Bejelentkezés 

Canicross terepfutás

Leírás Canicross

MAGYAR CANICROSS SPORTEGYESÜLET

Mc’De…lirium
Domonyvölgy 2011. január 2.

Az egyesület év végi hosszú távú versenye kivételesen év elején – hosszú és rövidebb távon (20,4 kilométer, illetve 8,5 kilométer)

Helyszín Domonyvölgy, versenyiroda a Tövis vendéglőben (a strandnál) – megközelítés a 3-as úton, a Gödöllő és Aszód közötti Domonyvölgy bejárótól 1200 méterre.
A verseny nyílt, bárki részt vehet rajta, ha a sportszerűség szabályainak betartását vállalja. A verseny egész időtartama alatt a versenyző kutyák és gazdáik legalább póráz-kapcsolatban kell, hogy legyenek (hám és deréköv rugalmas pórázzal való összekötése előnyösebb).

Kategóriák rövid távon (a kategória-győzteseknek serlegdíjazás):
8 kutyás fogatok, 6 kutyás fogatok, 4 kutyás fogatok, 2 kutyás fogatok,
bikejöring (kerékpáros kutyával), scooter (rolleros kutyá-val/kkal),
canicross (kutyával futó) nők, 14 év alatti canicross lányok–fiúk,
kutya nélkül futó 14 év alatti lányok–fiúk.
Kategóriák hosszú távon (az első három helyezettnek serleg-, illetve éremdíjazás):
női–férfi bikejöring,
női–férfi canicross
női–férfi kerékpáros (kutya nélkül),
női–férfi futó (kutya nélkül).

A kutyás kategóriákban a fajtatiszta szánhúzó kutyákkal versenyzőket az ÉSzKSE külön díjazza.

Rajt: 11 órától először hosszú, majd rövid távon, fogatok részére egyenként, a többieknek kategóriánkénti mezőnyrajt – sorrend meghatározása a helyszínen. A rajtok pontos idejét 10.45-kor közöljük a versenyirodában. A rajt helye a vendéglőn túl, a domb lábánál – cél a Tövis vendéglő kapujánál.
Pályaadatok: hosszú táv – erdei és mezei utakon, 20,4 km; rövid táv – erdei és mezei utakon, 8,5 km. A pályák jelölése színes szalagokkal – kék: tovább egyenesen, piros: kanyar a szalag irányába, sárga: nagyobb figyelmet igénylő útszakasz.
Nevezés a helyszínen 9.00–10.30 között. A rendezők szívesen vennék az előzetes bejelentkezést. Nevezési díj 2000 Ft, ami magában foglalja a verseny utáni vendéglátást is a Tövis vendéglőben.
Rendező a Magyar Canicross Sportegyesület, társrendező ÉSzKSE, közreműködő a Budapesti Atlétikai Szövetség, támogató a Tövis vendéglő.

A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt. A versenyzők nem megfelelő felkészültsége vagy a felszerelések hiányossága miatt bekövetkezett károkért a rendezők nem vállalnak felelősséget. A verseny teljes területén kutya csak megkötve tartható. Kérjük, hogy a rendezett eboltási könyveket mindenki hozza magával. Jó versenyzést és kellemes időtöltést kívánunk!

További információ a www.canicross.hu honlapon.





Egy sportág, amit a kutyásoknak találtak ki

A kutya tulajdonosok jelentős zöme, amikor megkérdezik tőle miért jó, hogy a városban kutyát tart, azt válaszolja: a mozgásért. Naponta kétszer (háromszor- négyszer) sétálni kell mennem a kutyával és ez megmozgat. Aktív és már a versenyszerû sportolást abbahagyó sportolók, kocogó, futó közéleti személyek számolnak be arról, hogy sporttevékenységükben egy társuk mindig azonos – a kutyájuk.

Nos, valóban a kutya megmozgatja a gazdáját. Némelyek csak egy kicsit körbe a háztömb körül és van, amelyik jókora sétákra, hosszú futásokra csábít. Vannak, akiknek a korábbi mozgást hozza vissza a fürge társ, újra elkezdenek futni, mozogni a kutyájuk kedvéért.
A canicross – a kutyás terepfutás – ezeknek a gazdáknak és kutyáiknak lett kitalálva. Pár szóval bemutatnám ezt a sportágat és testvérét, a terepkerékpárosoknak igazi kihívást jelentő bikejöringet – azaz a kutyás terepkerékpározást.

A canicross francia eredetű sportág. A homo ludens újítása, amely már elindult világhódító útjára. A sportág alapvetően futó – terepfutó – sport, kutyások számára. E sportágban ugyanis a kutya és az ember együtt fut a kijelölt versenypályán egy szárral összekötve. A feladat: minél hamarabb megtenni a versenytávot a futóverseny szabályai szerint – együtt.
CanicrossA szabályok egyszerűek: a kutyának kell elől futni (legalább a pálya 95%-án) a gazdának utána, közöttük pedig egy póráznak kell feszülni, amely egyik végén a gazda övén a másik végén pedig a kutya hámján csatlakozik. A sebességet a gazda határozza meg – az ő futóteljesítményénél gyorsabban nem tud a páros futni. A kanyarokat a balra - vagy jobbra, parancsszavakra kell az ebnek teljesíteni (néha, főleg az elején nem árt a póráz kis kézzel való segítése). A kutyával való ilyetén futás mind a gazdának, mind a kutyának öröm.

Ugyanakkor a nem kutyás futókkal való közös futópálya használatnál még egy előnye is lehet: csökkenthetjük az ellenszenvet azokkal a futótársakkal akik félnek a szabadon futó kutyáktól.

www.canicross.hu
Dátum Vas, Január 2, 2011
Idõ 11:00 CET
Prioritás 5-Közepes
Hozzáférés Nyilvános
Létrehozta Futas Administrator
Frissítve Hét, December 13, 2010 14:19 GMT
Megjegyzések Nincs