Jégterápia - Gyógyítás jéggel

Gyakran gyógyítunk jéggel.

Ugyanakkor gyakran gyógyítunk hővel

Felmerül a kérdés, hogy mikor melyiket és mennyi ideig alkalmazzuk, ha javítani akarunk a sérülésünkön és nem rontani? Ha az izület ficamodik (pl. boka, térd) akkor megduzzad , meleg és érzékeny.
Ha izomhúzódásról van szó (vádli, hamstring) akkor fájdalom jelentkezik az izomban, és előfordulhat duzzanat is. A gravitáció következményeként ez a duzzanat rátejedhet hozzá közel eső izületre is.

Az akut sérülés nélküli fájdalom degeneratív eredetű (pl artrosis=kopás). Ezekben az esetekben meleget alkalmazunk.

Túlterheléses szindrómák esetén, mivel ezek ínak és szalagok repetitív sérüléséből fakadnak nem kifejezetten javallott a jég használata. A szalagoknak és inaknak kifejezetten rossz a vérkeringése. Ebből fakadóan utóbbiaknál a vérellátás csökkentése elégtelen tápanyagellátást és ez által elhúzódó vagy nem teljes gyógyulást eredményezhet.

Jég használatos a degenaratív sérülések akut fellángolásánál is, pl. ha valakinek atrosia van, és ma többet gyalogolt mint álltalában. A jég használata lelassítja a keringést az adott területen, csökkentve ezzel a duzzanatot. Különösen is hatékony ha elevációval párosítjuk az alkalmazását, mert ekkor a gravitáció is segíti a duzzanat csökkentését. A sérült résznek magamasabban kell elhelyezkednie mint a szív.

jéghűtés gyorsfagyasztott zöldborsóval ICEVádlisérülés esetén: kend be egy kis babaolajjal a bőrt, majd vizezz be egy kis törülközőt, csavard ki és abba csomagold a mirelit borsót. Ha a sérült terület pici, foghatsz egy jékockát és azzal masszírozhatod a fájó területet.
Milyen hosszan alkalmazzuk a jeget? A jég az első 12 percben megteszi amit meg tud tenni. Hosszabb alkalmazása csak a bőrsérülés kockázatát növeli. Milyen gyakran alkalmazható jég? A területnek legyen ideje visszanyerni az eredeti hőmérsékletét. Kb. 1 óránként újra alkalmazható, de legtöbben napi 3 alkalmat elégnek találnak a sérülés utáni első napokban is.


Mikor ne használjak jeget?

Ne használj jeget, ha rossz a keringésed, ha sérült a bőröd.

Mikor kezeljem meleggel a sérülést?

Ha krónikus a fájdalom (artrosis). Ilyenkor a meleg hatására javul a keringés, ellazulnak az izmok. Soha ne alkalmazzunk meleget akut sérülésnél, mert ha vérzés van akkor azt fokozza. Sportolás után preventív célból se alkalmazzuk.

Hollós Barnabás
Gyógytornász

Itt kérdezhetsz: a gyógytorna fórum.

 

sérülés kezelése jéggel

Angolul R.I.C.E Rice: Rest, Ice, Compression, Elevation keresésével találsz még további cikkeket.

Túlterheléses szindrómák: a túlterhelés tünetei.

Túlterhelés, visszatérő sérülések : a sportsérülés megelőzhető!

PRICE és MEAT: lágyrészsérülések kezelése

- Futás.Net - cikkek -