Nike futócipő

Hogyan válasszunk futócipőt?

Nike futócipők választása
Futócipő választása

Nike Futócipők

Nike Air Skylon futócipő

A Skylon a Nike Bowerman sorozat legkönnyebb edzőcipője. Csekély súlya miatt használhatjuk versenyre is, de nem igazi versenymodell. Azok számára tökéletes választás, akik nem tudnak, vagy nem akarnak külön cipőt venni a versenyekre, vagy akik az edzéseken is szeretnének versenycipő karakterű cipőben futni.

Nike Air Skylon futócipőA Skylon lelke az úgynevezett Phylite-talp, ami a párnázáshoz használt szivacsos anyag és gumi keveréke. Ezzel az ötvözettel nem kell külön külső gumitalpat ragasztani a cipőre, így a súlya nagy mértében csökken.

Hasonló felépítésű volt a korábbi modell is, de most a talpból a lábboltozat alatt kivágtunk egy darabot, így további súlycsökkentést értünk el. Az így keletkezett résen át láthatóvá válik a cipő "motorja", a talp teljes egészében végighúzódó légbetét. Hogy a cipő kellő stabilitást nyújtson, és a légbetétet is védjük, egy átlátszó műanyag borítás került rá, az úgynevezett Shank Plate, ami az átgördülésnél alátámasztja a lábboltozatot. A Phylite kiegészítéseként apró gumidarabokat tettünk a leginkább igénybevett területekre, hogy a cipő a lehető legtartósabb legyen.

Változás viszont az előző típushoz képest, hogy a lábfej alatti kemény karbongumit puhább Duralon-ra cseréltük, ami kényelmesebb átgördülést biztosít, és még könnyebb is, mint a széntartalmú BRS1000. Apró változtatások a felsőrészen is történtek. A nehéz bőr oldalerősítések helyett a vékony hálós textíliára szintetikus foltokat olvasztottunk. Ezek legalább olyan erősek, mint a rávarrt anyagok, de azoknál sokkal könnyebbek. Már a régi Skylon is könnyebb volt, mint 300 gramm, de a 2003-as változat még csekélyebb súlyú, emellett puhább átgördülést biztosít. A cipő férfi és női változatban is kapható.

Nike Air Structure Triax futócipő

Nike Air Zoom Structure Triax futócipőA Structure Triax azoknak a futóknak volt elengedhetetlen társa, akik pronációs problémával küszködnek, vagy akiknek fájdalmai vannak a futástól. Legyen az boka, térd vagy derékfájdalom, lehetséges, hogy annak oka a rossz cipőválasztás.

A Nike Structure Triax a Bowerman-család legfontosabb stabil cipője. A benne rejlő alaptechnológiák nem változtak. Elsődleges cél a lábboltozat megtámasztása és a neutrális gördülő mozgás biztosítása. Ezt több beépített szerkezet oldja meg egymás hatását erősítve. Két légbetét található a cipőben. Az elülső hagyományos, míg a hátsó osztott légkamrás. A becsapódás helyén nagyon puha, így védi a sarkat, a belső oldalon keményebb, hogy a védelem mellett alátámasztást is adjon. A középtalp kettős sűrűségű, a belső oldal keményebb, így fokozva a stabilitást, amelyre még épül egy másik, mechanikus szerkezet, az úgynevezett Footbridge, ami egy kis műanyag lap a lábboltozat alatt. Ez, mint egy ék támasztja alá a talpat, hogy megakadályozza a gyors befelé dőlést, vagyis a túlzott pronációt. Mindezek kiegészülnek még egy nagyméretű, V-alakú, műanyag Shank Plate-tel, amely az átgördülés folyamatát szabályozza.

A cipő három apró változtatást kapott a korábbi típushoz képest. Bowerman találmánya, a híres Goffri-talp lett továbbfejlesztve oly módon, hogy a kis gumitüskék végét egy ragadós gumiötvözetből készítik, ami ezáltal még jobban tapad, és több Duralon-t használtunk a súlycsökkentés érdekében. Átvettük továbbá a Pegasus felsőrészének nyereg alakú formáját, ami jobb illeszkedést és kisebb súlyt biztosít. Az idei Structure Triax megtartotta stabilitását, de kényelmesebbé és 10 grammal könnyebbé vált, megadva az esélyt arra, hogy azok is egy semleges cipő súlyához közelítő modellben futhassanak, akiknek szüksége van a plusz mozgáskontrollra. A cipő férfi és női változatban is kapható, kiegészítésként különböző lábszélességgel.

Nike Structure Triax női változat:
Nike Air Zoom Structure Triax+ 11

Nike Air Pegazus futócipő

Nike Air Pegasus futócipőMaga a Pegasus múlt évben esett át apró változtatásokon, de a Bowerman-sorozat legnépszerűbb általános futócipője erre az évre is tartogat újdonságokat. Elsősorban egy új modell formájában, amely a Trail Pegasus névre hallgat, és a Pegasus terepváltozatát takarja. A Pega alapjaira épült cipő durvább külső talpat kapott, hogy egyenetlen terepen is megállja a helyét. Itt is megtaláljuk a kettős sűrűségű középtalpat, de itt más okból, mint a Structure Triax-nél. Terepfutáskor soha nem lehetünk biztosak abban, hogy a következő lépésünknél milyen lesz a talajfogás. Léphetünk gödörbe, keréknyomba, sárba, pocsolyába. Az extra stabilitásra itt a sérülések elkerülése miatt van szükség, de ettől még a Trail Pegasus semleges cipő. A felsőrész anyaga is durvább, mint hagyományos társáé, és az orr rész egy igen ellenálló anyaggal van megerősítve, ha valamilyen tereptárgyba beleakadnánk. Ezek mellett minden olyan jó tulajdonsággal rendelkezik a cipő, amiért a Pegasust szeretjük.

A másik újdonság kedvenc cipőnkkel kapcsolatban, hogy végre több opcionális szélességgel választható, így a normál mellett ugyanabból a méretből találunk széles (Wide) és keskeny (Narrow) változatot. Így azok is kipróbálhatják végre a Pegasus különleges kényelmét, akiknek a lábformájára eddig nem passzolt a cipő, ugyanakkor az eddigi Pega-rajongók még jobban személyre szabottá tehetik cipőjüket.

Nike Air Pegasus 26 futócipő képek

Nike Lunarglide könnyű univerzális futócipő

Nike Lunarglide futócipő Nike LunarGlide futócipő

A Nike ezt a futócipőt (szinte majdnem) mindenkinek ajánlja, legyen az illetőnek akkár normál, akár borintó vagy éppen hanyintó futósítlusa.
Lehetséges ez? A Nike szerint a legújabb technológiájukkal igen. Nos mi nem alkotunk véleményt, döntse ezt el a kedves olvasó. Az árát figyelembe véve azonban azt mondjuk, hogy megfontolandó, hogy ezért a pénzért (bolti ár 31490 forint) válogassunk a futócipők között és ne engedjünk a csábításnak, hogy egy univerzális futócipő biztos jó a lábunkra.

Nike Free futócipő

Nike Free: A mezítlábas edzés teljesítményre gyakorolt pozitív hatását az edzők minden sportágban elismerik. Az egyre fejlettebb sportcipők évről évre tökéletesebben védik és tartják a lábat, de ezzel a lábfejben lévő izmok és szalagok feladatának nagy részét átveszik, így a folyamatos cipőviselés negatív velejárója, hogy az itt található 58 izom, és a mozgásban részt vevő szalagok a csökkent intenzitású használat miatt elgyengülnek, ellustulnak. Ezeket a passzívvá váló, petyhüdt és visszafejlődött izmokat és szalagokat erősíti meg, ha időnként cipő viselése nélkül, mezítláb is futunk. Azonban a mezítlábas edzésnek komoly korlátai vannak. A kemény felületeken való futás a káros erőhatások miatt többet árthat, mint amennyit használ, és nem mindenhol van lehetőség puha gyepen, vagy homokban való futásra. Az időjárás, vagy a hőmérsékleti tényezők is nagyon leszűkítik a mezítlábas futás lehetőségeit, nem beszélve a higiéniáról, vagy a sérülésekről, amiket éles tereptárgyak okozhatnak. A Nike Free modellek, különböző technológiák kombinációjával azt érik el, hogy a cipők alapvető pozitív tulajdonságai (minimális párnázottság, tartás stb.) mellett a lábbelik olyan rugalmasan képesek követni a lábfej minden mozdulatát, mintha nem is viselnénk cipőt. Így bárhol és bármikor élvezhetjük a mezítlábas edzés jótékony hatásait, anélkül, hogy le kellene mondanunk a sportcipők nyújtotta előnyökről.

Nike futócipők + iPod Nano

futócipő Nike ipod nanoA rendszer három részből áll, szükséges hozzá egy iPod, egy speciális Nike+ futócipő és egy adó és vevőegység.

A cipőbe helyezett érzékelő és a vevőegység egy gyorsulásmérő és a szabadalmazott Nike+ iPod technológia segítségével követi a láb mozgását és ez alapján határozza meg a távolságot, az időt, tempót és az elégetett kalóriákat.

A bal oldali cipőbe helyezett szenzor biztosítja a kapcsolatot a cipő és az iPod Nano között. Az érzékelő a talpbetét alatt bújik meg észrevétlenül a speciális, erre a célra kialakított, úgynevezett pocket-ben (zsebben.) Nem szükséges be- és kikapcsolni a rendszert (ezt automatikusan megteszi 4 km/óra sebességnél) és körülbelül ezer órán át működőképes.

Egyszerűen csak ki kell választani a Nike+ iPod menüpontot, valamint egy edzésprogramot, és kezdődhet a futás. Egy előre kiválasztott zeneszám a személyes zenei "könyvtárból" még nagyobb kedvet csinál a futáshoz.

Az edzés végén összesítés jelenik meg az MP3-lejátszón, amely a fülhallgatón keresztül is hallható. Az adatokat saját edzésnaplóba is el lehet menteni.

Futócipő alternatíva: Nike+iPod Sport Kit® és Nike+ SportBand® használatához

Nike futócipő ipod adó futócipőnAlternatíva azoknak, akik nem Nike futócipőkben futnak: Shoe Pouch

A jeladó 8 fajta színben kapható, Nike+ iPod Sport Kit és Nike+ SportBand támogatással.


Nike IPOD User GuideNike+ Sportband


Futócipők

Saucony: Saucony futócipők

Brooks: Brooks futócipők

- Futás.Net -