Oláh András vagyok, gyermek úszásoktató.

Tapasztalatom szerint a víz rengeteg pozitív élményt tud nyújtani életünk folyamán, és ezért nem érdemes sokáig halogatni ennek a közegnek a felfedezését, megkedvelését. Amint észrevesszük, hogy gyermekünk boldogan közelít a vizes élmények felé, érdemes támogatnunk abban, hogy öröme megmaradjon, és úgy tanulja meg az úszás fortélyait, hogy közben mindvégig élvezetet találjon a tanulásban.

Én ehhez adok lehetőséget mindenkinek, aki szívesen taníttatná gyermekét egy odafigyelő, türelmes oktatónál, a kezdő szint elsajátításától akár a versenysport felé való útmutatásig, vagy akár a versenysportba való bekapcsolódásig.

Nálam az emberi egyéniség érték, tudásszinttől függetlenül, és senkiben sem hagyom elveszni ezt az értéket, hanem mindenkiben engedem kibontakozni és felfedezni ezt az egyéniséget a vízi lehetőségeken keresztül.

Gyermek csoportjaink

4-6 évesek, és mély vízben bizonytalanok

7-9 évesek, mély vízbe már bemerészkedők

10-14 évesek, vagy mély vízben biztosan úszók

A csoportbeosztások tájékoztató jellegűek, szóbeli beszélgetés alapján, ill. a gyakorlatban mutatott készségek tükrében mindenkinek a tudásszintjének megfelelő úszáslehetőséget találok.

Jelenleg tudásszinttől függően alakítom ki az úszóedzések számát, és időpontját, ezért kérem, hogy a 06208085730-as telefonszámon egy pár perces beszélgetés folyamán ismerkedjünk egymással, vagy az olahandris69@gmail.com címen levél formájában jelentkezzenek a tudnivalókért.

Jó sportolás, örömteli kibontakozást kívánok!

AZ ÚSZÁS TANULÁS FOLYAMATA GYERMEKEKNÉL:

Kisfiamat tanítottam úszni, amikor a következőket mondta: „Papa! Az úszás olyan, mint a világűr!” És meg is mutatta, mire gondol. Belemerült a vízbe, mint egy űrhajós, ahogy a szkafanderben elengedi az űrhajó oldalát, és lebegett, és bukfencezett előre-hátra, és gyalogolt olyan helyen, ahol nem ér le a lába, és néha egy-egy mozdulatot is tett, ha haladni akart, vagy valamilyen irányba fordulni. (az igazsághoz hozzá tartozik, hogy búvárszemüveg volt rajta, és ezért nem ment bele az orrába a víz.)

Látszott rajta a teljes nyugalom, és biztonság, hogy a vizet segítségnek használja, hogy elérje a súlytalanságot, és valóban be tudja mutatni eme csodálatos érzés örömét. Azt, hogy hagyja magát megtartani, hogy élvezi az úszás könnyedségét, hogy lenyűgözi a víz alatti világ lebegése, és rácsodálkozik az új közeg új élményeire.

Valahogy így kezdődik az úszás tanulása. Én észrevétlenül adagolom azokat a feladatokat hozzá, ahogy a teste ügyesedik, erősödik, a mozgáskoordinációja javul, megtanulja a mozdulatok által a haladást, és a levegővételt, majd egyszer csak elúszik az egyik faltól a másikig.

Az edzések során törekszem arra, hogy mindvégig érdekes maradjon ez a sport. Hiszem, hogy a gyermeket nem a kötelesség, hanem a jó élmények fogják ösztönözni arra, hogy eljöjjön a következő foglalkozásra.

Az úszásnak, mint sportnak sok válfaja, de ha jók az alapok, bármerre is induljon a sportolásban a gyermek, mindig barátja marad a víz, és nem egy ijesztő, leküzdeni való ellenfelet lát majd benne, hanem örömét leli majd mindenben, ami a vízzel kapcsolatos.

IFJÚSÁGI SPORT:

A mai világban a fiatalok iskolai tanulása nagy leterheltséggel jár. Emellett kell valahogy megoldani az egészséges mozgásszükségletük biztosítását. Azt mindenkinek tudnia kell, hogy kiegyensúlyozott életvitelű fiatalság csak a testi és szellemi feladatok arányos adagolásával nevelhető.

Az úszás mint sport abszolút alkalmas erre a feladatra:

  • Mert az edzések az iskolai órák előtt vannak
  • Mert a úszás pozitív hatásai serkentőleg hatnak a szervezetre
  • Mert a testet teljes egészében átmozgatja
  • Mert alapvetően aerob kondíciókat edz (szív-tüdő-keringés)
  • Mert erősíti a szervezetet (izmok, inak, csontok), aminek pont erre van szüksége ebben a korban
  • Mert a víz jótékony terhelés mentesítő hatása ugyanakkor segít az ellazulásban is

Véleményem szerint, ha egy fiatal példaképeket talál az élet valamelyik területén, az jó hatással van a jövőjére. A sport nagyon jó terület erre, és egy helyes szemléletű edző, és egy jó hangulatú csapat pozitívan fejleszt mindenkit, testben, és lélekben is. Az úszósport az élet olyan alapelemeit egyesíti magában, mint a napfény, a víz és a levegő, és ezek jótékony hatására minden fejlődő szervezetnek szüksége van.

gyorsúszó rugalmas karmozdulata a víz alatt az izomerő szerepéről

Itt kérdezhetsz: Úszás fóruma

úszás

Tippek haladó úszóknak

Lábmunka: A gyorsúszás lábmunkája

Mozgás: Rugalmas mozdulatok

Lazítás és nyújtás Lazítás nyújtás

Monotonitás: Ne légy gépies!

Ciklikus mozgásforma: ritmus.

Az erő szerepe: az izomerő..

Tippek kezdő úszóknak

Úszás: Felhajtó erő lebegés felület és testtömeg.

Vízszintben: Vizszintes testhelyzetben.

Légzés: A légzésről.

A víz felszínén: lebegés.

Elengedés, akarat, görcsösség, félelem: kezdő úszók félelmei.

- Futás.Net - Gyógytorna - Úszásoktató -