A futócipő - a futás legszükségesebb kelléke

Olcsó futócipő

A futócipő a futás egyetlen szükséges és nélkülözhetetlen kelléke. A gyártók ezt kihasználva gyakran csillagászati árakon árulják a legjobb futócipőiket. Ez az ár akár a havi fizetés felét is könnyen elérheti (2011-es minimálbér 78 ezer forint).

Lássuk az árakat - a legdrágább futócipők

A ledrágább futócipők 36-50 ezer forint között kaphatóak Magyarországon.

Először feltüntettük itt az egyes gyárók legdrágább futócipőit, aztán levettük, minek is kiírni :-(

- A futócipőknek mindenütt azonos az áruk?
A futócipő gyártók - piaci erőfölényükkel visszaélve (?) - meghatározzák országonként, hogy mennyi legyen az ára. Ezt úgy érik el, hogy egy kizárólagos forgalmazónak, kereskedőnek adnak behozatali jogot az országba és megszabják a feltételeket....

Ezek után mindenki döntse el: vajon tényleg a drága futócipő a jó futócipő?!

- Elég átugrani a "sógorékhoz" és máris mást fogunk találni az árcédulákon..
- Sajna drága a benzin. (az energiaszektor business is megteszi a magáét).

Olcsó futócipőt akarok!

Vannak emberek, akik nem engedhetik meg maguknak a drága futócipőt és addig nézik az újságokat keresnek a neten, míg találnak valami akciót vagy éppen akkor vásárolnak, amikor akció van..

Mi ezzel a baj? Olcsó futócipők hátrányai

Olcsó húsnak .. 
Nézzük ez futócipőnél mit jelent mik a hátrányok:

Tapasztalatlan futók - hozzáértő eladó hiányában - kénytelenek eldönteni, hogy megveszik-e a leárazott cipőt (sokszor azt is nehéz eldönteni, ha nem ismert márkás a cipő, hogy futócipőnek alkalmas-e az akciós darab) és egyáltalán ez a megfelelő-e számukra (választék hiányában kevesebb cipőt tudnak próbálni).

További hátrány, hogy a futócipő rugalmasságát adó műanyag részek egy idő után tönkremennek.
( példa a kerékpár világából: egy bicikli belsőt is 4-5 évente érdemes kicserélni, ha nem akarunk egyre gyakrabban foltozgatni..)

Tehát, ha egy áruházban márkás, akciós árú futócipőt látunk, akkor legjobb , ha leellenőrizzük, hogy éppen a tavalyi kifutó terméket árulják-e vagy több éve raktáron porosodó, selejtnek számító árutól akarnak megszabadulni.
Ezt ugye internet nélkül nehéz a helyszínen eldönteni ...

Ha már az internetnél járunk, akkor felvetődik az internet vásárlás ötlete. Vegyük meg külföldről, hisz a hazai szabott árak forgalmazott futócipők esetében a szállítási díjjal is együtt is olcsóbban jutunk hozzá.
Ezt az utat akkor érdemes választanunk, ha már van jól bevált futócipőnk és ismerjük az US/UK méretét.
Ritkán de előfordul, hogy egy modelváltásnál megváltozik a futócipő mérete (pl lábfejszélesség).

Hazai internetes webáruházak is forgalmaznak futócipőket, ekkor ugyan kisebb kedvezményekhez juthatunk, de a szállítási díjon többet spórolhatunk.

A fórumok tele vannak eladó új futócipő hírdetésekkel, mint járható út a rossz méretű futócipő eladásától. A jogszabályi kötelezettségnek megfelelően a magyarországi internetes vásárláskor a termékek 8 napon belül visszaadhatóak - cserélhetőek.

 

 

A Futás.Net

 

- Futás.Net -