Margitsziget Zenélő- Szökőkút

A felújított margitszigeti szökőkút esti kivilágításban A margitszigeti szökőkút esti kivilágításban A felújított margitszigeti szökőkút esti kivilágításban. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Margitsziget Zenélő SzökőkútMargitsziget: Zenélő Szökőkút

Gyakran zenélő szökőkútnak is hívják, mivel a szökőkút működése közben zénét is játszanak.

Zenélő szökőkút és a Zenélő kút:
A szőkőkút a sziget déli végén (Margit híd felől), a Zenélő kút a Margitsziget északi (Árpád híd felőli) végén található.

Az új szökőkút

Margisziget szökőkút Margisziget szökőkút

Videó betöltése...
Videó betöltése...

Felújították a margitszigeti szökőkutatat - 2013

11 év után felújították a margitszigeti szökőkutat és a Margitsziget a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá került.

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester a felújított margitszigeti szökőkút avatásán Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester a felújított margitszigeti szökőkút avatásán 2013-banOrbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester a felújított margitszigeti szökőkút avatásán 2013. július 1-jén. MTI Fotó: Illyés Tibor

Tarlós István főpolgármester arról tájékoztatott, hogy a 35 méter átmérőjű, több mint ezer négyzetméter vízfelületű, mintegy 400 köbméter vizet tartalmazó, mostantól szebb és látványosabb szökőkút európai viszonylatban a legnagyobbak közé tartozik, felveszi a versenyt még az európai éllovas barcelonaival is. Emlékeztetett, hogy a sziget bejáratát 1962 óta ékesíti szökőkút.
    Budapest tavaly határozta el a Margitsziget revitalizációját, amelynek első állomása az újjávarázsolt szökőkút és annak környezete - mondta, megjegyezve, hogy a létesítmény újjáépítéséhez több száz millió forintos támogatást biztosított a kormány.
    Az eddig a XIII. kerülethez tartozó sziget közvetlen fővárosi irányításáról szólva a főpolgármester kijelentette: vannak, akik a Margitsziget "einstandolásának", kaszinó idetelepítésének víziójával riogatják a közvéleményt, mindez azonban nem igaz, mert a Fővárosi Önkormányzat a kabinet támogatásával "csakis a közjót kívánja szolgálni".
    A Margitsziget fejlesztésének lépései között említette Tarlós István a teljes csatornázást, lóvasút kiépítését, elektromos buszok beszerzését, a Palatinus strand fejlesztését, sportpálya-felújítást és -bővítést, ingyenes wifihálózat létrehozását, a japánkert és a futópálya felújítását, valamint az öntözőhálózat kiépítését.
    Beszédében mind a kormányfő, mind a főpolgármester kitért a néhány héttel ezelőtti dunai árvízre, méltatva a védekezést, és azt, hogy sikerült megvédeni a Margitszigetet.
    A beszédek után Orbán Viktor és Tarlós István egy jelképes gombnyomással elindította Magyarország legnagyobb szökőkútját, majd megtekintették a különböző komoly- és könnyűzenei aláfestésű vízi koreográfiát. (MTI)

A felújításra 400 millió forintot áldoztak. Magyarországon az elmúlt években beindult a látványfejlesztés, amivel javítani kívánják az emberek közérzetét.

Margitsziget Zenélő- Szökőkút 2003-ig

Margitsziget Zenélő Szökőkút

A Korona Szálló melletti tér fénypontja az új, változó vízképű szökőkút. A kút középpontjában álló vízgömb a város jelképének, a hagymának a virágára emlékeztet. A vízsugarak játéka lebilincselő látványt nyújt mind a főúton közlekedőknek, mind a téren sétálóknak. A Margitszigeti Szökőkút Magyarország legnagyobb szökőkútja. A teljes vízgépészeti és vezérléstechnikai rendszert a Technoconsult Kft. tervezte és építette ki 2002-ben. Azóta zenélő szökőkútként működik; a 60 perces zenei műsor koreográfiáját szintén a Technoconsult készítette.


Margitszigeti Zenélő Szökőkút kivilágítás este
A margitszigeti szökőkút átmérője 36 méter, a középső vízsugár több, mint 25 méter magasságba lő fel.

Margit-szigeti szökőkút, amely a kilencvenes években fokozatosan kezdett lepusztulni, 1999 telén ment végképp tönkre: a vandálok a ekkor akkora kárt okoztak benne, hogy már nem volt értelme a további javítgatásnak. A delikvensek egyébként sok mindent el is loptak, vezetékeket, világítótesteket és vízgépészeti berendezéseket vittek magukkal. A Városháza 2000-ben döntött a felújításról, de először csak hatvanmillió forintos költséggel számolt. A tervek kidolgozása közben derült ki, hogy jóval több pénz kell a munkához, a hiányzó összeget tavaly szavazta meg a közgyűlés. A rekonstrukció százötvenmillió forintba került.

margitszigeti zenélő szökőkút
Margitsziget Zenélő Szökőkút

Margit-szigeti szökőkút, Budapest egyik legnagyszerűbb látványossága. 2002 márciusban indult újra, százötvenmilliós rekonstrukcióval nemcsak helyrepofozták, hanem korszerűsítették is az 1962-ben átadott kutat. Homokszűrős és vegyszeradagolós szűrőrendszert és számítógép-vezérlést kapott: ez szinkronizálja a víz játékát, 136 fényszóróból álló díszvilágítását és zenéjét, amely a kút körüli oszlopokon elhelyezett hangfalakból érkezik. A rafinált technikai megoldásokkal telepakolt szökőkutat – amelyet Demszky Gábor főpolgármester avatott újra – hatvanöt fúvóka és tizenegy nagy teljesítményű szivattyú működeti, vízforgató teljesítménye több mint ezer köbméter óránként. Vízrendszere négy vízképből áll össze. A központi, százmilliméteres fúvóka huszonöt méter magasra lövi fel a vizet, azt ezt övező négy kisebb átmérőjű pedig tizennyolc méterre. A kuglóf alakú vízképet huszonnégy tízméteres vízoszlop hozza létre, a belső medencetérből a külsőbe kilövellő harminchat fúvóka négyméteres íveket alkot. Az átépítéskor megerősítették a kút vasbeton szerkezetét, csőhálózatát teljesen kicserélték, régi burkolata helyére pedig süttői kő került.

Budapest Margitsziget Zenélő Szökőkút
Margitsziget Zenélő Szökőkút - Budapest


Margitsziget térkép

Margitsziget térkép és a Zenélő Szökőkút helye:

Wikipedia Panoramio képek YouTube Videók

Margitsziget megközelítése, térkép és közlekedés

Közlekedés és parkolás a Margitszigeten fizetős parkolók

A sziget: a margitszigeti látnivalók.

Mi hol található a Margitszigeten? Térkép: Margitsziget térkép

Képek a szigetről: margitszigeti képek.

- © Futás.Net -