Tartalom, ugrás:
Bemutatkozó
Csoportos úszóedzések
Edzésprogram
Egyéni úszsásoktatás
Tippek kezdőknek és haladóknak

Úszásoktató - bemutatkozás

Oláh András úszásoktatás Oláh András vagyok, felnőtteknek úszást tanítok, ill. a vizet szererttetem meg velük, ha még bizonytalanak ebben a közegben.

Kezdjük az elején:

Sokunknak nem adatott meg gyerekkorában, hogy olyan helyen nőjön fel, ahol víz, vagy úszáslehetőség volt a közelben. Esetleg senki nem volt a családban aki hangsúlyt fektetett volna a vízben való sportolásra, rosszabb esetben a szülői példa eleve idegenkedést mutatott ezzel kapcsolatban.
Így csak az az érzés maradt meg, hogy valami kimaradt az életemből, de nem tudom hol kezdjem el a próbálkozást felnőtt fejjel.

Sokan szégyenként élik ezt meg, pedig ezért nem igazán kell szégyenkezni. Eddig kimaradt(esetleg mások okán), most pedig ÉN szeretnék tenni érte, hogy jól érezzem magam ha víz közelébe kerülök. Ez pont egy pozitív lehetőség, egy ugródeszka, hogy büszke lehessek magamra. Tanulni sose késő, mindig megújúl tőle az ember.

 

Egészség:

A mai mozgásszegény világban a sok ülő munka, és stressz mellett az ember csak azt veszi észre, hogy valami fáj, valami nincs rendben a légzésemmel, szívemmel, a lelkemmel. Ez a mozgáshiány jele, mert az emberi test ugyanúgy teremtetett mozgásra, mint gondolkodásra. Ha az egyiket elhanyagoljuk, káros jeleit érzékeljük előbb-utóbb. Bár milyen rendszeres mozgás jó lenne, de az orvosok 90%a az úszást fogja ajánlani.

Miért???

  • Mert kortól függetlenül el lehet kezdeni bár mikor.
  • Mert aerob terhelés, tehát oxigén felvétel mellett a szív izomzatot, a keringést tornáztatja, a szervezet létfontosságú működtetését optimalizálja, teszi rendbe.
  • Mert a test egészet átmozgatja.
  • Mert a víz segítségével leveszi a terhet a vázizomzatról, miközben az izmok mozogni tudnak.
  • Mert a terheletlen(csontozat, izületek, inak,stb.) sokkal inkább képesek ellazulni, és pihenni, mint megfeszült formában, mindezek közben keringést, és oxigént kapnak.
  • Mert a víz segít téged ha megtanulod használni, és ezzel a segítséggel ellazulni, kikapcsolódni vagy képes, esetleg rájössz, hogy úszni nem is nehéz.
  • Mert a víz, a levegő, és a napfény csodákra képes bőrt feszessé, a gerincét egyenessé teszi, a tüdőt hihetetlen módon tágítja, és ezzel a légzést, és a pulzust, a vérnyomást és a vércukorszintet optimalizálja.
  • Mert egy jó edzővel az úszás mindig érdekes, kreatív, felfrissít, és mindenki észreveszi a változást rajtad. :-)

Az úszás mint életforma, vagy sport

A mozgáshiányos életről már volt szó, de sok ember végez fizikai munkát, még is a szervezetére káros hatással van. Mit lehet ez ellen tenni?

A sport és a fizikai munka között a különbség, hogy a sport játékosan, kreativan, ötletesen, kontrollálhatóan, és mérhetően adagolja a terhelést a szervezetnek, amitől jótékonyan tud fejlődni. (szándékosan soha sem a versenysport kifejezést használom, mert ott szintén az eredmény alá van rendelve az emberi test terhelhetőségének határa, akár a fizikai munkában)

A sportoknak sok fajtája van, ezért FONTOS, hogy mindig olyan sportot válasszunk, amit örömmel csinálunk, ami egyénisegünkhöz illeszkedik, mert nagy segítségünkre lesz a rendszeresség, és sose megszokásból menjünk el edzeni, hanem szívünk szeretetéből. Ettől lesz mindig energiánk ezért azt nem szabad gátolni a belső erőnk szabad áramlását.

 

Terápiás úszás

A mai világban minden egyre gyorsul, mintha ez lenne az élet értelme, vagy legalábbis a célja.
Sokan, akik hozzám jönnek úszni, arról számolnak be, hogy végre van egy hely, ahol visszajelzést kapnak önmagukról, mert egyébként abból fakadnak az önértékelési gondjaik, hogy sehol sem figyelnek rájuk. Az elvárás, hogy csak dolgozzanak, teljesítsenek, de nincs kapaszkodó, nincs visszajelzés, elveszettnek érzik magukat a mai világban.

Az úszásóráimon nem a sebesség a fő cél. Van idő figyelni, elsősorban a tanítványnak magára, nekem is a tanítványra, majd hogy a kör teljes legyen, a tanítványnak is rám. Minden feladatnál fő szempont, hogy az úszó megélje azt, amit csinál, ezzel a jelenben legyen, mert egyébként nem működnek a dolgok.

Sokakban már évek óta halmozódnak a kérdések önmagukkal szemben, választ sehol sem kapnak, és ez által különböző képzeteik alakulnak ki magukról, a helyükről a világban, a viszonyaikról, és hogy mik is, kik is ők valójában. Ebből fakadnak aztán a súlyproblémák, a betegségek, az önértékelési gondok, stb.
Az események láncolata meg már nem is tudni mikor kezdődött el, és hová vezet.

De ha találsz egy olyan helyet, ahol nem kell sietni sehova, akkor előbb utóbb elkezdenek letisztulni a dolgok, felismered magadat csak úgy önmagában, észreveszed az értékeidet, és már nem lesz szükség arra, hogy másokhoz hasonlítva próbáld viszonyítani magad egy rohanó, bolond világban.

És hogyan is kapcsolódik ide az úszás?
Úgy, hogy mozgással összekötve a kiszabadulás a képzetek világából mindig könnyebb!
A test és a lélek a szívből, szeretetből végzett mozgás közben mindig egymásra talál, és megteremtenek egy olyan atmoszférát, amiben tisztulni, fejlődni lehet. Ez a belső csend, a belső harmónia világa.

A víz megtartó, segítő hatása által könnyebb a terheket levenni  a csontozatról, ezáltal ellazulni, és szabad áramlást biztosítani a testben történő keringéseknek. Mind az oxigén, mind a vér, mind a sejteket tápláló anyagok áramlása egy egyensúlyban lévő rendszer, ami ilyenkor megtalálja saját helyes útját, és ez a gondolatainkat, közérzetünket is mentesíti a lerakódott káros hatásoktól.

Persze a mozgást, az úszást is túlzásba lehet vinni, de mivel a helyes önértékelés kialakítása közös feladatunk, ezért nem árt egy külső segítő is, aki minden kérdésre válaszol, biztat, aki támogatást nyújt, ha elbizonytalanodnál, aki kívülről segít abban, hogy megérezd saját belső lehetőségeidet, és végre egyénné válj a mai kapaszkodók nélküli világban.

Minden ember érték magában, egy individuum, csak sokszor a rossz élettapasztalatok elnyomják ezt az értéket, és mások szavaiból várjuk a saját megítélésünket, abból építjük fel létünket.
Ez mivel egy kívülről kapott megítélés, ráadásul sok ember véleménye, gyakran inkább az őrülethez vezet, vagy legalábbis a teljes bizonytalansághoz. Remegünk a jó szóért, vágyjuk, hogy észrevegyenek és figyelmet fordítsanak ránk, vágyunk arra, hogy valaki szeressen minket, és elengedhessük végre egy kicsit magunkat ebben a veszélyekkel teli létben.

Itt lehet segítség a sport, az önmegismerés, a tisztulás. Nem a sok tudás, hanem a kiegyensúlyozottság, a természet közelsége, a belőlünk fakadó energiák átélése tudja megadni a lelki békénket!

Nyissunk egy ablakot, kezdjünk el valamit, ahol mi vagyunk fontosak saját magunk számára, nem másokért, hanem magunkért tegyünk valamit! Még ha csak egy órácskáig is de mi vagyunk a középpont, és minden más várhat addig a maga sorára.

Ebben tudok és szeretnék én segíteni egy terápiás úszásórán.

 

Úszásoktatás csoportos edzések időpontjai és árak

Helyszín és időpontok:

A Paskal fürdőben: hétfő, szerda, pénteki napokon, nyitott 33m.es medencében.

(a medence befedése folyamatban van)

Edzések 6.00-tól 7.30-ig. Találkozás 5.55, belépés 6.00-kor. Úszás edzés szerűen, gyorsban, mellben minimum úszni tudóknak, nyitott 33m.es medencében.

A CSOPORTOS úszás nem oktatás, hanem EDZÉS!!!!    CSAK HALADÓKnak

Mit fogunk úszni?

Program: úszóedzések

Árak

2000ft / alkalom   ebben az árban az uszoda belépő, és az edzés díja is benne van

Kapcsolat elérhetőség

Egyeztetés az olahandris69@gmail.com, vagy a 06208085730-as telefonszámon.

Bemutatkozó oldal: Oláh András úszásoktató.

Egyéni úszásoktatás

Oktatások egyéni órában 7.30tól óránként 13.30ig a délelőtt folyamán (jelenleg H. SZ. P.).

Egyeztetés az olahandris69@gmail.com, vagy a 06208085730-as telefonszámon.

 

felnőtt úszóedzések a Paskál strandon Paskál Strand: Téli úszóedzések a fedett medencében

Itt kérdezhetsz: Úszás fóruma

Tippek kezdő úszóknak

Úszás: Felhajtó erő lebegés felület és testtömeg.

Vízszintben: Vizszintes testhelyzetben.

Légzés: A légzésről.

A víz felszínén: lebegés.

Elengedés, akarat, görcsösség, félelem: kezdő úszók félelmei.

gyorsúszó felnőtt úszóedzések

Tippek haladó úszóknak

Lábmunka: A gyorsúszás lábmunkája

Mozgás: Rugalmas mozdulatok

Lazítás és nyújtás Lazítás nyújtás

Monotonitás: Ne légy gépies!

Ciklikus mozgásforma: ritmus.

Az erő szerepe: az izomerő..

úszás

gyorsúszó felnőtt úszóedzések

- Futás.Net - Gyógytorna - Úszásoktató - Kerékpáros edzések -