Futócipők

Futócipők, Tartalom:
Futócipők kezdőknek (?)
Futócipő választás
Terep futócipők
Verseny futócipők
Futóstílus mozgás kontroll
Pronáló futó
Hanyintó futó
Futóstílus megállapítása
Lábfej alakja
Használt futócipő következtetések
Futócipő vásárlás
Futócipők szakbolt
Futócipő méret választás
Achilles ín és a futócipő

A futócipő

futócipőkfutócipő, asics gel kinsei futócipőasics gel-kinsei futócipõ

Milyen futócipő kell kezdő futóknak

A kezdő futók leggyakoribb hibája, hogy előszednek egy sportcipőt a cipős szekrény aljáról, mondván, hogy úgy is csak egy kis félórás kocogásra kell, felesleges kiadás még egy cipőt vásárolni…
Esetleg elmennek egy nagyobb áruházba, ahol megveszik a legolcsóbb futócipőt, ami akciós és rá van írva, hogy futócipő…

Néhány szenvedős futás után viszont már nincs is kedvük többet futni... Csak a panaszáradat marad, tudniillik, hogy próbálkoztam a futással, de megfájdult a térdem, a bokám, a lábfejem és még sorolhatnánk, hogy mi minden fájdult még meg, miközben a kezdő futó levonja a következtetést, miszerint a futás nem neki való.

Minden kezdő futó megkérdezi:
- Milyen márkájú cipőt vegyek?
Mindenkinek más és más a megfelelő cipő, tehát nem lehet előre tudni, hogy melyik lesz jó méretben és futó stílusban, adott célnak (terep) megfelelően.

- Hol vegyem a(z első) futócipőm?

Olyan szakboltban kell vásárolni, ahol sok márkát lehet egyszerre kapni és szakember segít a célzott választásban (így nem kell minden futócipő márkából 4-5 öt felpróbálni), természetesen próbáljunk fel 6-10 fajta cipőt (futócipő márkánként 2-3 típus jöhet szóba célunknak megfelelően).
Szakember már eleve látja a lábfej alakjáról, hogy mely cipők jöhetnek szóba, illetve a feltett kérdései alapján hamar megszűri, hogy miket ajánljon.

- Ha bevált egy cipő, akkor tartsak ki mellette?
A lábnak az a legjobb, ha minél változatosabb terepen és minél több fajta cipőben futunk.
Azonkívül, hogy veszünk a futó helyszínnek megfelelő (aszfalt, terep, földes út..) futócipőt, sokat erősít, ha nem csak egyfajta hatás éri a lábunkat ( például egy stabil cipőben aszfalton lehet, hogy nem erősödik kellőképpen a bokánk…).
Előfordulhat, hogy a cipő nem a legideálisabb a lábunkra, nem a megfelelő helyen van a varrás, túl kemény a sarokkiképzés stb ..., és ezeknek a problémáknak a káros hatásai csak hosszabb távon jelentkeznek.

- Meddig jó egy futócipő?

Egy futócipőt használhatóságát nem időben, hanem megtett kilométerben mérjük.
A megtett kilométerek során a csillapítást elnyelő, stabilitást adó anyagok elfáradnak és egy idő után már nem védik a lábunkat. A cipő átlagosan 1000 km-ig hordható, attól függően, hogy milyen talajon futunk, és, hogy mekkora a súlyunk. Kezdő futók és túlsúlyosok 800 kilométernél többet ne fussanak egy cipőben. A még kívülről teljesen jónak látszó futócipő ezután még befogható utcai cipőnek, kiránduló cipőnek stb…
Megjegyzés: a futócipők egy-egy részei is elhasználódhatnak tönkremehetnek idő előtt!

Gyártás után 5 évnél idősebb futócipőben ne fussunk, a műanyag részek a csillapításukat elveszthetik. (tehát ha az áruházban vagy valahol raktáron állt 3 évet a cipő, akkor már számolni kell anyagfáradással)

- Mikor vegyünk új cipőt ?

Futócipőnk vételével ne várjunk a jelenlegi cipőnk elhasználódásáig!
Érvek:
* esős időben lehet váltogatni a futócipőket míg a másik szárad
* versenyen csak bejáratott cipőben érdemes indulni (váltáskor pedig nem szerencsés a régi lestrapált futócipőben futni, mert gyors futáskor, versenyen nagyobb az igénybevétel és a sérülésveszély
* nem leszünk vételi kényszerben, hogy az aktuális készletből válogassunk
* akciók idején érdemes vásárolni
* futás közben jelentkező problémakor: lábszár, térdfájás és egyéb sérülésnél gyanakodjunk, hogy elhasználódott vagy nem megfelelő a futócipő

- Hogyan tartsam karban a futócipőm?

A futócipőt ne mossuk ki mosógépben, a szivacsos szerkezetű csillapítást elnyelő műanyag részeket károsíthatja a víz. Nedves ronggyal törüljük át a koszos futócipőt! Bőrpuhító anyagok használata felesleges.
Átázott futócipőt ne rakjunk radiátor, meleg fűtőtest közelébe (cipő méretváltozását és eldeformálódását okozhatja), inkább tegyünk bele (nedvességet felszívó) újságpapírt és hagyjuk száradni.

Mit tegyen egy kezdő futó?

Szánjon rá időt és pénzt, hogy a megfelelő futócipőt kiválassza.
Megtérülő befektetés!

Hogyan válasszunk megfelelő futócipőt

A futócipőket egyrészt a futás célja helyszíne szerint gyártják: terepfutás, aszfalt, rekortán (sprint szöges), másrészt a futó lábfejének alakjához és futó stílusának megfelelően igazítják. A futócipő készítésekor egy átlagos lábhoz igazítják a méreteket (nagyobb eladás érdekében), azonban vegyük figyelembe, hogy mindenkinek egyedi lábformája van, ezért több gyártó cipőit próbáljuk ki vásárláskor (tipikus eltérés a lábfej szélessége).

Futócipők alap típusai

Terep futócipő

brooks cascadi trail terep futócipőErdőkben, hegyekben, homokos, murvás, csúszós sáros, esetleg kissé kavicsos talajon ajánlott.

Jellemzőjük: a cipőtalp bordás kiképzésű a jobb talajfogás érdekében, gátolja a megcsúszást. A felső rész kiképzésénél pedig a vízhatlanság kapott nagyobb hangsúlyt, kisebb sárban nem áznak át.
Nincs magas sarokrészük emiatt dombon lefelé is jól lehet bennük futni.
Általában merevebbek és nehezebbek, mint az általános futócipők, de gyártótól függően hajlékony terepcipővel is lehet találkozni.

Sziklás talajra még a terep cipőktől is merevebb túrázó cipőt kell választani.

Hátrányuk, hogy aszfaltra kevésbé alkalmasak, mivel gyenge a csillapításuk, illetve hamarabb elkopnak a cipő talpán lévő csúszásgátló bütykök.

A jobb oldali képen a Brooks Cascadia terepcipő látható, ez a cipő többször is elnyerte az Runner's World Editors díját. Ez a futócipő egy hajlékony és könnyű cipő a terepcipők kategóriájában.

Asics terep futócipő és talp mintázat Brooks terep futócipő talpa terepre

Verseny cipő

Ez elsősorban rövid távokra ajánlott és kifejezetten versenyzésre való.
Kialakításánál a súlyra helyeződött a hangsúly - hogy minél gyorsabban lehessen benne futni-, vékony a talprésze és könnyű szellős a felső rész. Kezdő és amatőr futók ne ezt a típust válasszák (lehet benne néhány másodpercet nyerni, de rossz futótechnikával könnyen le is lehet sérülni).
Hazai kereskedelmi forgalomban inkább az edző- félverseny futócipő változatokkal találkozni, ami átmenet az „általános” és a verseny cipő között.

mizuno Tempo MD Spike Men versenycipő futócipőMizuno Tempo MD Spike Men versenycipő 400-1600 méteres futótávokra.

Saucony Grid Type A5 verseny futócipő Saucony Grid Type A5 versenycipő

Sprintereknél, gyors futóknál a talajfogás a láb elülső részén, lábujjnál történik. Ezt a cipőt ennek megfelelően alakították ki. 

Futóstílus alapján

láb normál átgördülése futás közbenKocogás, futás során (nem gyors futás vagy sprint) először a sarok (vagy talp) érinti a földet, majd a talp gördül tovább, s a lábfej kissé befelé dől, ahogy végiggördül a talajon. Végül a sarok felemelkedik a földről, és a futó a hüvelykujjpárnáról elrugaszkodva lendül előre.
(futóstílus)

A lábfej földet érés közbeni lefelé és befelé fordítását pronációnak vagy borintásnak nevezzük. Tudnunk kell, hogy ez egy természetes és normális folyamat. Bizonyos fokig mindenkinek borintania kellene a lábával. A pronáció jót tesz a sportoló lábának, mert tompítja a lábnak a talajjal való ütközését.

Azonban nem minden futónak ideális a lábfeje, bokája és még egyéb elváltozások (X láb O láb), amely befolyásolja az átgördülés ívét és a pronációt:
futás átgördülés a lábon Nomál, túlzottan pronáló és szupináló futó lábfejének átgördülése a talajon.

futóláb futás pronáció

Lábformád és a borintás foka egyértelműen eldöntik, hogy milyen futócipőre van szükséged. A legfontosabb dolog azonban a cipő formája, melyet a talprész szemrevételezésével mérhetsz fel.

A futócipőknek általában három fajtáját különböztetjük meg: egyenes, standard és görbe, mely szoros összefüggésben áll a "vizes teszt" lúdtalp teszt elvégzése alapján kapott eredménnyel. A legtöbb szakember úgy gondolja, hogy azoknak, akiknek túlzottan befelé dől a lábfejük, egyenes formájú, a kifelé dőlő lábfejűeknek görbe, a normál borintású lábfejűeknek pedig standard cipőt kell hordaniuk. Ezen kívül van még néhány dolog, amit figyelembe kell venni.
 

Futócipő pronáló futóknak

pronáló lábNéhány futónál előfordul azonban, hogy bokája laza, a talajfogáskor túlbillen a belboka irányába. Ez a szokványos probléma sérülésekhez vezethet, főleg az alsó végtagban és a térdben.

Túlzottan pronáló futás - vizsgálat futópadonHa lábfejed lapos és befelé dől, olyan cipőre van szükséged, amely csökkenti a túlzott átgördülést. Ezek a mozgáskontrollra alkalmas cipők. A legtöbb ilyen lábbeli egyenes formájú, s ezáltal maximálisan tartja a lábfejet. Ügyelj arra, hogy a középtalprész inkább kemény, mint puha legyen. Dupla középtalprész esetén a cipő belső szélén lévő tömörebb rész arra szolgál, hogy meggátolja a túlzott mértékű pronációt, a stabil sarokkéreg pedig arra, hogy minimálisra csökkentse a lábfej hátsó részének mozgását.

Futócipő hanyintó futóknak

Néhány futó hanyint, ami azt jelenti, hogy a lábfejük nem tompítja túlzottan lábuk talajjal való ütközését. Ezáltal ők is ki vannak téve a sérülés veszélyének.

Amennyiben magas a lábboltozat és lábad hanyintó, más néven szupinációs munkát végez, kipárnázott cipőre van szükséged, hiszen lábad ütéscsillapító képessége gyengébb. Ezért olyan lábbelit ajánlanak, amely engedi, hogy a lábfejed befelé dőljön, s így csillapítsa az ütést. Olyan cipőt keress, melynek puha, kipárnázott középtalprésze van, alakja standard vagy görbe, s engedi, hogy a lábfej kényelmesen mozogjon futás közben.

Normál, Pronáló vagy Szupináló a futó stílusa?

Lábforma alapján

 

A legtöbb futó úgy tudja eldönteni, hogy a bokája laza, merev vagy normális, hogy megvizsgálja lábboltozatának magasságát. A lábboltozat dönti el, hogyan funkcionál a lábfej és a láb a futás során.

Hogy döntheted el, melyik kategóriába tartozol?

 A legkézenfekvőbb megoldást az úgynevezett "vizes teszt" szolgáltatja. Vizezd be csupasz lábadat, lépj ki sima, száraz felületre! Ha a lábnyomod széles, teljesen szétterül, és nem keskenyedik befelé, akkor alacsony a lábboltozatod és lapos a lábfejed. Amennyiben a lenyomat enyhén ívelt ott, ahol a lábboltozat felemelkedik, normális lábboltozatról beszélünk. Ha keskeny, ívelt, s legjobban a hüvelykujjpárna és a sarokrész látszik és a talp középső része alig, abban az esetben magas a lábboltozat.

lábtípusok, normál, magas boltív, alacsony boltívű lábfej lúdtalp Lábboltozat alapján valószínűsíthető a futó stílusa (kivételek mindig vannak) biztosabb módszer a megfigyelés, a futás videóra vétele és elemzése!

Lábnyomod a következőket árulja el borintásod arányáról:

 • a lapos lábfej azt mutathatja, hogy hajlamos a túlzott pronációra
 • a normális lábfej azt mutatja, hogy valószínűleg normálisan pronál
 • a magas lábboltozat pedig hanyintásra utalhat
Pronálás videók

A borintó (over pronation) és a hanyintó (angolul underpronation vagy supination) futásról itt találsz videót: pronáció és szupináció

Használt futócipőd alapján

futócipő túlzottan pronáló futónálA futócipő kopottsága, eldoformálódottsága alapján megállapítható a futó stílusa:

Eldeformálódás: a futócipő ruganyosságát biztosító talprész a sok-sok becsapódás következtében összenyomódik, összetömörödik (becsapódáskor a testtömeg többszöröse gyakorol nyomást a talaj irányában), a cipők egymás mellé helyezve befelé vagy kifelé dőlhetnek egymástól.

A képen egy befelé dőlő futócipő pár látható, túlzottan pronáló futó (túl-)használt futócipője.


Futócipő talpának kopottsága alapján:
Vizsgáljuk meg a futócipő középső, elülső részének kopottságát. Ha a belső oldal jóval kopottabb, akkor valószínűsíthető a futó túlzott pronációja, ha a külső talpélnél kopottabb, akkor valószínűleg hanyintó (szupináló) a futó.

 A megfelelő futócipő kiválasztása vásárlás

Ha normális lábboltozattal rendelkezel, és normálisan borint, szerencséd van. Nem szükséges különleges sajátosságokkal felruházott cipőt keresgélned. Leginkább azt a fajtát ajánlják ilyenkor, amely a mozgáskontrollt biztosító és a kipárnázott futócipő közötti kategóriában található. A gyártók gyakran stabil cipőnek hívják ezeket. Alakjuk enyhén görbült, de nem irányítják olyan mértékben a lábmozgást, mint a mozgáskontrollt biztosító cipők.

Mennyit érdemes fizetni ezekért a cipőkért? Jó kérdés. A közepes árfekvésű cipők, egészen biztos, hogy megfelelnek az elsődleges követelményeknek. A magasabb árfekvésű csúcsmodellek esetében természetesen nő a minőség, tartósság és a különlegesség aránya.
Csúcskategóriás modell választásakor tartsuk szem előtt, hogy 800 kilométer lefutása után új cipőre lesz szükségünk!

Ne sajnáld azonban a pénzt! A jó futócipő nyolcszáz-ezer kilométert bír ki, és ez az egyetlen nagyobb pénzkiadás, amit vállalni kell.

Futószakbolt

Néhány tanács:

 • A megfelelő méret miatt késő délután vásárolj! A láb ekkor a legnagyobb, s mint tudjuk, a lábfej kissé megduzzad a futás során.
 • Olyan zoknit viselj, melyet a futáshoz is használsz! Ha nincs nálad zokni, mindenképpen vásárolj egyet, mielőtt felpróbálod a kiválasztott cipőt!
 • Az eladó a következő kérdéseket teheti fel neked: mióta futsz, hány kilométert teszel meg egy-egy alkalommal, illetve hetente, milyen terepen szoktál futni, van-e lábproblémád? És ennek tükrében, valamint súlyod és lábformád alakja szerint fog ajánlani neked cipőt.

Internetes webáruház

A magyar webáruházak 8 napos indoklás nélküli visszavásárlási garanciával működnek. Olyan webáruházban vásároljunk csak, ahol a cég adatai fel vannak tüntetve és ügyfélszolgálatuk is elérhető.

 

Megfelelő méretű futócipő

futócipő megfelelő méret választásA tökéletes futócipő vásárlásának ez az egyik legfontosabb állomása. A tökéletes futócipő jól tartja a lábat, de nem szoros. Általános probléma, hogy a futók néha túl kicsi cipőt vesznek. Futócipődnek egy vagy két számmal nagyobbnak kell lennie az utcai cipőnél!

Az alábbi irányelvek segítenek eldönteni, hogy cipőd tökéletesen illik-e a lábadra:

 • Hüvelykujjaddal nyomd be a cipő tetejét a leghosszabb lábujj fölött, és ellenőrizd, hogy elég hely van-e ujjaknak! Hüvelykujj szélének be kell illeszkednie a lábujj vége és a cipő orra közötti részbe!
 • Sarkadnak szorosan illeszkednie kell a sarokrészhez, és nem szabad, hogy ki-be csúszkáljon a láb futás vagy séta közben!
 • A felső résznek (a cipő azon része, amely felülről és oldalról körbeveszi a lábfejet) rá kell simulnia a lábra, és biztos tartást kell biztosítania, de vigyázz arra, hogy az anyag sehol ne irritálja lábad!
 • Próbáld ki a cipőt, mielőtt megveszed! Tegyél néhány futólépést a boltban, esetleg az eladó engedélyével a bolt előtt!

Az utasítások alapján próbálj ki néhány különböző márkájú modellt. Válaszd azt, amelyik a legjobban illik a lábadra és a legkényelmesebb!

Gyári hibák: kilyukadt a cipőm orra

futócipő megfelelő méret választásA futócipők gyakori hibája, hogy a "gyöngyvászon" a nagylábujjnál kiszakad: fórumtéma: kilyukadt a cipőm orra. Ez a jelenség oly gyakori, hogy akár előretervezett, gyárilag bekalkulált hibának is tekinthetjük. Ám ki szeret lyukas cipőben járni és futni? Az ilyen jellegő hibáknál elég sokan pórul járnak. Mit lehet tenni? Válasszunk olyan cipőt, amelynek megerősített orrrésze van, azaz nem gyöngyvászon van a nagylábujj felett, hanem egybefüggő (mű-)bőr, anyag van.

Achilles ín sérülések és a futócipő

Új futócipő vásárlásánál az achilles ín sérülésre "hajlamos" futóknak különösen figyelni kell a cipő sarok részének a kialakítására:

- irritáció elkerülése
- sarok anyagának keménysége és
- sarok ívének kialakítása

Védd az achillesed: Achilles és a futócipő.

Futócipők - kapcsolódó cikkek:

futócipő angol szakszavak kifejezések (avagy misztifikált kifejezések, amivel a boltban zavarba hozhatnak, vagy éppen a hozzáértő eladó hiányában neked kell ismerned).

Nike futócipő

Nike futócipő Saucony futócipő

Érdekes futócipők:

Vibram Fivefingers Classic Barefoot futócipő
Egyre népszerűbb a Vibram 5 ujjas mezítlábas futócipő

Mezítláb: miért jó mezítláb?


GPS futócipő GPS futócipő avagy mire jó a gps a futócipőben, újabb kütyü.

Lúdtalp és a láb

Mennyire gyakori a lúdtalp és szükséges a lúdtapbetét? Ezekre a kérdésekre az alábbi cikkeket ajánljuk:
Tényleg gyakori a lúdtalp?
Hasznos-e a lúdtalpbetét?

FutócipőkfutócipőSaucony PowerGrid Omni 12 futócipő

Kedvenc futócipő

Mi a kedvenc futócipőd márkája? Szavazz (regisztrálás szükséges) és írj véleményt a fórumban:
Kedvenc futócipő.

Hol fussunk: futóversenyek

- Futás.Net -