Mi az agilitás és miért érdemes fejleszteni?

Az agilitást úgy lehetne leírni, mint hatékony irányváltoztatási képesség, azaz: robbanékony start, lassulás, irányváltoztatás majd gyorsulás miközben a test kontroll maximális a sebességcsökkenés pedig minimális. Összesített koordinációs képességnek is nevezhetjük. Adaptációs képesség, egyensúly, orientációs és reakciós képesség, ritmusérzék mind benne foglaltatnak.

fucisták agilitásának fejlesztéseAgilitás a sportban

A sportspecifikus képességek mellett az agilitás a másik meghatározó faktor a sportsikert illetően.

Az agilitásfejlesztés lényege, hogy minimalizáljuk a sebességcsökkenést miközben irányt változtatunk. Tehát azok a gyakorlatok fejlesztik, amik gyors irányváltoztatást igényelnek oldalra, előre, hátra, felfelé, lefelé. Az agilitás az idegrendszer képessége és fejlesztéséhez ismétlésekre van szükség. Gyakran hónapok munkája egy mozgás robbanékonyságának, sebességének a megnövelése.

 Ralph Woolard UIC Ralph Woolard

Megéri megismerkedni vele és beépíteni az edzésterve, mert gyakorlás során megvalósul:

  • Neuromuscularis adaptáció: Ideg-izom együttműködés intenzív edzése, új gyakorlat tanulásakor érezhető az „agytorna”. Az agilitás tréning hasonlít legjobban a sport során létrejövő helyzetre mégis részenként gyakorolható vele egy-egy képesség.
  • Testtudatosság, mozgástudatosság (kinesztézis): A gyakorlat minden pillanatában meg kell találni minden ízület optimális helyzetét, azaz pillanatonként felvenni az optimális testtartást ahhoz, hogy minimális erővel maximális gyorsulást érhessünk el.
  • Sérülés prevenció: Ha képesek vagyunk a másodperc tört része alatt irányítani a testünket a sérülés gyakran elkerülhető vagy csökkenthető a súlyossága. Azáltal hogy stresszmentes helyzetben (nem sport közben) gyakoroljuk a sportkészségeket, begyakoroljuk a helyes technikát, a megfelelő testtartást, a reakciót a váratlan irányváltoztatásokra és felkészítjük a testünket a stresszhelyzetben (sportolás közbeni) történő megmérettetésre. Fontos része a túlterheléses szindrómák rehabilitációjának és a szezon előtti felkészülésnek.

 

Hollós Barnabás
gyógytornász

Itt kérdezhetsz: a gyógytornász fóruma

További cikkek a gyógytornásztól: mozgás és gyógytorna.

izmok nyújtása

Sportolóknak, futóknak:

Gyakorlatok: bokatorna, tornáztassuk a bokánkat .

A nyújtásról: A nyújtás és hajlékonyság

Az izomgörcs okai, megelőzése és megszüntetése: izomgörcs.

Egyensúlyérzékünk állóképességünk javítása: ugrálókötelezés.

Mezítlábas sportok: edzés mezítláb

Edzés után: levezetés.

További hasznos cikkek a sportsérülések kezelésére és megleőzésére: a gyógytornász cikkei.

- Futás.Net -