux rigidussal is végezhető. Akik tudnak futni azoknak is ajánlott lenne, valami más mozgást, testgyakorlást is végezni. Sok túlterheléses panasztól óvhat ez meg, nem beszélve arról az örömről ami a mozgásélmények gyarapodása okoz. (Pl. egy nagyon komplex színes világ az acroyoga)

kriszet
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2013 okt. 24 csüt., 11:40 am

Re: merev öregujj (hallux rigidus)

Hozzászólás Szerző: kriszet » 2014 feb. 08 szomb., 8:22 pm

Kedves Barna!

Én is késve olvastam a válaszát, azt hittem értesítést kapok róla...
Miután visszaolvastam a levelemet egy valamit nem írtam le Önnek, azt, hogy csontkinövés van az öregujj felső izületénél, egy kacsacsőrszerű kinövés, ami szabad szemmel is jól látható. Tehát ott ahol hajlana.
Nem tudom a csontkinövés mennyire visszafordítható, de az ortopéd orvos ajánlott egy műtétet. A "felesleget" leszedik, és állítja teljes gyógyulás után olyan lesz, mint a panaszok előtt.
Elvállaltam a műtétet.
Létezik, hogy ezt a csontkinövést és a következtében létrejövő torzulásokat, fájdalmat meg lehet szüntetni?
Ha lenne egy halvány esély a műtét nélküli megoldásra vállalkoznék rá. Jógázni, futni, tornázni akarok.
Lehetséges?

Köszönettel: Tünde

Avatar
Éngyógytornám
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2011 júl. 18 hétf., 5:11 pm
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: merev öregujj (hallux rigidus)

Hozzászólás Szerző: Éngyógytornám » 2014 feb. 08 szomb., 10:26 pm

Kedves Tünde!

Természetesen minden lehetséges, pláne ha nagyon szeretné az ember! Erre én vagyok az egyik élő példa :)

De azért nagyon objektíven át kell gondolni, hogy mikor, hol és hogyan érdemes operálni. Ha a műtőasztalra kerül ott nekem már nincs kompetenciám, ott nincs más választás mint megbízni az orvosban. Fontos, csak olyan orvossal végeztessen műtétet akiben feltétlen megbízik! Még a jó hírénél is fontosabb, hogy önnek bizalma legyen benne és meg tudják beszélni, hogy mi miért történik.

Amit én meg tudok nézni, hogy pontosan honnan ered a mozgásbeszűkülés. Lehet, hogy a talpi bőnye is feszes, sőt az egész deformitás pont amiatt alakult ki. Gyakran ugyanis az indítja az ördögi kört. Aztán a lábfelépítése alapján meg lehet mondani, hogy van-e hajlamosító tényező a kiújulásra és ha igen mit tehet ellene. Szintén meg tudjuk beszélni, hogy milyen gyakorlással tud tenni a lábáért, ha lesz műtét akkor a rehabilitáció ha nem akkor pedig a helyzet javulása érdekében. Illetve milyen talpbetét jöhet esetleg szóba vagy hogyan érdemes kinesiotapet felhelyezni.

Remélem hamar sikerül a végére járnia a dolognak.
Ha bármiben segíthetek, elér! Üdvözlettel:

kriszet
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2013 okt. 24 csüt., 11:40 am

Re: merev öregujj (hallux rigidus)

Hozzászólás Szerző: kriszet » 2014 márc. 03 hétf., 12:37 pm

Kedves Barna!

Elnézést, hogy később reagáltam a válaszára. Igen igaza van, nekem kell eldöntenem, hogy bevállalom-e a műtétet. Megbeszéltük az operáló orvosommal, hogy a csontkinövést csak így tudja eltávolítani, egy cheilectomia keretében. Ugyanakkor élnék az Ön segítségével és megkeresném Önt a műtét után, mivel én is azt gondolom, hogy ennek biztosan van valami oka, valamilyen elváltozás. X lábam van, biztos a járásommal is lehet probléma, vagy még akár száz oka is lehet. Igyekezni szeretnék abban, hogy amennyiben lehetséges, egyáltalán ne nőjön újra vissza ez a csontkinövés.
Ezen túlmenően is tudok tenni: gyógytornával, talpbetéttel és egyébbel, amit Ön kiderít és ajánl.
Hogyan tudom Önt majd elérni. Pü-ben írjak?

Köszönettel: Tünde

Avatar
Éngyógytornám
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2011 júl. 18 hétf., 5:11 pm
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: merev öregujj (hallux rigidus)

Hozzászólás Szerző: Éngyógytornám » 2014 márc. 03 hétf., 12:45 pm

Kedves Tünde!

Az http://www.engyogytornam.hu oldalon találja az elérhetőségimet.
Sikeres műtétet kívánok, várom jelentkezését, üdv:

raima55
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2014 okt. 11 szomb., 8:33 am

Re: merev öregujj (hallux rigidus)

Hozzászólás Szerző: raima55 » 2014 okt. 11 szomb., 8:38 am

Tapasztalatom szerint a kulcs nem a futásban van. Hanem a futás mellett végzett tréningben. Olyan propricepció és agilitás fejlesztő mozgásprogramot kellene végezni, ahol folyamatos, változatos reagálásra van kényszerítve nemcsak a boka, láb hanem az egész test. Leginkább így tudja mégiscsak erősíteni a szalagokat, de főleg az izomzatot. Az egész test dolgoztatása a tartás miatt fontos, ezzel felkészülve, hogy futás közben a relatíve monoton terhelés alatt is képes legyen a törzset optomális helyzetben tartani. A nem megfelelő testtartás szintén extrém terhelést jelent a bokára, lábra is.
raima

Avatar
Éngyógytornám
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2011 júl. 18 hétf., 5:11 pm
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: merev öregujj (hallux rigidus)

Hozzászólás Szerző: Éngyógytornám » 2014 okt. 11 szomb., 2:29 pm

Kedves Raima!

Mintha csak a saját soraimat olvasnám, annyira egyetértek azzal amit írt :)

kriszet
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2013 okt. 24 csüt., 11:40 am

Re: merev öregujj (hallux rigidus)

Hozzászólás Szerző: kriszet » 2017 márc. 20 hétf., 4:53 pm

kriszet írta:Kedves Barna! (ez a régi levelem)

Én is késve olvastam a válaszát, azt hittem értesítést kapok róla...
Miután visszaolvastam a levelemet egy valamit nem írtam le Önnek, azt, hogy csontkinövés van az öregujj felső izületénél, egy kacsacsőrszerű kinövés, ami szabad szemmel is jól látható. Tehát ott ahol hajlana.
Nem tudom a csontkinövés mennyire visszafordítható, de az ortopéd orvos ajánlott egy műtétet. A "felesleget" leszedik, és állítja teljes gyógyulás után olyan lesz, mint a panaszok előtt.
Elvállaltam a műtétet.
Létezik, hogy ezt a csontkinövést és a következtében létrejövő torzulásokat, fájdalmat meg lehet szüntetni?
Ha lenne egy halvány esély a műtét nélküli megoldásra vállalkoznék rá. Jógázni, futni, tornázni akarok.
Lehetséges?

Köszönettel: Tünde
Kedves Barna!

Megint zavarom Önt. Beidéztem az előzményt, biztosan rám ismer. Három éve lesz, hogy megoperáltak, szépen meggyógyultam, és műtét után voltam is Önnél, hasznos dolgokat mondott nekem. Kicsit gyengébb a jobb nagylábujjam, de semmi gond nincs vele.
A járásommal minden rendben, tudok kocogni, tornázni, ez őrületesen nagy szó. Megérte a műtét. Viszont most pár hónapja lett egy új problémám. Ahogy Ön is mutatta személyesen a talpi bőnye feszülését, most azt hiszem utolért ez a dolog. Tornáztatom, de október vége óta, valamilyen fájdalom sugárzik vagy van a jobb sarkamban, azon a lábamon, ahol megműtöttek a hallux rigidussal. Ez biztosan nem véletlen. Betartottam az utasítást, hogy milyen cipőket hordhatok, hogy kell tornáztassam a talpam, de mégis úgy érzem, hogy a talpi bőnye rendkívül meg van feszülve. Ha lent van a talpam, mondjuk ülésnél, akkor is érzek valami furcsa feszülést a talpam boltíve alatt. Lehet ez lúdtalp? Szúró, felfelé törekvő fájdalmat érzek a sarkamban, és nem mindig múlik el pihenésre, főleg az első lépések rosszak, akkor nagyon fáj. De többször éreztem a külső talpélemet is fájdalmasnak, mint amikor nagyon elfárad az ember lába. A sarokfájdalmam is ilyen jellegű. Néha van egy olyan érzésem, mintha túlzottan a sarkamra terhelődne a testsúlyom (rossz tartás?). Mások mondták, hogy menjek el egy jó ortopédushoz, aki majd ír fel nekem talpbetétet. Egy ismerősöm el is ment, és elküldték azzal, hogy "nem mindenkinek írnak fel betétet", máshol meg azt olvastam, hogy szinte minden második embernek járás/tartáshibája van. Tudom, hogy nekem is van, az enyhe x lábam miatt is, és a derekamnál van egy nagyobb lordózisom. Van súlyfeleslegem is, de ennyire számítana, vagy az egész jön ki egy komplex fájdalomban? Mit tegyek?

Avatar
Éngyógytornám
Hozzászólások: 125
Csatlakozott: 2011 júl. 18 hétf., 5:11 pm
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: merev öregujj (hallux rigidus)

Hozzászólás Szerző: Éngyógytornám » 2017 ápr. 01 szomb., 2:25 pm

Kedves Tünde!

Örülök, hogy az előző problémából teljesen meggyógyult.

Nem szeretek olyan általánosságokat írni, hogy minden mindennel összefügg(het). Nem beszélve arról, hogy a talpi bőnyével kapcsolatos panasza, lehet mechanikai eredetű ésvagy egyéb probléma tünete.

Jó lenne egyszer valakinek megmutatni, akiben megbízik.

Válasz küldése