Mi a propriocepció?

Ha egy lábra állunk és a lábunkra koncentrálunk, észrevesszük, hogy az apró izmocskák hol megfeszülnek, hol ellazulnak, hogy megtartsák az egyensúlyunkat. Ha futás során egyenetlen talajra tévedünk, nem kell koncentrálnunk az ehhez való alkalmazkodásra, mégsem esünk el, s ha ki kell kerülnünk egy váratlanul megjelenő tárgyat meg tudjuk tenni sérülés nélkül. Ezt a proprioceptív rendszerünknek köszönhetjük. A propriocepció teszi lehetővé, hogy csukott szemmel is észleljük testünk helyzetét és mozgását térben és időben.

Hogy működik a proprioceptív rendszer?

terepfutás az egyensúlyérzék javításaterepfutás (kép: www.fishercreative.com)

Az izmokban, szalagokban és ízületi tokokban vannak receptorok (proprioceptorok) amik üzenetet küldenek az agynak az aktuális állapotukról. Az agy ebből tudja, hogy mennyire feszül az izom, mekkora és milyen irányú a (szög) gyorsulása az ízületnek. Agyunk ezeket integrálja egyéb (pl.: egyensúlyszerv) területekről jövő információkkal majd ezek alapján küldd parancsot a perifériára, amivel izmokat aktivál vagy relaxál. Ez egy tudatalatti folyamat. (Tudatos törekvésünk, egyensúlyunk megtartására a kinesztézis, ami ebben a cikkben nem kerül részletezésre.)

Propriocepció elvesztése

Sérüléskor sérülhetnek a proprioceptív receptortok, amik azután nem, vagy tévesen szolgáltatnak információt az agynak. Nem véletlen, hogy például bokaficamot követően nagyobb az esély egy újabb bokaficamra (és más sérülésre is) mint előtte. Az inaktivitás szintén csökkenti a propriocepciót. Ebből következik, hogy a sérülést követően amint lehet, el kell kezdeni a fejlesztését.

Propriocepció fejlesztése – proprioceptív tréning

Propriocepció fejlesztése – proprioceptív tréning

propriocepció fejlesztése focistáknálA proprioceptorok aktiválásának kulcsa a változatos talajon, instabil felületen és/vagy csökkentett alátámasztási felülettel végzett gyakorlat. Ehhez rengeteg eszköz használható a különböző keménységű matractól a felfújható párnán és gimnasztikai labdán át a hintapadig. Az Y tréning ezekkel kombinálható vagy önmagában is alkalmas a propriocepció fejlesztésére. A gyakorlatok komplexek, intenzitásuk és nehézségük az egyénhez és sportághoz igazodik. A proprioceptív tréning preventív hatású a sérülésekkel szemben, sérülést követően pedig kiemelt fontosságú az újrasérülés elkerülése érdekében. A gyakorlatok beépíthetők az edzéstervbe, bemelegítésbe, színesebbé teszik a futást, jótékonyan hatnak a túlterheléses tünetekre és fokozzák a testtudatosságot és az egyensúlyérzéket.

Kipróbálnád? Jelentkezz be!

 

Hollós Barnabás
gyógytornász

Itt kérdezhetsz: a gyógytornász fóruma

További cikkek a gyógytornásztól: mozgás és gyógytorna.

izmok nyújtása

Sportolóknak, futóknak:

Gyakorlatok: bokatorna, tornáztassuk a bokánkat .

A nyújtásról: A nyújtás és hajlékonyság

Az izomgörcs okai, megelőzése és megszüntetése: izomgörcs.

Egyensúlyérzékünk állóképességünk javítása: ugrálókötelezés.

Mezítlábas sportok: edzés mezítláb

Edzés után: levezetés.

További hasznos cikkek a sportsérülések kezelésére és megleőzésére: a gyógytornász cikkei.

- Futás.Net -