Budai Várnegyed

A budai Várnegyed Budapest I. kerületének egyik városrésze Vár néven. 1987 óta az UNESCO Világörökség listáján Budai várnegyed néven szerepel. Területén számos középkori eredetű műemlék, valamint 17–18. századbeli lakóházak és középületek található. A Budai várnegyed három fő része a Budavári Palota, a Szent György tér és a történelmi lakónegyed.

A Budai várnegyed vagy röviden Várnegyed mellett a másik gyakori elnevezés egyszerűen Budai vár vagy - hivatalos névként is - Vár. E két utóbbit azonban nem árt egyértelműsíteni, hiszen szűkebb értelemben olykor csak a Budai várnegyed déli felét alkotó Budavári Palotát értik rajta. Ugyanúgy, ahogy a Budai várnegyed kifejezés alatt is olykor csak az északi részt, a történelmi lakónegyedet érti

A várnegyed földrajzilag a Várhegyen található.
Határa a várfal, ami teljesen körbeveszi. Például a Bécsi kaputól keleti irányban kiindulva az óramutató járásával megegyezően haladva újból a Bécsi kapuhoz érünk vissza.

Parkolás a Budai Várban

A Budai Vár védett övezetnek nyilvánul, tehát behajtani csak külön engedéllyel lehet.
Kivétel a Budai vár parkolásra kijelölt helyei a Dísz tér és a Színház utca.

Budai Vár parkolás és behajtás

Budapest egyik büszkesége a budai várnegyed, mely az UNESCO világörökségének is része. A Budai Vár műemléki jellegéből és elhelyezkedéséből következően kiemelt jelentőségű turisztikai célpont, lakó-pihenő funkciója mellet kulturális és üzleti jellege sem elhanyagolható.

A közúti forgalom 1980-as években bevezetett jelzőtáblákkal szabályozott korlátozása, az azóta lezajlott társadalmi változások és a jelentősen megemelkedett motorizációs szint következtében már nem volt képes hatékonyan megvédeni a Vár területét a forgalom káros hatásai alól.

A Fővárosi és a Budavári Önkormányzat kiemelt célnak tekinti a Budai Vár állapotának, ódon utcái hangulatának védelmét, ezért 1997-ben új korlátozást vezetett be ezen a területen.

Az új behajtási rendszerben három jól lehatárolt funkciójú terület kijelölés történt meg, mely területekre a bejutást illetve azok elhagyását sorompók szabályozzák.

  • A Palota együttes területére csak az engedéllyel rendelkezők hajthatnak be.

  • A Hunyadi János út - Palota út útvonal a Szabó Ilonka utcától a Lovas utcáig (magában foglalva a Dísz teret és a Színház utca egy szakaszát) fizető parkolóhely.

  • A Polgárváros területére az ide bejelentett állandó lakosok díjmentesen juthatnak saját tulajdonú gépjárművek részére behajtási engedélyhez a Budavári Önkormányzattól. Az itt működő intézmények, illetve az áruszállítást vagy szolgáltatást végzők térítés ellenében kaphatnak behajtási hozzájárulásokat.

A Bécsi kapunál lévő sorompónál csak a Polgárvárosba szóló engedéllyel rendelkezők és a Hilton szállodába, illete a Casinóba tartó vendégek hajthatnak be. Ezen a kapun a kihajtás "chipkártyás" engedéllyel rendelkezők részére lehetséges.

A Hunyadi János úton két sávon lehet behajtani. A bal oldali sávon engedéllyel rendelkezők és a Hilton szállodába, illete a Casinóba tartó vendégek hajthatnak be, valamint a BKV autóbuszai. A jobb oldali sávon az engedéllyel nem rendelkezők hajthatnak be a fizető parkolóhelyre.

A Tárnok utca Dísz téri torkolatánál csak a Polgárvárosba érvényes engedéllyel rendelkezők és a Hilton szállodába, illetve a Casinóba tartó vendégek hajthatnak be.

A Szent György utca Palota úti torkolatánál csak a Palota területére érvényes engedéllyel rendelkezők hajthatnak be.

A Palota úton két kihajtást és egy behajtást lehetővé tevő sáv került kialakításra. Ezen a részen csak az engedéllyel rendelkezők és a Hilton szállodába, illete a Casinóba tartó vendégek hajthatnak be. Kihajtás során az fizető parkolót igénybevevő járművek, valamint a "chip kártya" nélkül kiadott engedéllyel rendelkezőek a jobb oldali sávot vehetik igénybe. Chip kártyás engedéllyel a bal oldali sávon lehet kihajtani.

A Budavári Palota és a Polgárváros területe a hozzájárulás kiadása szempontjából is külön lett választva. A hozzájáruláson egyértelműen fel van tüntetve, hogy a vár mely területére érvényes

Az áruszállító járművek - a "Belvárosi Védett Övezet" -hez hasonlóan csak időkolátozásos hozzájárulást kaphatnak

A hozzájárulás csak a tiketten megjelölt rendszámú, típusú és össztömegű járműre érvényes a "területi érvényeség"-ben megjelölt övezetben/útvonalon, a megjegyzésben rögzített feltételek mellett!

Amennyiben a behajtási hozzájárulás használója nem azonos a hozzájáruláson feltüntetett felhaszálóval, érvényes igazolással kell rendelkeznie a használat jogosságáról

A hozzájárulás, csak az azon megjelölt tilalmak alól ad felmentést. a KRESZ egyéb szabályainak betartása kötelező!

Autóbusz parkolás a Budai Várnál

Budai Vár busz parkolásra kijelölt hely:  Budapest Hunyadi János út (Clark Ádám tér felől lehet behajtani)

Autóbusz parkolási díjak

A parkolási díjak a személygépkocsikra vonatkoznak, autóbuszok és tehergépkocsik esetében a fővárosi rendelet szerint 3-szoros díjakkal kell számolni!
Tehát a Várnegyedben 1920 forint /óra a busz parkolási díja.

Budai Várnegyed térkép

Wikipedia Panoramio képek YouTube Videók

Parkolási övezetek és díjak Budapesten

Budapest parkolás díjak 2010
Budapesti parkolási zónák és díjak

Budapest parkolási övezetek és parkolási díjak árak

A parkolási díjak a személygépkocsikra vonatkoznak, autóbuszok és tehergépkocsik esetében a fővárosi rendelet szerint háromszoros díjakkal kell számolni!

Legdrágább parkolás a Budai várban 640 ft/óra, ezt követi a Margitsziget majd a belvárosi zónák.

Parkolók - Parkoláshoz kapcsolódó cikkek

Hová folynak a parkolási pénzek

Magáncégeket gazdagít a parkolási díj

Budapest és Ferihegy parkolási díjak és zónák

Parkolás a Margitszigeten

Ferihegy Parkolás, reptéri parkolók

Budai Vár

Képek Budai Vár

- © Futás.Net -