Margit híd

A budapesti Margit híd a Szent István körutat és a Margit körutat köti össze a Margit-sziget érintésével.

A Margit híd majdnem száznegyven éves, és már négyszer építették át, a mostani az ötödik. Az ős Margit hidat 1876-ban adták át. Kevesen tudják, hogy a Margit híd építése a véletlennek köszönhető, a városnak nem is lett volna joga hidat építeni a sziget mellé abban az időkben. Az ok az volt, hogy egy kútfúró talált egy forrást a Margit-szigeten, ami elindította a fejlesztéseket, elkezdték volna építeni a szállodákat. A város kezét viszont kötötte a Lánchíd építését finanszírozó bankárokkal kötött koncessziós szerződés, aminek értelmében nyolc kilométerre a Lánchídtól határozott ideig nem lehetett hidat építeni a Dunán. A Margit híd megépítése rontotta volna a boltot, hiszen a Lánchídon hídpénzt kellett fizetnie mindenkinek, még a nemeseknek is. A koncessziót végül kivásárolta az állam.

Az építkezéshez azonban még sok más dolgot is el kellett végezni. A Margit-sziget akkoriban még két méterrel alacsonyabb volt, minden árvíznél elöntötte a Duna, ezért feltöltötték, azaz két méterrel megemelték a szintjét. A mostani Margit-sziget is több darabból állt, a déli oldalon különálló Festő-szigetet a meder feltöltésével hozzá kellett építeni.
Az első híd jelentősen különbözött a maitól, csak tizenegy méter széles volt, és fakockákkal volt kirakva, mert az nem bántotta a lovak patáját. Először a 30-as években szélesítettek rajta, ekkor került rá a lóvasút is, azután a háború után, majd 1978-ban.

Magyar részről, hídépítői szempontból szerencsének számított, hogy 1977-ben az egyik jelentős bécsi Duna-híd, a Reisbrücke összedőlt. Az azt követő botrány lökést adott a Budapesten is halogatott hídfelújítási programnak. Egy évre rá meg is kezdődhetett a Margit híd felújítása. Az akkori rekonstrukció majdnem akkora volt mint a mostani, de összesen nyolc hónapig tartott, tekintettel arra, hogy akkor nem kellett kicserélni a vasbeton pályalemezt.

Margit híd felújítása

A híd állapota a 2000-es évekre nagyon leromlott, helyenként életveszélyessé vált, felújítása halaszthatatlan feladat, ám Budapest forgalma nehezen bírná el még egy fontos átkelőjének egyidejű kiesését (a másik átkelő a 2007-ben már felújítás alatt lévő Szabadság híd). Legutoljára 1978-ban történt rekonstrukció a hídon, akkor kapta az átkelő pályája a mai formáját. Azóta az állagmegóváson kívül komolyabb beavatkozás nem történt rajta.

A híd jelentős felújítása aktuálissá vált, azonban a meglévő Duna-hidak (közülük elsősorban az Árpád híd) valószínűleg nem bírná el a Margit híd kiesése miatt rázúduló terhelést. A legfrissebb tervek szerint a felújítás 2008 telén - a Megyeri híd és a Szabadság híd befejezése után - kezdődik meg és másfél évig fog tartani. A beruházás több mint nettó 20 milliárd forintba kerül. (A költségek kisebbik részét Európai Uniós pénzekből finanszírozzák.) Alternatívaként felmerült pontonhíd építése is, ám a hajózási és vízszabályozással kapcsolatos problémák miatt ezt a megoldást elvetették.

Margit híd

A tervek szerint a felújítás során a műemléki jelleg helyreállítása is fontos szempont lesz, így többek között visszakerülnek a hidat díszítő szobrok, továbbá (az Erzsébet hídhoz hasonlóan) vasbeton helyett strapabíróbb acél pályalemezt építenek rá, új korlátokat helyeznek ki, és díszkivilágítással látják el. A középső kanyar ívét levágják, szélesítik a híd közepén a forgalmi sávokat, valamint a járdát is kibővítik 2 méterrel, és kerékpárutat alakítanak ki rajta, beleértve a pesti és budai csatlakozásokat. Az aluljáró megszűnik a Margit-sziget felé, és zebrán lesz lehetséges az átkelés (a lámpákat a tervek szerint a hídfőkön lévőkhöz igazítják).

A beruházás alatt a villamosok ún. repülősíneken közlekednek majd. Egy sáv lesz járható, amelyen a megkülönböztetett járművek és a taxik közlekedhetnek (a többi járműnek kerülőt kell majd tennie). A sziget szinte az egész beruházás alatt elérhető lesz gyalogosan.

Margit híd képek 2011

Képek a felújítás utáni állapotról: Margit híd képek.
Megjegyzés: még mindig nincs befejezve teljesen.

Margit híd költségek összehasonlítása

Németország leghosszabb hídját avatták fel 2007-ben, ami az észak-német Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományt köti össze az idegenforgalmáról nevezetes, Balti-tengeri Rügen-szigetével. A német híd 4200 méter, a Megyeri híd 1861 méter, a Margit híd pedig 660 méter hosszú. A német híd 125 millió euróba (33 milliárd forintba (akkori áron), a Megyeri híd 63 milliárd forintba került, a Margit híd felújítása pedig 20 milliárd forintba fog kerülni. A németek 7,8 millió forintért építettek 1 méter hidat, a Megyeri hidnál ez 33,8 millió, vagyis négyszeres áron húzták fel. Nem 20%-kal drágábban, hanem 400%-kal drágábban. A Margit felújítása pedig 30 millióba fog kerülni méterenként. Vagyis a németek negyedannyiért építettek egy vadonatúj hidat, mint amennyiért itthon építenek vagy felújítanak egyet.

Felújítási költségek: 2010. novemberben megjelentetett adatok:
 A felújítási költségek így is az egekbe szöktek, a kezdeti 13 milliárdról, kétszeri módosítás után, elérkeztünk a harmincmilliárdhoz, ám korántsem biztos, hogy ez a szám nem növekszik tovább. Forrás: Magyar Hírlap.
A szerződéses összeg közel 20,8 milliárd forint, ennyiért újítja fel a hidat a Közgép és a Strabag alkotta Mh 2009 konzorcium. Forrás: budapest.hu

Margit híd lezárása 2009 forgalom és közlekedés, a kezdetek

2009 augusztus 21-én, pénteken kezdődik meg a Margit híd felújítása, a dunai átkelő várhatóan 2010 augusztusáig lesz lezárva az autósok elől. A főváros egyik legforgalmasabb hídját addig csak a gyalogosok és a tömegközlekedési eszközök használhatják, ezért forgalomkorlátozásokra és torlódásokra kell számítani.

Pénteken a déli óráktól - amikor végeznek a híd takarításával - a helyszínre szállítják azokat a terelőelemeket, amik segítségével lezárják a hidat az autóforgalom elől, ekkor helyezik ki a szükséges, behajtást tiltó táblákat is.

Jelentős forgalomkorlátozások várhatók a felújítás ideje alatt, mintegy negyven kereszteződésben hangolják át a jelzőlámpákat. A Margit körútról az autósok a Bem József utcán, illetve a Török utca és az Üstökös utca felé juthatnak le a rakpartra. Becslések szerint az Erzsébet híd és az Árpád híd a Margit híd forgalmának 30-40 százalékát veszi át, ezért a pesti hídfőnél kétsávosról háromsávosra növelik a Váci utat.

A hídon a felújítás ideje alatt csak a villamosok és a BKV-autóbuszok és taxik  közlekedhetnek. A fokozott balesetveszély miatt a szigeti szárnyhídnál lévő megálló nem üzemel. A gyalogosok a déli járdán zavartalanul haladhatnak, a kerékpárosok pedig a KRESZ szabályai szerint tolhatják át biciklijüket.

A Margit hidat hosszában kettéválasztva két ütemben építik át, ezek elején egy-egy hétvégét vesz igénybe az ideiglenes vágányzóna és a felső vezeték átkötése. Ekkor nem haladhatnak át villamosok sem, 2010-ben pedig a két hídfél összeillesztésekor két hétre teljesen lezárják a hidat a forgalom elől.

Margit híd felújítása

A felújítás miatt egyes BKV-vonalakon több jármű közlekedik. Sűrűbben jár például az 1-es villamos, a szentendrei HÉV vonalán pedig napközben hosszabb szerelvények közlekednek.

A rekonstrukció ideje alatt a Fővárosi Közterület-felügyelet kiemelten ellenőrzi a szabályok betartását.

A felújításról szóló szerződést múlt hétfőn írta alá a Fővárosi Önkormányzattal a kivitelező Közgép-Strabag és az A-Híd Zrt. A munkálatok várhatóan 2011 márciusáig tartanak, de a forgalomnak 2010 augusztusában szeretnék visszaadni a hidat. A beruházás áfa nélkül 20,8 milliárd forintba kerül, ebből hatmilliárdot az Európai Unió biztosít.

Margit híd kerékpáros közlekedés

A Margít híd déli oldálán nem építették meg a kerékpárutat. Helyette:
a gyalogosokkal közös osztatlan déli járda mellett a piktogramokkal jelölt úttesten is lehet majd kerékpározni.

Margit híd átadásának végső  dátuma

A híd átadásának dátumát már többször módosították - indokok között olyan nyomós érv is volt, hogy a tél miatt (sicc!)-, 2010 június 1-én  az index hozta nyilvánosságra, hogy a befejező dátumot a felújítást végző cég 2010. december 14-re modósítaná és 740.000.000 forintot kér még ezért.

Margit híd végső átadásának időpontja.

2010. november 16: A Margit hídat megnyitották a gépjármű forgalom számára. Azonban a felújítás még nem ért véget. A kerékpárosok és gyalogosok továbbra is a szűk ketrecben közlekedhetnek. A híd végleges átadásának időpontja 2011...

Margit híd közlekedés 2010

Forgalom Margit híd felújítása közben

A Margit hídon a felújítás ideje alatt (szinte végig) a villamos, a BKV autóbuszok haladhatnak át. A gyalogos forgalom "zavartalanul" haladhat a déli járdán, a kerékpárosok pedig tolhatják biciklijüket. A taxik a felújítás végéig nem hajthatnak át a hídon!

Gyalogos és kerékpáros közelekedés a hídon 2010

A gyalogos és kerékpáros közlekedés egyre elviselhetetlenebb! A tavaszi és nyári napok beköszöntével a sok kiránduló, a turista és a négy fal közül szabadulni igyekvő budapesti lakosok igyekszenek a Margitszigetre. A híd egyik fele forgalomtól elzárt a másik felén pedig a járdából is elcsíptek a felújítási munkálatok miatt. A tumultus a 2010 május elsején tetőzött, amikor is már sorbanállás kellett a hídra való feljutáshoz! (kerékpárosan gyorsabb volt körbetekerni az Árpád híd irányában, mint áttolni a kerékpár a sziget közepétől a híd lábáig (ami csupán fél híd táv!).

Megoldások lehetnének:
Több rendezett parkra lenne szükség Budapesten, hogy más helyre is menjenek a pihenésre vágyó emberek.
A Margitszigeten a gyalogos közlekedést lehetne csökkenteni, ha ismét megállnának a villamosok  a sziget közepén!

Margit híd közlekedés 2010 június

2010 júniusban a gyalogos közlekedést a híd északi oldalára rakták át. Így megszűnt az aluljárózás a híd középén és közvetlen lejutás lett a Margitszigetre:
Margit híd felújítás lejáró a Margitszigetre
Az északi oldalon még szűkebbre vették az átkelési lehetőséget, ami  problémát jelent a nyári szezon alatt. A villamosok továbbra sem állnak meg a Margitszigeti lejárónál.

Margit híd 2009 december, gyalogos közlekedés.

Margit híd gyalogos és villamos közlekedés, Margit sziget
Margit híd gyalogos közlekedés

A taxis forgalom kizárva. A hídon buszok és villamosok közlekednek. A szigeti lejárót az építkzési területhez lett igénybe véve, így buszok nem járnak le a szigetre. Aki a szigetre szeretne lejutni az gyalogosan teheti meg a híd lábától indulva vagy az Árpád híd felől a 26-os és a 134 -es buszjáratokkal. A villamosok nem állnak meg a Margit híd közepén. Kerékpárral közlekedni tilos (csak tolni lehet).

Margit híd 2009 szeptember vége, október 1.

Rendesen elnézték a Margit híd állapotát, rozogább a Margit híd, mint gondolták

Rosszabb állapotban van a Margit híd, mint arra a tervezéskor számítottak, ezért hosszabb és alaposabb statikai vizsgálatot kell végezni. Ezért a független statikus úgynevezett nyúlásmérő bélyegekkel ragasztotta tele az átkelőt, az ezek segítségével végzett kontrollszámítás alapján adhatja meg várhatóan októberben a közlekedési hatóság a tényleges felújítási munkákra az engedélyt - adta hírül tegnap az Index. Ezért - írják - miután befejeződött a híd felállványozása, előfordulhat, hogy nem lehet majd munkavégzést látni a hídon.

A felújításhoz szükséges statikai vizsgálatot a főváros beadta engedélyezésre a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz. A nyúlásmérő bélyegek elhelyezésére azért volt szükség, hogy - ügyelve a lehető legteljesebb körű biztonságra - folyamatosan figyeljék a híd terhelését - mondta lapunknak Czuk Dóra, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke. Hangsúlyozta: nincs szó arról, hogy leállnának a munkákkal, az átkelő teljesen biztonságos. Emlékeztetett arra, hogy augusztus vége óta az előkészítési fázis zajlik, amelynek során most az ideiglenes villamospálya készül el, ezekhez pedig nincs szükség hatósági engedélyre.

A felújítás eredetileg 13 milliárd forintra tervezett, végül majdnem harmincmilliárdra növelt költségkeretét tavaly decemberben azért kellett kétmilliárddal megemelni, hogy így képezzenek tízszázalékos tartalékkeretet. A tervezők ugyanis figyelmeztettek arra, hogy egyes szerkezeti elemekről csak munka közben derül ki, milyen állapotban vannak. (S. G.)

forrás NOL.hu

26-so busz közlekedés

2009 szeptemberében a szigeti lejárót a kivetelező annyira elfoglalta, hogy a buszoknak nincs helyük, tehát a 26-os busz rövidített útvonalon csak a Centenárium emlékmű és az Árpád híd megállók között járnak (nem Nyugati pályaudvartól).

Margit híd kerékpáros közlekedés 2009 szeptember közepe

Elütött egy biciklis egy kislányt a Margit hídon. Ettől kezdve  csak tolni lehet a biciklit. A járda, amúgy annyira szűk, hogy ott valóban nem férnek el a gyalogosok és a biciklisek egymás mellett, sőt még motorral is mentek a hídon. Persze, a biciklisek egy része, ha elhagyja a posztoló rendőrt, aki leszállítja a hídfőnél, újra visszaül és kerekezik tovább. 

Szeptember végi állapot: a kerékpárosok két harmada végig tolja a kerékpárt.
Megjegyzés: egy kerékpárt toló személynek szélesebb a hely igénye a hídon.

Megoldás lenne: Margit hídon ingyen lehetne utazni a villamoson és a buszon, csökkentve a a gyalogosok létszámát a hídon. Sokan drága jegyárak miatt gyalogolnak 10 -15 perces gyaloglással egy nem olcsó bkv jegy árát lehet megspórolni.

Margit híd lezárás tapasztalatok 2009 augusztus

A Margit híd járdáin nagy a dugó, többen arról számoltak be, hogy sok a gyalogos, sok a biciklis, szűkítették a járdát, alig férnek el egymás mellett.

Volt aki arról panaszkodott, hogy babakocsival lehetetlen bejutni a Margit-szigetre. A Margit-szigetre biciklivel is csak az aluljárón át lehet bekeveredni, az aluljáróban sötét és húgyszag fogadja a járókelőket.
Bár beígérték, a BKV egyelőre nem sűrítette a járatait, mondta Vitézy Dávid, a közlekedési cég felügyelőbizottságának tagja az Indexnek.

A jelenlegi állás szerint csak októberben sűrítenék a 4-es 6-os villamosokat, a 2-es metrót, az 1-es villamost és a ráhordó buszjáratokat, ami Vitézy szerint késő. Véleménye szerint a fővárosnak már most el kell rendelni a sűrítéseket, hogy a jövő heti iskolakezdésre be lehessen vezetni azokat.

Dr. Dulin Jenő közlekedéspszichológus az Indexnek elmondta, nem számít, hogy a lezárás első napján mennyien közlekedtek, az iskolakezdéstől legalább 20 százalékkal növekszik a forgalom. Véleménye szerint a Margit híd lezárása nem volt megfelelően előkészítve, sok volt a huza-vona, pontonhíddal hülyítették az embereket, ami nem javította a közhangulatot.

Hozzátette: ha az emberek feleslegesen kénytelenek más útvonalon közlekedni, az rossz szemléletű cselekvésre készteti őket, feszültek lesznek, tolakodnak, beelőznek a sorokba.
(részletek az index.hu -ról)

Margit híd taxi közlekedés

Taxi 2009 október elejétől

Október elsejétől száműzik a taxisokat is a hídról, mivel a kivitelező szerint zavarják a munkájukat, nekik a jövőben más útvonalat kell keresniük.

Taxis közlekedés a kezdetekben

2009. szeptember második felétől nem ajánlják a taxisok áthajtását a lezárt hídon, mert az ideiglenes, úgynevezett repülővágányok terhelhetősége korlátozott.

A fővárosi kabinet tájékoztatót hallgatott meg a Margit híd felújításával kapcsolatban, tájékoztatta az Indexet Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója. A híd augusztus 21-i lezárását követõen elindultak a bontási-marási munkálatok és megkezdõdött az ideiglenes villamosvágány kiépítése.

Az úgynevezett repülõ-vágány megépítése a tervek szerint szeptember második felében fejezõdik be. Ez után kerül sor a régi és az ideiglenes vágány közti átkötés kiépítésére, amely várhatóan 2-3 napot vesz igénybe. Ez idõ alatt csak villamospótló buszok közlekedhetnek majd a hídon. Az ideiglenes vágány korlátozott terhelhetõsége és mûszaki sajátosságai miatt a tervezõ jelezte, hogy a taxisok áthajtását ezt követõen nem javasolja a hídon.

A Margit hidat elkerülõ utak terhelése az iskolakezdés után várhatóan tovább fokozódik majd. Az elsõ 10 nap tapasztalatai szerint a Szentendrei út befelé jövõ sávjában, illetve a Népfürdõ utcából az Árpád híd felé tartó irányokban volt a legnagyobb a torlódás. Szeptember közepéig megnyitják az alsó rakpartot a Mozaik utca és a Zsigmond tér között, amely némileg enyhíti majd a dugókat.

A kialakított ideiglenes buszsávok mûködési tapasztalatai kedvezõek, ezért közlekedési szakemberek javasolják a Budaörsi úti (Lapu utca – Dayka Gábor utca közötti) buszsáv meghosszabbítását a Fehérló utcáig.

Margit híd, Margitsziget térkép

Wikipedia Panoramio képek YouTube Videók

Margitsziget megközelítése

Ajánlott tömegközlekedési eszköz a 26-os busz, amely keresztül megy a szigeten.
Nyugati pályaudvar - Árpád híd útvonal megállók:
Nyugati pályaudvar Végállomás, Jászai Mari tér ,Szigeti bejáró,Hajós Alfréd uszoda, Parkmozi , Palatinus strand,Szabadtéri Színpad,Szállodák (Hotels), Zenélőkút,Népfürdő utca, Árpád híd Megálló végállomás

Margit híd felől: a sziget déli végén levő híd közepén a 4-es és 6-os villamosok állnak meg.
Árpád híd felől: a szigeti bejárónál a 34-es és a 106-os buszok állnak meg.

2009. augusztus 28-tól új busz közlekedik itt, a 134-es busz útvonalát meghosszabították.

26-os és 134-es busz menetrend

Taxival, gyalogosan és kerékpárral.

A Margít híd felújítása alatti időszakra ezek nem érvényesek! Lást a fentebbi cikkeket!

Margit híd története

A Margit híd a főváros második állandó hídjaként 1876-ban épült, április 30-án avatták fel. Tervpályázatát 1871-ben írták ki, melyen az első díjat Ernest Gouin francia mérnöknek ítélték és a Societé de Construction de Batignoles nyerte el a szerződést a híd megépítésére 1872-1876 között.

A híd a sziget melletti két Duna ágat 3-3, a hídközép felé kissé növekedő nyílással hidalja át. A nyílások méretkiosztása 73,5 + 82,67 + 87,88 + 87,88 + 82,67 + 73,5 m. A híd teljes hossza 607,6 méter. A szigetnél a hídtengely megtörik, így a pillérek mindkét Duna-ágban párhuzamosak a sodorvonallal. A középső pillérnél csatlakozik a hídhoz az 1900-ban megnyitott, Margit-szigetre vezető szárnyhíd, melynek megépítéséig a sziget csak csónakkal volt megközelíthető. A híd eredeti kavartvas anyagú ívét, valamint a felette levő pályával összekötő kettős diagonálrácsozását ma már csak a szigeti szárnyhídon lehet megtekinteni.

Érdekesség, ha megfigyeljük a hídközepet és a Margit-szigetet összekötő szakaszt és képzeletben az útpályát tartó szerkezetet tükrözzük az útpálya felé, akkor kirajzolódik előttünk az elfektetett Eiffel-torony képe.

A hidat 1935-37-ben déli irányban kiszélesítették, s így további két közúti sávot lehetett elhelyezni rajta. Ekkor helyezték középre a hídon 1879 óta közlekedő villamos pályáját is. 1944. november 4-én Pest felőli három pillérje felrobbant a délutáni csúcsforgalom idején, sok áldozatot követelve (köztük Kabos Endre kardvívó olimpiai bajnokot). A robbanást az okozta, hogy a villamos kerekén lévő áramszedő a sín alatt futó alsóvezetékre kötött gyújtózsinórokhoz hozzáért, és ez a híd alatt a németek által elhelyezett tölteteket beindította. A budai részeket 1945. január 18-án robbantották fel.

A háború után az újjáépítés előkészítésekor felmerült a merev vasbetétes vasbeton ívek építése, de a pillérek sérülékenysége miatt végül az acél ívszerkezetek mellett döntöttek. Az eredetihez képest a szerkezet három fő eltéréssel rendelkezik: az ívek és a pálya között elmaradt a rácsozat, az ívek nyílmagassága megnőtt, valamint a régi 8 főtartó helyett 6 ívet építettek be. Az újjáépített, félszélességű hidat 1947 őszén, a teljes hidat pedig 1948 nyarán adták át.

Parkolás a Margitszigeten

Parkoló Parkolás Parkolási díjak, fizető parkoló:

Margitsziget parkolás parkoló megközelítése az Árpád híd felől.

Margitsziget

Margitsziget Duna Áprád hídMargitsziget, Árpád híd
Margitszigetről bővebben: Margitsziget

Duna áradása Margit híd

Margit híd a Duna magas vízállásánal Duna áradása Margit híd magas vízállásnál
Duna áradása

budapesi hidak: Budapest Hídjai; Árpád híd

- © Futás.Net -