Tartalom:

Rám-szakadék
Nyári képek
Veszélyek
Túrázóknak
Domborzati térkép
Élővilág
Téli képek
Dömös - Dobogókő
Start és cél: Dömös
Start és cél: Dobogókő
Dobogókő térkép

Rám-szakadék

Kérés: a Rám-szakadék turistaútján kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös irányából Dobogókő felé haladjon!

A Dömös közigazgatási területén húzódó Rám-szakadék a Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen szép, egyik leglátogatottabb és vadregényes része. A Dunántúli-középhegység legkeletibb része a Visegrádi-hegység, kb. 14-15 millió évvel ezelőtt, igen heves vulkáni tevékenység során keletkezett.

Rám-szakadék Rám hegy Lukács árok képek
Rám-szakadék Rám hegy Lukács-árok túra a Pilis vadregényes tájain

A hegy kőzeteire jellemzők a vulkáni eredetű andezit és andezittörmelékes breccsába (szögletes, éles kozettörmelék-darabokból összecementálódott kozet) ágyazott kotömbök, amikből a kozet felszínre kerülése óta a felszíni vizek és a fagy munkájának eredményeképpen völgyek alakultak ki.

Az összegyűlt csapadékvizek mély völgyeket faragtak a hegyek oldalába. A szakadék a benne vezető turistaúton kellő óvatossággal végigjárható. A kirándulás közben a leglátványosabb földtani értékeket lehet megtekinteni. A szurdokban összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A szűk, meredek falakkal határolt szurdokvölgy (mely magassága eléri a 35 métert, szélessége pedig több helyen 3 méternél is kevesebb) bemutatja a különböző vulkáni rétegeket. A puha tufában magas, függoleges falak, a víznek ellenálló keményebb lávarétegeken pedig zúgók, vízesések alakultak ki. A szakadékon keresztülfolyó Rám-patak végül a Szőke-forrás völgyben a Malom-patakba folyik.

Rám-szakadék nyári képek

Rám-szakadék kidőlt fatörzs Rám-szakadék Rám-szakadék túrázó felhúzása faággal Rám-szakadék völgy Rám-szakadék kidőlt fatörzs A Pilis fái a Rám-szakadék erdejében Rám-szakadék térképen Ön itt áll Rám-szakadék omlásveszély és Lukács árok iránymutató táblák a Pilisben kapaszkodás a Rám-szakadékban dobd a sört Rám-szakadék kapaszkodás a fa gyökerében Rám-szakadék és a korlát Rám-szakadék megmászása a korlát segítségével kapaszkodó turisták Rám-szakadékban másznak a korlát mentén Rám-szakadék sziklái Rám-szakadék Rám-szakadék Rám-szakadék Rám-szakadék létra a pataknál Rám-szakadék patakja és létra Rám-szakadék kerülés az omlásveszély miatt Kilátás Dobógókőről a Rám-szakadék túra vége

A Rám-szakadék veszélyes - életveszélyes!

Szinte minde éven előfordul, hogy menteni kell a szakadékba csúszott embereket - s időnként rosszabb dolgok is történnek. Legutóbb 2013. november 1-én a tűzoltókat este hét órakor (sötétben) riasztották, miután egy kirándulócsoport egyik tagja a Rám-szakadékba zuhant. A helyszínt csak gyalog lehetett megközelíteni és a mentést végző tűzoltók egyike is a szakadékba csúszott. Az eszméletét vesztett és életjeleket nem mutató főtörzsőrmestert a helyszínen próbálták újraéleszteni, de belehalt sérüléseibe. A turistát késő estére kimentették és kórházba vitték. Az OKF úgy fogalmazott: Kövecs Gergő "életmentés közben a hivatásos állomány esküjében foglaltakhoz hűen, szolgálati kötelezettségét élete kockáztatásával is teljesítve vesztette életét". Az esztergomi tűzoltólaktanya előtt szombat este több százan gyújtottak gyertyát Kövecs Gergő emlékére.

Turistaútvonal a Pilisben Rám-szakadék, Lukács-árok, Dobogókő, Dömös

A terület a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében van. A terep Magyarország legnehezebben járható (vagy más szempontból legérdekesebb) turistaútvonala. Néhány helyen több méternyi, patak által vájt és folyamatosan nedves sziklafalon át vezet az út, ahol a haladást kapaszkodó-láncok segítették.

Az utat a PP Zrt. (Pilismaróti Erdészete) 2006-ban 4,5 millió forintból felújította, amiből a pihenőket, illetve az egy kilométer hosszú szurdokban mintegy 200 méternyi korlátot és több létrát építettek fel.

A turisták közlekedését kiépített korlátok, kapaszkodók segítik elő. A meredekebb részeken, a kapaszkodóknál pedig kőbe vájt kisebb üregek biztosítják lépcsőszerűen a kiránduló biztonságos feljebb jutását. A zuhatagok mellett több helyen is biztonságos létrák adnak segítséget a több méteres szintkülönbségek legyőzésére, bár a köveken szétfröcskölő víz ennek ellenére is összevizezheti a ruhákat. (Javasolt a vízálló bakancs használata és szükség esetére váltó zokni.)

2013. október 24-én a Pilisi Parkerdő Zrt. hivatalos átadás keretében mutatta be az újonnan létesített Rám-szakadék tanösvényt.

A területet évente több, mint 60 ezer kiránduló keresi fel. Főként hétvégéken az igen nagy turistaforgalom miatt problémákat okoz az, hogy a szurdokban mindkét irányban közlekednek. A kihelyezett táblákon kérik, hogy a Rám-szakadékot („zöld” turistajelzés) Dömös irányából közelítsük meg, míg az ellenkező irányban a „sárga” jelzéssel ellátott utat kövessük, a baleseti helyzeteket elkerülendő.

Zöld turistajelzés a szakadék, sárga jelzés a Lukács árok felé: térképek.


Rám-szakadék térkép: Dömös - Rám-szakadék - Dobogókő útvonal

Rám-szakadék térképe

Élővilág a Pilisben

A szakadék élővilágát elsősorban moha- és zuzmófajok alkotják. A sziklaképződmények pihenőhelyet nyújtanak a kerecsensólyomnak és a hollónak. Az emlősök közül a nyuszt és a vadmacska érdemel említést. A völgy felett magasodó Rám-hegy a bioszférarezervátum egyik magterülete, ahol a hölgyestike, nagy ezerjófű és mérges sás mellett gyakori a Pilisi Bioszféra Rezervátum címernövénye, a tarka nőszirom. Az idős bükkfák odvaiban kék galamb és fekete harkály költ.

Rám-szakadék téli képek

Januári képek:
Rám-szakadék télen Rám-szakadék télen a jeges létrán Rám-szakadék télen jégcsapok a Rám-szakadékban télen Rám-szakadék télen Rám-szakadék téli kép jégcsapok mérete Rám-szakadék télen kapaszkodás Rám-szakadék télen jégpcsapok lógnak Lukács árok Rám-szakadék télen
Rám-szakadék télen jeges havas sáros útszakaszok és hosszú jégcsapok, az utolsó kép a Lukács-árokban készült.

Rám-szakadék útvonalak

Dömös - Rám-szakadék- Dobogókő

Újpest Városkapu Volán Buszok - pályaudvarAmennyiben tömegközlekedést veszünk igénybeúgy a javasolt útvonal: Dömös - Rám-szakadék- Dobogókő és ebben a sorrendben  is, mivel a forgalmasabb hétvégi túranapokon a Rám-szakadék zsúfolt lehet, ami a két irányú haladásban túrázásban állandó fenakadásokat okoz, ezért az erdőgazdaság kihelyezett táblái a lentrő felfelé "mászunk" irányt javasolják  a túrázók számára.
Dömös megközelítése: Budapest Váruskaputól (metrómegálló) induló Újpesti Volánbusz pályaudvarról. Vissza Dobogókőről autóbusszal.

Dömös - Rám-szakadék- Dömös

Dömös templom és az útjelző táblák a túrázóknak
Dömös templom melleti utcában elindulunk - útjelző táblák segítenek

tanácsok kirándulóknak a Pilisről és a Rám-szakadékról  pihenőállomással kezdjük a túrát díszes fafaragású pihenő Dömös után faragott szék túrázóknak ismeretlen épület mellett elhaladunk Rám-szakadék omlásveszély figyelmeztető táblák
Dömös után nem sokkal egy felújított pihenő vár ránk - majd irány a túra

A Rám-szakadékot viszonylag hamar elérjük és a túra befejeztével kereshetünk egy könnyebb - vagy akár nehezebb útvonalat is visszafelé. A könnyű és rövid útvonal a Lukács árok mentén (sárga jelzés). A Lukács árokban haladva már erős nehezítésnek számít, de választhatunk más útvonalat is.

Dobogókő - Rám-szakadék- Dobogókő

Ez az előzőekhez képes picit hosszabb útvonal, de egyben nagyobb útválasztási szabadságot hagyó útvonalak közül választhatunk a túrázó társaság összetételétől függően.
Tapasztalt túrázóknak télen havas esős időben egy kis próbatételnek a Dobogókő - Rám-hegy  - Lukács-árok - Rám-szakadék -  - Dobogókő túraútvonal ajánljuk.

A Lukács-árokban kevesebb a szint mint a Rám-szakadékban, viszont  sok-sok kersztben kidőlt fa nehezíti utunkat és a mederben sokszor méterről - méterre meg kell küzdenünk, hogy hova lépjünk, ha nem akarunk elmerülni a patakban. A Lukács-árokban (esős időben) jóval lassabb haladási sebességre lehet számítani, mint a Rám szakadékban! Az árok leküzdése után felüdülés lesz a Rám-szakadék szépsége és változatos terepe!
Ha nagyon elfáradtunk a sárga jelzésen térjünk vissza Dobogókőre, ha maradt szuflánk, akkor tegyünk egy kis kitérőt a Szép Ilonka felé.

Dobogókő és Rám-szakadék térkép

Dobogókő és Rám-hegy Kétt-bükkfa-nyereg térkép Dobogőkő, kilátó, Rám-hegy, Rám-szakadék, Dömös túristautak térképe
Dobogókő és környéke térkép (kattints a képre)

Dobogókő, Két-bükkfa-nyereg, Rezső-kilátó, Rám-hegy, Lukács árok, Szakó-nyereg

Képek

túrázók a téli Rám hegyen
Rám hegy

Téli képek: Rám-szakadék télen.

Ugrás a oldal tetejére: Rám-szakadék oldala.

- Futás.Net kapcsolat - Dunakanyar - Skanzen -