Téli kerékpározás

Télen, mínuszban max. 3 óra kerékpározás ajánlott, ezután fájdalmas lesz. De ehhez is szükséges a megfelelő öltözet.

Sokan kérdezik, hogyan öltözködjenek télen, ha ki akarnak menni napos hideg időben. Először is nemcsak napos hideg időben lehet kimenni, hanem ha nem esik és a hőmérséklet nincs -5 -10 alatt (egyéntől függ ki mennyit bír), ki kell menni. A fix görgő (vagy spinning) főleg, ha hetente többször hosszú időt töltünk rajta, elrontja a technikát és tavasszal ezt fogjuk érezni, sokszor egy hónap is kell hogy visszaálljon a lábunk az országúti technikára. Nemcsak a technika romlik, de a figyelmünk sincs edzve, ezáltal a környezetre való reagálásunk (közlekedés, kátyúk stb.) romlik, ezt is edzeni kell.

A termoruhák nem csodaszerek, érdemes keverni a régi bevált módszerekkel, ebből mutatok párat.

Amíg nem voltak jóminőségű, könnyű termoruhák újságpapírt használtunk és ez ma is ugyanolyan jó, mint régen, főleg a térdizületek védelmére ma sincs ennél jobb. Egy nagyalakú újságpapírt egy bő tenyérnyi nagyságúra hajtogatunk – mindig félbe – kb. 8-16 réteg lesz és ezt hosszában becsúsztatjuk két nadrág közé. Az első alkalommal szépen betörik a térdünkhöz, és ezt a bélést egész télen használni tudjuk.

A termocipők megjelenése sokat segített a téli hideg elleni védelemben, de ez sem csodaszer. Kb. 3 óra mínuszban történő kerékpározást bír, utána le fog fagyni a lábunk. Ha valakinek nincs termocipője, a kalucsni is megteszi, de a cipőbe a két zokni közé érdemes egy uzsonnászacskót húzni. Ne feledjük el, hogy a ruha nem melegít, hanem szigetel.

Kesztyűk esetén nekem a snowboardkesztyű vált be. Igazi snowboardosként én is sokat ülök a hegyoldalban a friss hóban és még sohasem hagytak cserben a snowboardruhák, de ezek közül csak a kesztyűt érdemes kerékpárra átvinni, ott is figyelve, hogy a fékezésünk technikája megváltozik a kesztyű miatt. Mielőtt elindulunk, gyakoroljuk a vészfékezést.

Ha valaki hegyre akar menni télen, bármilyen ruhát használ, lefelé mindig csúsztasson be újságpapírt. Ez összehajtva (mindig félbe) legalább 4 rétegű legyen, és érdemes már elinduláskor becsúsztatni két ruharéteg közé. Ha kicsit átnedvesedik az izzadságtól, nem baj, mert a szigetelő tulajdonsága megmarad.

Menjetek ki télen is!

kerékpáros télen a havas hegyekben

kerékpáros úszik tiltott helyen

Kerékpáros edzések

- Futás.Net - Gyógytorna - Úszásoktató -