Jógagyakorlás – mikor és hol?

Ha elhatároztad, hogy hetente akár többször is jógázol, valamilyen módon keresed, kialakítod a kereteket. Írtam már arról, hogy érdemes nagyjából hetente eljárni vezetett órára. Az ott szerzett felismerések segítenek megtervezni otthoni gyakorlásod, de a tanárodtól is kérhetsz tanácsot. Ha otthon jógázol, lehet a gyakorlás akár csak 20 perc, fél óra: ha úgy könnyebb, bemelegíthetsz gimnasztikával, majd következhet néhány ászana. Levezetésképpen pedig pihenj, lazíts a földön néhány percet, ahogyan az órákon is szokásos. Saját otthoni gyakorlásom úgy kezdődött, hogy futottam 10 km-t a szigeten, majd hazaérve száraz ruhába öltöztem és jógagyakorlás-szerűen nyújtottam még 20-25 percet, majd a földön fekve relaxáltam. Azután a jóga kezdett hosszabbá válni, mint a futás, de nem szükségszerű, hogy mindenkinél ez történjen :-).

Mit gyakoroljunk? Tanáraim úgy tanítottak: azt gyakorold, amit már éppen meg tudsz csinálni. Ezt egyrészt a fizikai felkészültséged (erő, hajlékonyság), másrészt az aznapi állapotod mondja meg. Ha energikus vagy, választhatsz olyan gyakorlatokat, amelyek fő végrehajtási szempontjait az órákról már ismered, viszont kihívást tartogatnak valamilyen területen. Ha fáradtabbnak érzed magad, lehet, hogy inkább olyan pozíciókba lazulnál bele, amelyek kivitelezése könnyedén megy – ekkor mindig lehet mélyíteni a pózt úgy, hogy figyelsz a végrehajtás apró részleteire, légzésedre, megfigyeled magad. A rendszeres otthoni gyakorlás eredményeként szinte ösztönösen érezheted majd, melyik nap, mit gyakorolj.

jógagyakorlás ászana

Mikor történjen a gyakorlás? Lehet, hogy könnyebb megoldanod a korábban kelést reggelente. A reggeli gyakorlás hatására frissen, koncentráltan indul, folytatódik a nap. Ilyenkor figyelembe kell venned, hogy a test valamivel rugalmatlanabb a kora reggeli órákban – hozzá lehet szokni ehhez, nem olyan jelentős a különbség. A délutáni gyakorlás gyakran alkalmat ad arra, hogy lezárd a napi tevékenységek egy részét, ráhangolódj az esti órákra. Bár ekkorra szellemileg fáradtabb lehetsz, tested készségesebben hajtja végre a gyakorlatokat, az erősítés, nyújtás után pedig jól esik a relaxáció.

Az időzavar általános jelenség manapság. Munkahely, odaérni a gyerekekért, esti programok... Emiatt azt ajánlom, olyan helyre járj jógázni, ami a napi ritmusodhoz könnyedén igazítható, mind időpont, mind helyszín szempontjából. Budapesti vagyok, az utóbbi években sok jógastúdióban megfordultam a belvárosban és néha a külső kerületekben is. Mindenhol találkoztam felkészült, tanárokkal, akik egy-egy szempontban előrébb mozdították a gyakorlásomat. Olyan tanárokkal is találkoztam és tanultam tőlük, akik nem elsősorban a fővárosban oktatnak – a vezetett jógagyakorlás szerencsére már széles körben elérhető.

A stúdiók órarendjében található jógafajták között nem egyszerű eligazodni. Bikram, ashtanga, hatha, Iyengar... A következő írásban végigveszem a jellemzőiket és azt, kihez melyik passzolhat leginkább.

Szép napot :-),
Orsi

jógagyakorlatok ászana

- Futás.Net gyógytorna - gyógytornász -