külső talpél fájdalom

a gyógytornász válaszol
Fórum szabályok
Az én gyógytornám.
Itt mondhatod el a tapasztalataid és kérdezhetsz a gyógytornásztól.
aki válaszol: Hollós Barna gyógytornász
Villo
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2016 máj. 09 hétf., 3:21 pm

külső talpél fájdalom

Hozzászólás Szerző: Villo » 2016 máj. 09 hétf., 3:48 pm

Kedves Barna,

19 éves vagyok és több éve járok futni, előtte kézilabdáztam. Két hete elkezdett fájni a jobb talpam külső része, a lábujjaimtól a sarokig húzódó részen. Aznap futottam 6km-t és bicikliztem kb 4km-t. Heti 2-3x szoktam 5-8 km-t futni nagyjából rendszeresen. A fájdalom erősödött, olyan napon amikor sokat kellett sétálnom szinte elviselhetetlen lett, lábujjhegyen járva és magassarkúban nem fájt annyira. Pihentettem két hétig, próbáltam keveset sétálni, nem sportoltam és így kezdett csökkeni a fájdalom. Mára úgy éreztem elmúlt és elmentem futni, de 3 km körül újra elkezdődött és 4km-nél meg is álltam. Séta közben jobban fáj, mint futás közben. Nem tudom mi lehet ennek az oka és hogyan lehet kezelni, de szeretnék futni járni. Tervezem hogy elmegyek a sportkórházba megnézetni, de valószínűleg több hét múlvára kapok csak időpontot. Gondoltam még, hogy elmegyek talpmasszázsra vagy talptornát csinálok, de nem tudom mi segítene. Gondolkoztam a lehetséges okokon is: van egy kis lúdtalpam és nem mindig használom a talpbetétet és van hogy vékony talpú cipőben járok, néha fáj a vádlim is (krónikus rekeszszindróma) de azt nyújtással és magnéziummal kezelem, esetleg túlterheltem valahogy, és van egy új nike cipőm aminek szövet az oldala és nem úgy tartja a lábamat mint a többi (de abban nem futok). A futócipőm asics márkájú és régóta használom, nemhiszem hogy azzal van a baj.
Szeretném a segítségedet kérni, hogy mi lehet az oka a fájdalomnak és mit tehetek, hogy gyorsan elmúljon,

Köszönöm a válaszodat!

Avatar
Éngyógytornám
Hozzászólások: 126
Csatlakozott: 2011 júl. 18 hétf., 5:11 pm
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: külső talpél fájdalom

Hozzászólás Szerző: Éngyógytornám » 2016 máj. 10 kedd, 3:46 pm

Kedves Villő!

Köszönöm a részletes leírást. Biztos vagyok benne, hogy sokan magukra ismernek benne és "otthon" érzik magukat.
Azonban mint sokszor a lényeg a részletekben rejlik. Hogy pontosan a peroneusok tapadása (inas része) vagy az említett lábszár probléma miatt a peroneusok izmos része következtében vannak-e panaszaid nem lehet látatlanban megmondani. Lehet persze a csonthártya, statikai probléma, sőt sokszor a testtartás kompenzálása miatt kialakult panasz is amit írsz.

Mindenki azt javasolja amiben ő van otthon. Pl. az orvos talpbetétet és gyógyszert, a masszőr masszázst, a kereskedő egy másik cipőt, stb. Nem szeretnék beállni a sorba felesleges és/vagy költséges köröket okozva. Szerintem egyszer keress fel valakit aki átlátja az egész problémakört. Ahogy írtad a pihenés nem segített. Ez véleményem szerint biztos jele annak, hogy alaposan megvizsgálva meg lehet találni az okot. Illetve az edzésmódszereidet lehet úgy alakítani, hogy ne legyen fájdalom.

Ha egyszeri "hibáról" van szó akár segíthet is a pihenés, ha valami makacsul nem múlik, nem érdemes az internet vagy látatlanban adott tanácsok alapján kísérletezni. Lehet, hogy valamelyik bejön de biztonságosabb ha érted mi miért történik és okoz egyelőre panaszt.

Remélem hamar a végére jársz, üdv:

Válasz küldése