Achilles-ín burzitisz

A felületes közös lábszárhajlító izmok ina.Az Achilles ín túlfeszülése a talpi bőnyéhez (plantáris fasciitis) hasonlóan, legtöbbször bokasüllyedés ill. lúdtalp következménye. Leginkább sportolók, futók problémája. A tartós feszülés az ín degenerációját, felrostozódását okozza. Végső esetben egy hirtelen mozdulatra az ín el is szakadhat, ami azonnali járásképtelenséget okoz.

Achilles-ről általában

Testünk legerősebb ina, amely a lábszárizomtól a sarokcsontig húzódik. Nevét a trójaiak ellen harcoló hősről kapta, aki a monda szerint csupán a sarkán volt sebezhető, ott, ahol ez a vaskos ín tapad. Sportbalesetek gyakori következménye az Achilles-ín részleges vagy teljes szakadása, amit fájdalom, vérzés és duzzanat, valamint a lábfej mozgásának korlátozottsága kísér.

A felületes közös lábszárhajlító izmok ina.Az Achilles ín túlfeszülése a talpi fasciához hasonlóan, legtöbbször bokasüllyedés ill. lúdtalp következménye. Leginkább sportolók, futók problémája. A tartós feszülés az ín degenerációját, felrostozódását okozza. Végső esetben egy hirtelen mozdulatra az ín el is szakadhat, ami azonnali járásképtelenséget okoz.

Burzitisz panaszok és tünetek

Ha a tömlő gyulladását sérülés okozza, a tünetek általában hirtelen lépnek fel; sérülés nélkül azonban a panaszok fokozatosan alakulnak ki. Mind az Achilles-ín előtti, mind a mögötti burzitisz rendszerint duzzanattal és a sarok hátsó részénél melegséggel jár. Ott enyhén piros, duzzadt, érzékeny terület alakul ki. Ha a gyulladt tömlő megnagyobbodik, piros dudorként észlelhető a sarok bőre alatt, mely a saroknál vagy felette fájdalmat okoz. Ha a betegség idültté válik, a duzzanat megkeményedhet.

Achilles ín burzitisz
Achilles ín burzitisz

Kórisme és kezelés

A panaszok és a fizikális vizsgálat alapján már gyanítható a diagnózis. Az Achilles-ín előtti és mögötti burzitisz esetében röntgennel kell kizárni a sarokcsont törését, illetve reumatoid artritisz vagy más gyulladásos artritisz okozta károsodását.


Achilles-ín mögötti burzitiszben a kezelés célja a gyulladás csökkentése, és a cipőben a láb helyzetét módosítva a sarkat terhelő nyomás enyhítése. A cipőbe tett habszivacs vagy sarokbetétek megemelik a sarkat, így megszűnik rajta a nyomás. A cipő hátsó részének tágítása, vagy a gyulladt burza körülpárnázása is hasznos lehet. Vannak olyan speciális kiképzésű cipők, például a futócipők, melyek rögzítik a sarok alapjának középső részét, gátolják annak rendellenes mozgását. Más cipők kipárnázottak, ezzel csökkentik a sarok hátsó részének és az Achilles-ínnak a dörzsölődését.

Az Achilles-ín előtti és mögötti burzitiszben a fájdalom és a gyulladás átmenetileg enyhíthető meleg vagy hideg borogatással és nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, ugyancsak a gyulladt burzába adott kortikoszteroidok és helyi érzéstelenítők keverékének injekciójával; fontos, hogy az orvos a keveréket ne az ínba adja. A kezelés után pihenés szükséges. Ha a fentiek nem használnak, akkor a sarokcsont egy részét műtéttel el kell távolítani.

forrás: Dr.Info

Hasznos:

Nyújtás: a vádli nyújtása.

- achilles sérülés -