Bejelentkezés 

Orgoványi Kör (TUK)

Leírás Orgoványi Kör (TUK)

Orgoványi Kör (TUK)
Helyszín Orgovány (Bugac)
Időpont 2011.08.28
Versenyszámok 45 km
Pályatípus terep
Rendező Zöldgömb Sport Klub
Honlap www.zoldgomb.hu
Email zoldgomb [at] zoldgomb.hu
Kontakt Ujj Zoltán
Telefon 06-30-20-16-765

XIII. ELŐZD MEG A KISVASUTAT!
Orgovány, Művelődési Ház
2011. VIII. 28.
Versenyszámok:
1. Futás: 45 km - 8:30 – Orgoványi kör (28 km+17 km)
2. Futás 7 km – 12:00 – Orgovány
3. Futás 1,5 km - 11:30 – Orgovány (csak 15 év alatt)
4. Gyalogtúra: 28 km – 8.00 – 9.00 – Orgovány
5. Gyalogtúra: 17 km – 8.00 – 10.30 – Orgovány
6. Kerékpártúra: 28 km – 8.00 – 10:30 – Orgovány
7. Kerékpárverseny: 7 km – 12:00 – Orgovány
8. Kerékpártúra otthonról, a saját iskola elől, mindenki által szabadon megválasztott úton Orgoványra.
EDF-DÉMÁSZ ÖTPRÓBA LONDON 2012 TELJESÍTÉSI LEHETŐSÉG!
GYALOGTÚRA – 7, 15, 30 km

Nevezés: - Orgoványon a Művelődési Háznál, 8:00 – 12:00.
Nevezési díj: - Futás és kerékpárverseny: minimáldíj – 1000 Ft (15 év alatt 500 Ft)
alapdíj – 1700 Ft (emblémázott pólóval)
- 45 km – 2000 Ft
- Gyalogtúra és kerékpártúra: 800 Ft
Korosztályok
Futás: 45 km: abszolút, 19 – 39 év, 40 – 49 év, 50 év fölött
7 km: abszolút, 14 – 18 év, 19 – 39 év, 40 év fölött
1,5 km: 15 év alatt
Kerékpár: 15 év alatt, 14 év fölött
Kedvezmények:
- legalább 3 fős családoknál a minimáldíj mértékéig 1 fő részére ingyenes!
- legalább 10 fős csoportok számára a minimáldíj esetében 500 Ft!
- A versenyen az orgoványi diákok részére a részvétel ingyenes!
- az 1,5 km-es távon a legalább 10 fős iskolai csoportok részére a részvétel ingyenes!
Díjazás
Futás és kerékpárverseny: minden korosztály 1. - 3. helyezett (fiú – lány, férfi - nő) érmet és oklevelet kap.
Túrák: kitűző, oklevél, emléklap

A legtöbb résztvevőt (diák, tanár, szülő, stb.) mozgósító iskola testnevelője
emblémázott pólót kap.


Visszautazási lehetőség:
Autóbusz Orgoványról indul 15:45-kor, Kecskemétre érkezik 16:25-kor.

Információ: Zöldgömb Sport Klub
1037 Budapest, Mécsvirág u. 103. Mobil:06-30-201-6765
Villámposta: zoldgomb@zoldgomb.hu Honlap: www.zoldgomb.hu

Egyéb információk:
Orgovány honlapja: www.orgovany.hu



VIPERAPARTI TIKKADT SZÖCSKENYÁJJAL

Ez itt az Alföld tengersík vidéke... az a néhány kunhalom, ami buckácskát vet errefelé, a legcsekélyebb akadályt sem jelenthette a kisvasútnak, amikor 1917-ben Bugac környékén iparvasútként, 1928-ban gazdasági vasútként Kecskemét és Kiskunmajsa között átadták erdészeti szállításra, illetve a nagyközönségnek. Az Alföld fásításának szükségességét Bakkay József erdőmester már az 1910-es években felismerte, tevékenysége nyomán megkezdődött a pusztai erdők hasznosítása. A Bugac-felsőtől az alsó-monostori téglaégetőig vezető iparvágányt Kecskemét és Majsa szorgalmazta meghosszabbítani, mivel gyors és olcsó szállítóeszköz kellett a városokba irányuló termények szállítására, illetve a fakitermelő és téglaégető munkások utaztatására. Egyre több tanyai árut kellett fuvarozni, egyre többen jártak a városokban létesülő munkahelyekre, miáltal megkezdődött a tanyasi életforma fel-bomlása is. Már a második világháború előtt érett a gondolat, ami végül 1948-ban valósult meg: Törökfái állomástól új szakasz épült Kiskőrösig, így a korábbi 53 km-hez még 46 km-nyi szakasz csatlakozott.
Időközben azonban jelentős dolgok történtek: alig épült meg az első sínpár, 1928-ban kitört a világválság, a vasút üzemeltetése szinte azonnal gazdaságtalanná vált! Kecskemét város vezetői azonban nem adták fel, azt „adták el”, amit tudtak: a pusztát, ezt a világon egyedülálló, különleges látványosságokkal, életformával és állatvilággal rendelkező területet – mégpedig a turistáknak! A vendégek a kisvasúttal utaztak ki Bugacra, ahol a szilaj csikósok bemutatták lovastudományukat, majd a csárdában egy igazi magyaros vendéglátás következett – szóval, innen ered, hogy ma is úgy ismernek bennünket, mint a „tsikós és gulasch, puszta és tsárda” népét, és ezen a nemzetközi megítélésen talán soha nem is tudunk változtatni... Persze, ne csodálkozzunk, hiszen hatalmas hírverés hozta ide a vendégeket: külföldi újságírókat vittek először a pusztára, majd Móricz Zsigmond, a nagy író riportban népszerűsítette a programot, ő nevezte el az akkori bugaci gőzmozdonyt „Kispöfögő”-nek, sőt, itt járt kiránduláson a walesi herceg... Megszületett első idegenforgalmi céllal üzemelő vasútvonalunk: megérte a városnak fenntartani!
Persze, ezektől az idilli időktől már messze járunk: a kisvasút katasztrófahelyzethez közeledik, mivel 1949-től a Magyar Államvasutak mellékvonalai közé tartozik, és a MÁV-nak nemhogy elsődleges feladata lenne holmi túrizmus szervezése, bonyolítása, de még a terület – bizony mára csekély – személyforgalmát is nehezen akaródzik kiszolgálni. Teheráru meg már évtizedek óta nincs, megszűntek a kosarazó piacok, nincsenek már tömegárut termelő Tsz-ek sem, ezek a vonalak csak a veszteséget termelik, így aztán két-háromévente felkerülnek – sok más mellékvonallal együtt – a megszüntetendők listájára. A tanyavilág maradékán kiépült már annyi úthálózat, hogy lehet közlekedni személy- és teherautóval is. Kik utaznak hát itt? az öregek, akik hetente-havonta valami halaszthatatlan ügyben (pl. patika) beutaznak a városba, közben esetleg meglátogatják a „városbaszakadt” családot, azután a fiatalok utaznak a városok diszkóiba és vissza (ezt persze a vagonok sínylik meg...), és tagadhatatlan valamiféle turistaforgalom is.
A túrizmus egyik formája egyenes folytatása a 30-as évek hagyományainak: a bejelentkező csoportok mintegy félmillió Ft-ért gőzösvontatású különvonatot (1-2 kocsi + büfékocsi) bérelhetnek, ez kiviszi a társaságot Bugac vagy Hittanya magasságáig, szerveznek a számukra ebédet és némi pusztai programot, ahogy illik, bár az az igazság, hogy ezeken a túrákon inkább a „Kispöfögő” gőzösromantikája dominál, hiszen ezek a csoportok 90 %-ban külföldi vasútbarátok. Már legendaként emlegetik azt a csoportot, akik képesek voltak Kiskunmajsáig és visszazötykölődni! Az elmúlt évek statisztikái szerint 25-30 ilyen csoport jön egy idényben, elsősorban a budapesti MÁV Nosztalgia Kft szervezésében. A kecskeméti utazási irodák közúton viszik ki a vendégeket a tanyavilágba a csikósprogramokhoz, a gulyásebédekhez, nemigen veszik igénybe a vasutat sem gőzössel, sem dízelvontatta formában: a város elfelejtette néhai kisvasútját.
Egy speciális esemény azonban évente felhívja a figyelmet a kisvasútra: ez a Bugaci Kispöfögő Barátainak immár 20 éve, minden augusztus elején megtartott összejövetele, ahol 200-300-an, vasútbarátok és családtagjaik, vendégeik utaznak ki a pusztába. Jellemző attrakció a mozdony vödörrel való „megitatása” (vízvételezés útközben), mozdonyvezetés (licitálással lehet erre jogot szerezni), séta a védett ősborókásba (amíg le nem zárták a területet természetvédelmi szempontok miatt, így manapság már csak hivatalos vezetővel lehet oda menni), lehet inni „nosztalgiavizet” (a békési főzde valódi gyümölcspálinkája), lehet keresgélni a szöcskenyájakat és a valóban létező és veszélyes homoki viperákat, meg lehet látogatni az Alföldfásítási Múzeumot, majd gyalogtúrát, kocsitúrát tenni a pusztai csárdákhoz (az aktuális szervezés szerint...). Fotómegállás is szerepel a programban, olykor „vad bikák” (egy környékbeli gazda tehene vagy szamara) állítják meg a vonatot, de volt már kommandóstámadás is... Régebben Bugac-felsőn szabadtűzön, bográcson főzték az ebédet, amíg volt erre vállalkozó, ám elmúltak a kedélyes idők, manapság a csárdákhoz kell kimenni komolyabb ebédért.
A vonatot kézihajtányok és motoros drezinák is követik, sőt, több önálló „drezinatalálkozót” is rendeztek már a „pöfögés” előtti délutánokon. Az augusztusi hőségtől, étel-italtól és a homokban gázolástól elcsigázott résztvevők hazafelé mégis táncra perdülnek a 20 éve „törzstag” harmonikás vasutas-zenéjére, amíg a gőzös visszaúton is vizet vesz. Aki egy ilyen utazáson részt vesz, egyszerűen nem érti, miért nem használják ki a vasút adta lehetőségeket itt az idegenforgalomban?
Száz kilométer vasutat azonban valóban nehéz rentábilisan kihasználni. A puszta meglátogatható, attrakciódúsabb részei csak a terület egy részét „fedik le”, a két másik végállomás, Kiskunmajsa és Kiskőrös önmagában is számos helyi és környéki látnivalóval szolgál. Kiskőröst Petőfi Sándor szülővárosaként ismerjük, de a 48-as szabadságharc zarándokhelye sok más vonatkozásban is (szoborpark, az Aradon kivégzett tábornokok emlékműve). Eklektikus és neobarokk épületek mellett Szlovák Tájházat és Közúti Múzeumot is találunk a városban. Majsán a Jonathermál élményfürdője Európai szintű szórakozást kínál – már gondoltak a kisvasút néhány kilométeres meghosszabbítására a fürdőig. A Kiskunsági Nemzeti Park több területe igen közel van a vasút vonalához, adott lenne egy környezetbarát megközelítési lehetőség. A kunsági borvidék (Izsák, Csengőd, Kiskőrös, Tabdi – hogy csak néhány ismertebb márkanevet soroljunk fel) is ezen a környéken terül el, már fejlődésnek indult a borturizmus. A Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend tagjai bemutatják a homoki borászatot, az utazó megízlelheti a tüzes alföldi borokat.
A MÁV kezelésében azonban a kisvasút soha nem fogja kihasználni ezeket a lehetőségeket, nyilvánvalóan elsorvasztják, és hamarosan már csak a „tikkadt szöcskenyájak” fognak legelészni a vágányok helyén.

Parragh Péter
Dátum Vas, Augusztus 28, 2011
Idõ 08:30 CEST
Prioritás 5-Közepes
Hozzáférés Nyilvános
Létrehozta Futas Administrator
Frissítve Hét, Augusztus 15, 2011 16:33 GMT
Megjegyzések Nincs