Bejelentkezés 

Kölcsey-emlékfutás Sződemeteren

Leírás Kölcsey-emlékfutás

10 km-es futás:


Huszonkettedik alkalommal szerveznek a hétvégén Kölcsey-megemlékezést a Himnusz szerzőjének szülőfalujában, a romániai Szatmár megyei Sződemeteren (Sauca). Az augusztus 5-i rendezvényen az irodalmi műsor mellett második alkalommal tartanak Kölcsey-emlékfutást.

Az esemény főszervezője az idén is az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), közreműködik a Szatmárnémeti Kölcsey Kör, Tasnád és Nagykároly városának polgármesteri hivatala, Sződemeter református gyülekezete, Sződemeter önkormányzata, valamint a tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület - írja a Krónika című kolozsvári napilap honlapján.
A pénteki rendezvényen az emlékezőbeszédeket követően fellép a tasnádi Teletinik diákszínjátszó-csoport és a Maestoso kórus, majd szavalatok hangzanak el, és a hagyományhoz híven megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc szobrát a helyi református templom szomszédságában.
Az idei Kölcsey-emlékfutás főszervezője Pakulár István tasnádi és sződemeteri református lelkipásztor. A kezdeményezés célja kettős: egyrészt erősíteni kívánják a költő kultuszát a környékbeli fiatalok körében, másrészt pedig a sportot akarják népszerűsíteni.
Bár futásnak hirdették meg, a közel 10 kilométeres távot meg lehet tenni gyalog, illetve kerékpáron is, így bármely korosztály tagjai nekivághatnak. A szervezők gondoskodnak orvosi ellátásról, ha erre szükség lesz, továbbá biztosítanak innivalót is a túrázóknak.

A tasnádi 50. számú Bíró Lajos cserkészcsapat a Bíró Lajos Ökológiai Társasággal karöltve megszervezi az első Kölcsey-emlékfutást Tasnád és Sződemeter között, a Kölcsey-ünnepség napján, 2010. augusztus 6-án. Indulás helyszíne és időpontja: tasnádi református templom előtti tér, du. 14:30. Táv: 10 km. A résztvevők emlékpólót kapnak. Jelentkezni lehet augusztus 2-án hétfő este 6 óráig a következő telefonszámon: 0751-580-282.
Dátum Pé, Augusztus 5, 2011
Idõ 14:30 CEST
Prioritás 5-Közepes
Hozzáférés Nyilvános
Létrehozta Futas Administrator
Frissítve Hét, Augusztus 1, 2011 10:37 GMT
Megjegyzések Nincs