Mottó: „Nagyobb gonddal ápold tested épségét is,
Hogy az méltó lakása legyen lelkednek,
S könnyebben cselekedhesd a jót”
Széchényi Ferenc, 1817

„FuTeam” Futó Sport Egyesület


Ma a jelenlegi, nem túl biztató sportolási szokásaink társadalmi szinten jelentős megváltoztatására lenne szükség. A városi léttel együtt járó életforma egyik jellegzetessége, hogy leszoktunk a különféle fárasztó fizikai tevékenységekről. Sokat dolgozunk, de a fennmaradó időből tudnánk mozgásra is időt szánni, hiszen mindenkinek arra jut ideje, amire akarja, hogy jusson!
A szabadidő eltöltés erőgyűjtés, a mindennapi munka fáradalmainak kipihenése, ahol a pihenés dominál, s ez az igény az évek során egyre erősödik. E természetes igényt kielégítve inspiráljuk az embereket a sportolásra, hogy minél többet mozogjanak a szabad levegőn. A cél, hogy az izmokat megmozgatva a jó levegőn „új erőre kapjanak”. Arra ösztönözzük az embereket, hogy - akár egyénileg, akár egyesületekben - fizikailag igényes tevékenységekben vegyenek részt. A tagok növeljék ismereteiket és intenzív módon vegyenek részt a megmozdulásokon Ez személyes kiteljesedés és gazdagodás, mely olyan természetes igény, amelyre lehet építeni. A szabadidő lehet az a kiváltságos terület, ahol az ember kívánsága szerinti meleg kapcsolatokat alakíthat ki.
A közösen jelentkező lehetőségek és a közös problémák adják az együttműködés alapját. E szerint minden embernek lehetőséget kell adni arra, hogy felfedezze önmagát, hogy részt vegyen a csoport és a társadalom életében, javasolva bizonyos változtatásokat, javításokat, elősegítve az élet minőségének állandó emelkedését. Ugyanakkor az élményszerű egymástól tanulás, mint felnőttoktatási módszer átütő erejű!

FuTeam bajai futók
FuTeam Futók a Velenci-tónál

A sportolás már az 1930-as években sokak szabadidő eltöltési, illetve szórakozási formája volt. 1980 tavaszán rendezték meg az első futóversenyt Budapesten, és ezzel a rendezvénnyel indult el Magyarországon a futómozgalom. Neves közéleti személyiségek is megmutatták futótudományukat. Ezek után fokozatosan szaporodni kezdtek a versenyek az ország különböző tájain. Ez az a szabadidős sportág, amely a leglátványosabb fejlődésen ment keresztül, sokan vesznek részt, százezres létszámról beszélhetünk éves szinten. Ennek minden bizonnyal az az oka, hogy nem szükséges hozzá komoly felszerelés, és bárhol lehet űzni. Ez a fajta szabadidősport valamelyest másról szól, mint a versenysport. Itt is szerephez jut a teljesítmény, de nem a “kiváltságos” keveseké. (A kiváltságért vérrel és verejtékkel küzdenek meg a profik is!)
A szabadidősport egyfajta “reneszánsz életérzés” megtestesülése. Az ember saját teljesítményéről és kitartásáról, a mozgás öröméről, a szórakozásról szól. A hétköznapi ember – értsd nem profi sportoló – a versenysportban passzív szereplő. A szabadidősport lényege az aktivitás, és az, hogy mindenki (!) számára hozzáférhető.

bajai futók kerékpár kirándulás
Kerékpáros túrán

Mi is egy sportklub célja? A sportot népszerűsíteni, az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott életvitel egy eszközeként, közkinccsé tenni a mozgást. Minél több emberhez eljutni, gyerekekhez, fiatalokhoz, nőkhöz, idősekhez. Új embereket megnyerni, hogy kipróbálják a sportolást.
Országszerte 22 futóklub létezik. Havi rendszerességgel találkozókat szerveznek (ú.n. „fapados futóversenyt”) azoknak, akik egyedül szoktak futni, ill. most kóstolnak bele a sportba.

futók a Borvidék Félmaratonon
Borvidék Félmaraton futók

A FuTeam Sportegyesület megalakulása óta számtalan esemény létrehozásában vettünk részt. A klubunk programjában szerepelnek futóversenyek: gyalogtúrák, közös kirándulások, közös főzések, táncmulatságok. Azonos érdeklődési körrel, érzelmi beállítottsággal, azonos célokkal rendelkező barátok összejövünk beszélgetni, építő jelleggel vitázni, együtt sportolni, szórakozni és ünnepelni. Nem a nagy, látványos, milliókkal szponzorált események tartoznak hozzánk. Tagjaink legtöbbje olyan dilettáns, akik életében a munka, a tanulás és a család mellett első helyen áll a futás. Nyitottak vagyunk a rendszeres testmozgásra, a sport által nyújtott kihívásokra és sikerélményekre. Ez a szerveződés az önkéntes közös munkán alapul, és ezek az energiák gazdagítják a kezdeményezést.
Az egyesület animátora Kuritár Zoltán, aki életre keltett, mozgásba hozott, aktivizált egy csoportot, hogy a benne lévő egyének együttműködésük, közös tevékenységük során bizonyos változásokat indítsanak el.
Az egyesület célja a futósport népszerűsítése, és a futással kapcsolatos tanácsadás, illetve, hogy a tagok kölcsönösen segítsék, informálják egymást.Segítség a kezdő futóknak és mozogni vágyóknak,ne csak egy fellendülésnek vagy kégyszerű mozgásnak fogják fel a futást,hanem szívből és szeretetből csinálják.Szeretnénk összefogni azokat,akik már rendszeresen sportolnak és versenyekre járnak.Közös edzésekkel,versenyekre való készüléssel.

bajai futók a K&H éjszakai futáson
FuTeam futók a K&H éjszakai futáson

Számos felnőtt a gondokra és a fáradtságra hivatkozva vonakodik bekapcsolódni egy-egy sportegyesület életébe. A felnőttek számára biztosított tevékenységformák gyakran passzívak és fogyasztói jellegűek.
A FuTeam közössége viszont feltételezi, hogy a résztvevők maguk vállalkozzanak a tevékenységben való részvételre. Nem arról van szó tehát, hogy az embereket befolyásoljuk, hogy beléjük pumpáljunk, rájuk erőszakoljunk bármit. Ellenkezőleg, a csapatépítésnek feltáró szerepe van: célja, hogy kibontsa, az egyéniségeket.

Tudjuk, hogy jó dolog a sport, segít levezetni a stressz által felhalmozott feszültséget, így kiegyensúlyozottá tesz. Növeli az önbizalmunkat, a kitartásunkat, egyszóval “helyre tesz”. Jótékony hatással van az társas kapcsolatainkra is, kialakítják a másikra odafigyelés képességét. A közös cél, közös siker átélésével formálja a közösségünket. Bárkinek lehetősége van a bekapcsolódásra!Tóth-Tardi Csilla
FuTeam SE
www.futeam.hu
Futeam Baja Labin Szupermaraton - Stafeta Maraton

A bajai futük 2011. május 21-én indultak és hat napon keresztül
30 váltóponton végighaladva, biciklis kísérőkkel eljutottak a horvát testvérvárosig Labinig.
A futást hat napra felbontva, napi 100 km megtételével teljesítették a Futeam futói 6 Futó részvételével. 2011 május 26-án futottak be Labinba.
A Staféta Maraton összefoglalója itt látható

Videó betöltése...
FuTeam bajai futók a Futás.Net oldalon:

FuTeam, Sárvári 12/24 órás futás
Schulcz Gábor FuTeam Se Baja
Schulcz Gábor FuTeam SE Baja

Budapest Maraton
Pohner Gyula FuTeam Baja

Ultrabalaton futóverseny:
Bajai Kan Ászok futócsapat
Kerékpáros kísérők FuTeam pólóban
Gábor váltóban és itt is: Gábor

Nike Félmaraton:
Zsák György
Márkus Gyöngyi Anita
Illés Tamás

Spar Budapest Maraton 2010
Oroszlán György
Bak Antal
Pohner Gyula


- Futás.Net -