Az atléták tízparancsolata

marathon futás Olimpia 1928 AmszterdamAz Athléta tízparancsolata a két világháború közötti időszakban, az amszterdami olimpia évében született. Különösen erős volt ekkoriban az olimpizmus békemozgalomi szerepe, és a játékokat leginkább a fair play küzdelemre való törekvés és az amatőrizmus szelleme jellemezte. Az olimpiákon profi sportolók ekkoriban nem is indulhattak.

Kép: az amszterdami marathon az 1928-as olimpiai játékokon.

Ezen az olimpián versenyezhettek először női atléták és tornászok is.

Az athléta tízparancsolata

 1. Örökké fair vagy.

 2. Teljes erővel küzdesz az utolsó pillanatig.

 3. Megőrized hidegvéredet és nyugalmadat, nem ragadtatod el magad szenvedélyeidtől.

 4. Betartod a tréning szabályait és a sportszabályokat.

 5. A bíró ítélkezéseit minden körülmények között megnyugvással veszed.

 6. Inkább veszítesz, inkább legyőzeted magad, mint olyat tégy, amiben nem vagy biztos, hogy becsületes.

 7. Győztesnek gratulálsz, képességeit elismered, és igyekszel a jobbtól tanulni, ha legyőzettél. Nem marad harag, bosszú és keserűség szívedben, mert legyőződ a közös eszmének nagyobb sikerrel áldozott.

 8. Ha győzöl, szerény vagy és elismered a legyőzött képességeit is.

 9. Mindenkor a test és lélek tökéletes harmóniája az ideálod, testben és lélekben egyaránt szép és erős akarsz lenni s ehhez az ideálhoz örökké hű maradsz.

 10. Ha nehézséggel kell megküzdened, még nélkülözések árán is sportolsz, az életmód nagy luxusát kerülöd, hogy megismerd akaratodnak tested feletti uralmát.

1928


A sport világa egy évszázaddal ezelőttBauerRudolf Bauer

A magyar atlétika első olimpiai bajnoka. Olimpiai győzelme idején még csak 21 éves volt, de ezt követően már csak néhány atlétikai versenyen indult. Hajós Alfréd után második magyar sportemberként nyert olimpiai bajnokságot. Technikai újítást vezetett be a diszkoszvetésben, ő a ma is alkalmazott modern fordulásos diszkoszvető mozgás kialakítója. A 20. század elején Bauer Rudolf sem erkölcsi, sem pedig anyagi elismerést nem kapott olimpiai győzelméért. A kiváló sportember 21 évesen, a csúcson abbahagyta a nemzetközi szereplést. Az olimpia után már csak vidéki gazdászversenyeken indult, és saját örömére dobálta a diszkoszt, amellyel 43 méterig jutott.

Megfelelő támogatással és edzői segítséggel még sok kiemelkedő eredményt érhetett volna el. Emiatt azonban soha sem bánkódott, mert Bauer Rudolf nem a sikert, hanem a sportot szerette: úszott, tornázott, evezett, vívott, sőt válogatott labdarúgó is volt. A magyar atlétika első olimpiai bajnoka még idősebb korában is büszke volt arra, hogy a görög diszkoszvetést megreformálta, és a fordulással való dobást az egész világon átvették, és ez lett a versenyszám új stílusa.


Nagy futóink: Rózsavölgyi István

- Futás.Net strucc -