Tartalom

Pályafutás
Az úszasoktatasról
Mennyi idő alatt lehet megtanulni úszni?
Tanítványok
Elérhetőség
Úszóedzések és egyéni úszásoktatás
Tippek kezdő úszóknak
Tippek haladó úszóknak
Véleményrovat.

Oláh András úszásoktató, edző

Oláh András úszásoktatás

Magamról:

Oláh Andrásnak hívnak. Négy éves korom óta úszom, illetve foglalkozom különböző vizi sportágakkal. 1996-ig versenyeztem úszás, öttusa, vízilabda és búvárúszás sportágakban. Azóta a versenysportot abbahagyva triatlon és hosszútávúszó versenyeken, valamint tömegsport rendezvényeken indulok.

A Testnevelési Egyetemen elvégeztem a sport rekreáció szakot. A víz, mint közeg megszerettetése, a vízbiztonság elérése került a szemléletem középpontjába. Jelenleg az úszást lépésenként, játékosan, embercentrikusan oktatom. Számomra a folyamatos kapcsolat, a kommunikáció oktató és tanítvány közt elengedhetetlen része a tanulásnak.Úszásoktatás

Amatőr és versenyzői pályafutásom során azt vettem észre, hogy célok nélkül nem jönnek az eredmények. Sokan kezdtek el és hagyták abba nálam az úszást miután Ironman-t vagy más versenyeket teljesítettek, de ha az úszás nem okozott örömet az eredmény csak röpke ideig boldogította őket. Ahhoz viszont, hogy a víz és az úszás örömet adjon, nem kell versenyzőnek lenni. Hiszem, hogy bárki megszeretheti a vizet és átélheti az ellazulás élményét ebben a közegben, ha nem fél tőle, ha ő is szeretné. Az úszás megtanulása közben fejlődik a légzés, a keringés, a sport javítja a testtartást és a mozgáskoordinációt, edzi a tüdőt és a szívet. Felfrissít, a bőrt rugalmasabbá teszi, önbizalmat ad, valamint társakat és egy oktatót, aki nyitott a világra. Az úszás tanulása bármikor elkezdhető, kortól-, erőnléttől-, egészségi állapottól függetlenül.

Olyanokat várok az edzéseinkre, akik saját elhatározásból szeretnének úszni tanulni. Úszni tanulni nem muszáj, de bárkinek lehetőséget adunk, hogy kipróbálhassa ezt is, és megszerethesse a vizet.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni úszni?

Sokan érdeklődnek nálam telefonon, és főleg a kezdő tanítványokat az izgatja, hogy mennyi idő alatt lehet megtanulni biztonságosan úszni? Ez nagyon egyéni, általánosságban erre nincs jó válasz. Lehet bár mit mondani előre, látatlanban, de a valóságban mindenki éveket tölt azzal, hogy át tudja magát adni a víz elemnek. Van aki már az elején látványosan halad, de sokan még akkor sem nevezi magukat jó úszóknak, ha akár 1km-t leúsznak már folyamatosan. Amíg a víz ellen küzdesz, nem lesz meg a vízbiztonság, csak az erődet pazarlod, hogy fennmaradj a felszínen. A legfontosabb úgy tanulni, hogy elejétől fogva a lebegésre, a víz felhajtó erejére próbáld bízni magad, erre kell ráérezni, mert ez mindenhol ugyanaz akármilyen körülmények között úszol. Ez egy trükk, amit te magadnak kell elsajátíts, te érzed, te éled át.
Második fontos dolog a légzésszabályozás. Úszás közben muszáj másképp lélegezni mint a szárazföldön, mivel a helyes testhelyzet vízbe tett fejjel érhető el. Ezért kénytelen vagy megfigyelni a légzésedet, erősíteni a légzőizmokat, tudatosítani az eddig automatikus folyamatokat, más irányba terelni a légzés ritmusát. Mozdulatok. A víz mint közeg különbözik a szárazföldi körülményektől, ezért minden mozdulat másképp hat mint ahogy megszoktuk. A víz sokkal sűrűbb mint a levegő, elmozdul körülöttünk ha mozgunk benne, nincs szilárd támpont amit megfoghatnánk. Másképp reagál a mozdulatainkra mint ahogy elvárnánk. Általában több türelem kell hozzá, mint ahogy elképzeljük. Ezért minden mozdulat amit a vízben végzünk idegpályáinkat újra írja, egészen addig, amíg ki nem alakul ez a fajta érzékelés a testünkben. Ez mind sok időt, és türelmet követel tőlünk, ezért az úszás tanulása nem egy verseny, hanem egy játék, amit mindig csak örömmel szabad végezni.

Jó sportolást kívánok! Andris

A tanítványaim, és én

Gyerekkorom óta sokféle úszós sportot csináltam, de sosem voltam élversenyző. Talán a tehetségem nem vitt addig, vagy az edzők hozzáállása volt túl személytelen, és csak a legügyesebbek maradtak talpon, már nem tudom; de egész versenyzői pályafutásom alatt sosem tanultam annyit az úszásról, mint amióta oktatok.

Az edzések során mindig a teljesítményt akarták belőlünk kihozni, és soha sem az embert figyelték. Nekem emiatt a versenysport nem is lett a szívügyem, hanem edzőként most már a fő célom a kezdő felnőttek vízbiztonságának kialakítása, és a víz által nyújtott öröm lehetőségének a megtapasztaltatása, és ennek megtanítása.

Sosem tartoztam semmilyen edzői csoporthoz, az általam alkalmazott módszer teljesen a saját tapasztalataimon alapszik, amit aztán mindig egyedi módon alkalmazok, nagyon figyelve a tanítványom egyéniségéhez, és temperamentumához. Nem egy sablont oktatok, amit ha megtanul valaki, akkor fog tudni úszni, hanem egyéneket támogatok abban, hogy kibontakoztathassák magukat egy új környezetben.

Sokat kísérletezek magamon, főleg, ha látom, hogy valakinek valami nem megy. Ilyenkor furdal a kíváncsiság, hogy mit élhet át, mit csinál másképp, mint ahogyan én mondom neki. Szeretem tudni, hol akad el a szavak által közvetített információ, és lesz más a jelentése számára. Ezért sokat megyek a vízbe gyakorolni, próbálom a rossz mozdulatokat, amit a tanítványoktól lesek el, próbálom megérteni, ők miért így csinálják? Én sem vagyok ügyesebb, mint ők, csak ők még azt a plusz nem tudják, mit és hogyan csinálok ahhoz, hogy sikerüljön a feladat. Így jöttem rá arra, hogy egy nagy levegővétel után lebegni mindenki tud a vízen (anélkül, hogy mozogni próbálna), viszont úgy is el tud süllyedni, hogy mindenféle segédeszközt adok a kezébe, vagy a derekára.

Így minden eszközt elhagytam, és már az első órától arra helyezem a hangsúlyt, hogy a tanítványom önmagától hason, vagy háton megtapasztalja az eszköz nélküli lebegést utánozhatatlan érzését. Ha lebegni tud a tanítvány levegővétel nélkül, akkor már úszik a vízben, és minden mozdulat csak azért kapcsolódik ehhez az úszáshoz, hogy

a: levegőhöz jusson
b: elmozduljon á-ból bé-be.

Az úszáshoz önmagához túl sokat nem tudok hozzá tenni, mert szerintem az mindenkivel vele született képesség, csak ki kell bontogatni a félelmek, a görcsös, rossz mozdulatok, vagy a rossz testtartás, a ki nem fejlődött testtudat börtönéből. Ha látom, hogy nem lebeg valaki, akkor nem is megyek tovább más irányba, megvárom, hogy megtanulja a testét a megfelelő helyen elengedni, ill. megtartani ahhoz hogy a lebegés magától végbe menjen.

A következő lépésnél, a levegővételnél, még mindig csak a lebegés közbeni fej kiemelés a fő cél, mert ott is hajlamosak túl sok testrésszel ráfeszülni a vízre, és ezzel a rosszul megfeszített testtartással megint csak süllyedni fognak. A levegő vétel a második legfontosabb dolog, mert ott alakul ki, hogy biztonságban érzik-e magukat a vízben, ha már nem ér le a lábuk, vagy megint csak félelem lesz rajtuk úrrá, miközben úszni próbálnak.
A víz az ellazult test tónust szereti, minden, ami görcsösen feszes, süllyedést, és nem lebegést eredményez. Ha ezt megértik, és átélik az úszástanulás elején (eszközök nélkül) akkor már a biztonságot nem egy idegen tárgy, hanem a saját testük lebegés tudata fogja megadni, és ez az alap ahhoz, hogy önmagukban higgyenek. A tanulás során fontos, hogy a tanítványokban kell felébreszteni a tudást, hogy magukban találják meg a fényt, és ne bennem keressék a megoldást, ne tőlem várják, hogy tanáccsal lássam el őket. Jó tanács még, hogy ne az eszközökben bízzanak önmaguk helyett

Nem állítom, hogy az én módszerem jó, vagy jobb bárki másénál. Csak azt tudom, hogy titkaim nincsenek, tanulni mindenkitől tudok, még a teljesen kezdő tanítványtól is: hogy miként kell rávezetni valakit a tudás útjára. Mindent, amit mondok, azt már én is megtapasztaltam. Persze előfordult már olyan is, hogy valaki feladta a tanulást. Ezt mindig csalódásként éltem meg, pedig tudom, hogy ez egy ilyen szakma: kettőn áll a vásár…

Sok mindent nem tudok megtenni a tanítvány helyett, sőt nem is kell akarni helyette cselekedni, mert ő is abból tanul, ha nem elsőre megy minden. Ezáltal ő is fejlődik. Minden tanítványom mentalitása látszik úszástanulás közben. Látom, ahogy ott állnak előttem, fürdőruhában, eszközök, technikai segítség nélkül. Csak az egyéniségük van jelen, és az idegen környezet, az ismeretlen, amiből valamit alkotniuk kell óráról-órára.

Sokszor nem is az úszás maga nehéz, hanem önmaguk megfigyelése, alakítása, értelmezése. Ezért minden tanítvány nagyon bátor, amikor elkezdi, kitartó, amikor folytatja a próbálkozást, és boldogan csodálkozik rá az úszás egyszerűségére, a vízzel való összhangra.

Ezért hirdetem, hogy az úszás egy lehetőség arra, hogy még egy színnel gazdagabb legyen az életünk, hogy egészséget csepegtessünk a mindennapjainkba, letöröljük a megszokottság porát, és megismerhessük önmagunkat egy új perspektívából.

Oláh András elérhetősége

Telefonszám: 06-20-80-85-730

Viberen is elérhető (ingyenes hívás).

e-mail: olahandris69@gmail.com

web: úszás fórum

Facebook: Oláh András úszásoktató

Egyéni és csoportos úszóedzések a Paskálban

- Kezdő szinttől: 50 méter folyamatos leúszása

- Amatőr sportolóig: hosszabb távok teljesítéséig több úszásnemben edzésterv szerint

Úszásoktatás úszóedzések a Paskálban

Következő edzés programja: Úszóedzések

Tippek kezdő úszóknak

Úszás: Felhajtó erő lebegés felület és testtömeg.

Vízszintben: Vizszintes testhelyzetben.

Légzés: A légzésről.

A víz felszínén: lebegés.

Elengedés, akarat, görcsösség, félelem: kezdő úszók félelmei.

Tippek haladó úszóknak

Lábmunka: A gyorsúszás lábmunkája

Mozgás: Rugalmas mozdulatok

Lazítás és nyújtás Lazítás nyújtás

Monotonitás: Ne légy gépies!

Ciklikus mozgásforma: ritmus.

Az erő szerepe: az izomerő..

Gyógytorna és az úszás

Az úszást felnőtt korban sportolásként választók egy része nem versenyzés céljából, hanem egészségügyi okokból jelentkezik nálam. Sokan közülük az ülő munka "áldozatai", mások egyéb, sportból szerzett sérülések után lábadoznak, megint mások velük született okok, vagy a kor által jelentkező ízületi, mozgásszervi beszűkülések miatt keresnek egy nagyon kíméletes mozgásformát. Ezekben az esetekben hasznos lehet, ha más szemszögből is megvizsgálja őket egy szakember, és így alakíthatunk ki közösen egy átfogó képet a szükséges változtatásokról.

Velem együtt működő partnerek: 1. Hollós Barnabás, gyógytornász

Kerékpáros edzés lehetőségek

Egyéni személyes edzés külön egyeztetett időpontban.
Részletek: Kerékpáros edzések

Véleményezd az edzéseket

Segítsd véleményeddel az edző munkáját:

Hozzászólás fórumos felhasználói névvel:

Regisztráció

Ha nem vagy fórum-tag, akkor Anonymous Úszóként is írhatsz:

úszó

oláhandris:

Sziasztok!

Ez itt a tapasztalataid leírásának lehetősége!
Kötetlen vélemény megosztás nem csak közösségi oldalakon regisztráltaknak!

Mindenkitől szívesen fogadok el bejegyzést, akár egy-két alkalommal találkoztunk, akár hosszabb ideig dolgoztunk együtt.
Reményeim szerint ezzel nem csak az én munkámat segítitek, hanem egymás tájékoztatására is alkalmas eme felület.

Köszönettel: O.Andris

Nov 09 13 am30 10:30 AM

úszó

úszó:

Üdvözlet mindenkinek,

Én az idősebb korosztályhoz tartozom. 1 éve, 52 évesen, kezdtem el tanulni az úszást Andrisnál.
Bizony nem bántam meg, sőt igen örülök neki, hogy hozzá kerültem.

Változások történtek az életemben és egyszer csak szükségét éreztem annak, hogy megtanuljak úszni. Soha nem tanultam, soha nem tanítottak és rettenetesen féltem a víztől.
Sokáig böngésztem az interneten a lehetőségeket, az oktatókat. Mikor Andrist kiválasztottam inkább az érzéseimre hallgattam mint az eszemre. Úgy gondolom, hogy jól döntöttem.

Először általános dolgokat mondanék.

Megbizonyosodtam arról ez alatt az idő alatt, hogy minden igaz amit Andris ír a bemutatkozó soraiban ill. a fórumon.
Ami számomra nagyon érdekes és soha nem hittem volna régebben hogy ez lehetséges: ő valóban megszerettette velem ezt a közeget. :-)
Furcsának hangzik, de még ebben a korban is meg tudta változtatni a szemléletemet ez a tevékenység. Pozitívabban tekintek a körülöttem lévő világra ! …és mindez Andrisnak köszönhető!
Megértettem és elfogadtam, mert megbíztam Andrisban (!!!), hogy nem küzdeni kell a víz ellen, hanem - nem is tudom hogyan fogalmazzak – együtt lenni vele, átadni magam ennek a környezetnek, valóban hinni a közeg felhajtóerejének (minden értelemben ;-)). Nos ezeket Andris is írja, de megtapasztalni nagyon jó érzés.

Egy kis részletezés.

Tudva úszás tanulási múltamat és a vízhez való hozzáállásomat a kismedencében kezdte a tanítást októberben. Heti kétszer jártam/járok hozzá. Néhány hónap múlva a számomra akkor még félelmetes 25m-es medence következett és tavasszal már az 50m-es. Milyen nevetségesnek tűnt ezek után a kismedence! Mosolyogtam is magamban: én itt féltem?
Andris oktatása személyre szabott. Igényli a visszacsatolást. Mindig megkérdezi mit hogyan érzek, mit hogyan gondolok egy gyakorlat végrehajtása után. Úgy alakítja a tanítást, hogy figyelembe veszi amiket mondok.
Pl. szerintem sokáig nem tudta/tudtuk hogy a gyors vagy a mell lesz az amelyet megtanulok előbb. Én úgy gondolom, hogy ő a gyorsra szavazott és amikor a mell jött ki győztesen azt fejlesztette.
A levegővétel megtanulása nekem nagyon nehezen sikerült, de úgy gondolom, hogy ez a siker végül azon alapult, hogy betartottam azokat a lépéseket amelyekre az oktatást építette. Nekem mindig az okozott nehézséget, hogy valamit megtanultam és akkor még jön Andris, hogy ezt is hozzá kell tenni, ld. levegővétel, és akkor az összes többi mozgás „borul”. De ahogy írtam végül sikerült.
Andris szerint tudok úszni mellben, szerintem azért ez még úszásszerű. Természetesen a nyári szabadsága alatt egyedül úsztam az én általam úszásszerűnek titulált mellúszásban hetente 1-2szer 1,5-2, néha 3órát…Valószínűleg „filozófiai” kérdés is, hogy tudok –e úszni…:-)…

Érdekes felismerés volt számomra az is, hogy alapvetően siklani kell a vízen és minden úszásnak nevezett tevékenységre végül is azért van szükség, hogy amikor megállunk a siklásban akkor továbbjussunk. Ez ugye részben lefékez bennünket. Ezért fontos, hogy optimálisan végezzük azokat a mozgásokat amelyeket kitaláltak a különböző úszástechnikáknál.
Egy oktatóval tanult úszásnál jól tanuljuk meg a mozgásokat!
Andris igen ügyesen optimalizál. Pl. részekre szedi a mozgásokat (pl. láb, kar külön) úgy optimalizál, aztán „összerakatja”. Vagy összehasonlíttatja azt a mozgást amit erőből, a víz ellen küzdve, akarok csinálni azzal amit könnyedébben a víz, mint közeg segítségével végzek.
Úgy alakítja a tanítást, hogy a tapasztalatok alapján én jöjjek rá a jó megoldásra.
Szóval vannak ötletei és különleges módszerei…:-)…!!!

Jelenleg a gyorsúszást tanulom Andris segítségével.

Nagyon köszönöm Andris az eddigieket!

Tamás

Nov 10 13 pm30 04:29 PM

úszó

úszó:

Üdv mindenkinek!

Kicsivel több mint egy éve kezdtem úszóleckéimet Andrással. Számomra a víz nem volt teljes idegen közeg, igaz különösebben nem is érdeklődtem utána. Elevickéltem kisebb, nagyobb pocsolyákban, kapkodtam levegő után, ha sikerült vízet nyelnem stb. Szerettem a vízben lenni, de "előképzettség" nélkül nem nagyon tudtam mit kezdeni vele.

A gyakori derékpanaszaim és a javítását serkentő orvosi javaslat hatására úgy döntöttem, hogy ideje volna szabályosan is megtanulnom úszni. Az interneten böngészve akadtam rá András tanfolyamára.

A "kis" medencében kezdtünk, heti két alkalommal, amely egy közös edzést, illetve egy "szóló" edzést tartalmazott. Számomra nagy élményt nyújtottak a jól felépített, változatos, a képességeimhez igazodó edzések. Egyfajta "varázslatban" töltöttem időmet, nagyokat nevettem ügyetlenségeimen, és próbálkoztam minél inkább elsajátítani az új technikákat.

Eltelt egy év! A varázslat megmaradt, ami változott a vízzel való bánásmódom: már nem küzdök! A derékpanaszok néha előjönnek, de a vízben nem zavarnak.

Az úszás élménye mellett a Dagályfürdő termálvíze jelentette a második nagy felfedezést: minden edzést követően jó húsz percet ücsörgök benne. Segít kilazítani, feltöltődni.

Ezenfelül van egy érdekes emberekből álló csapat, a Vasemberek, akikkel most kezdek megismerkedni. A nevükkel ellentétben, segítőkész, barátságos emberek, jó velük együtt lenni.

Nagyon örvendek ennek a fórumnak, mert számomra is nagy segítséget nyújtott volna a kereséshez. Remélem, sikerül egy kis biztatást nyújtani azoknak akik most szeretnének elkezdeni úszni.

Köszönöm Andrásnak a türelmét, és a sok élményt amivel gazdagabb lehetek!!

Imre Béla
(Béci)

Nov 11 13 pm30 02:50 PM

úszó

úszó:

Andrissal a közös munkánkat 2012 tavaszán kezdtük meg.

Mielőtt elkezdtük volna a közös munkánkat én nem igazán rajongtam az úszásért, szerettem vízben lenni, de múltbéli rossz tapasztalatok miatt soha nem szabályosan úsztam, csak az úgynevezett "nyugdíjas" kitett fejes mellúszás stílusában.

Az irodai munka és az egyetem után a sport elhanyagolása miatt derékproblémák miatt orvosi javaslatra kezdtem el úszni. Mivel tudtam, hogy amit én úszásnak nevezek az igen messze attól ami valójában az úszás, szerettem volna megtanulni helyesen a 4 úszásnem technikáját. Andris elérhetőségét a neten találtam.

Így kezdődött a közös munkánk. Heti 2-3 edzésünk volt, 1-1-ben edző és tanítvány. Az órák teljes mértékben személyre szabottak, aki egyáltalán nem tud úszni azzal Andris a kis vízben kezd és ott mutatja be a légzés és a mozdulatok alapjait. Nagyon fontos, hogy itt nem egy "poroszos" oktatási módszerről van szó, nem a medence széléről ordibál valaki félig odafigyelve. Andris ott van melletted a vízben, mutat és csinál mindent, teljsen odafigyel rád és segít mindenben. Akinek jobban megy azzal a 25-ös, és 50-es medencében tartja az úszás órákat. (itt már a vízben nem kell folyamatos edzői jelenlét, de ha szükséges mutatja a mozdulatokat vízben is, hogy jobban értsd/lásd miről van szó)

Mivel nálam elég sok mindent kellett javítani úgy döntöttünk, hogy mindent elkezdtünk az alapoktól. Először a kismedencében gyakoroltunk, főleg a légzést és a mozgás alapjait. Később mentünk át a 25-ös medencébe ami akkor még végtelenül hosszúnak tűnt. A mellúszás technikájának elsajátítása utána kezdtük a gyorsúszás tanulását. Nagyon érdekes volt megtapasztalni ahogy Andris rávezetett fokozatosan arra, hogy a vízben alapvetően siklani kell, és nem harcolni a közeg ellen hanem megtanulni ebben természetesen mozogni.Ez a készség csak pár hónap után vált egyre inkább természetessé ekkor egyre jobban elkezdett javulni az úszás minősége is. Én pedig a sok türelemnek, odafigyelésnek és az instrukcióknak köszönhetően egyre jobban éreztem magamat a vízben.

A 25-ös medence után jött a következő mérföldkő, átmentünk az 50-es medencébe egyelőre csak edzeni. Itt volt szerencsém minden közös edzésünk előtt látni a Vasemberek edzését/annak végét. Őket (mint egyébként minden úszót) egyenesen csodáltam, mindig azon gondolkodtam, hogy tudnak ennyire szépen/természtesen úszni ráadásul ennyire sokat.... Ez további motivációt adott, szerettem volna én is csatlakozni ezekhez az edzésekhez. :) (ekkor még 50m-t sem tudtam leúszni folyamatosan)

Így további kemény munka következett és Andris is a fenti cél szellemében tanított. Nekem valamiért különösen nehéz volt megtanulni a gyorsúszás-levegővételt. (van akinek ez azonnal megy,van akinek 1 hét alatt, nekem pedig valamiért jó 1,5 -2 hónapig tartott megtanulni ) Andris sosem adta fel mindig segített, elemztük a mozdulatokat a lehetséges problémákat és mindig végtelen türelemmel támogatott edzőként. És aztán egyszer csak beérett a közös munka gyümölcse, ami addig sok százszor nem ment valahogy elkezdett működni, rengeteg próbálkozás után összeállt a dolog és elkezdtem úszni! Leúsztam életem első 50méterét folyamatosan gyorsúszásban. :) Mindenkinek akit foglalkoztat az úszás gondolata és szeretne megtanulni úszni, kívánom hogy tapasztalja meg ezt az élményt. Nekem abszolút életre szóló élmény volt!!

Ezután tovább dolgoztunk Andrissal közösen a technika csiszolásán, a levegő vétel finomításán, a fizikai erőnlét és a tüdőkapacitás növelésén. Ennek a közös munkának, de főként Andris szakértelmének, odafigyelésének és türelmének köszönhetem, hogy egyre többet és egyre jobban tudtam úszni a közös edzések során. 100,150,200méter majd 500, 1000 m és aztán 2000m. Úgy hogy soha nem gondoltam hogy le tudok majd úszni 100métert is valaha folyamatos gyorsúszásban. Eközben tovább csiszoltuk a mell és a hátúszás technikáját is.

Idén ősztől pedig már a csoportos edzésekhez is csatlakozhattam. Heti 3x reggel edzünk a Dagályban az edzéseket pedig mindig nagy lelkesedéssel várom, egy remek csoporttal, érdekes emberekkel és Andris személyében egy nagyon felkészült edzővel folytatjuk a közös munkát. Itt már 2-3 kmt is úszunk egy edzésen, feladatoktól függően. Ilyenkor mindig eszembe jut, honnan kezdtük a közös munkát és Andris segítségével hova juthattam. :) (időközben pedig a 4. úszásnem a pillangóúszás alapjait is megtanultuk, és abban is egyre jobban megy az úszás)
A közös munka alatt én nagyon megszerettem a vizet mint közeget, az úszást mint mozgásformát, azt hogy mindig van hova fejlődni, mindig lehet tanulni, és hogy minden reggel kicsit saját magunkkal is meg kell küzdeni az edzéseken és hogy mindig tanulhatunk az edzőtársaktól is.

Azoknak akik most úszás edzőt keresnek, összefoglalóan a következőket tudom mondani:

Andris személyében egy maximálisan felkészült, rutinos, nagyon türelmes (ez az úszásnál különösen fontos) embert ismerhettem meg, aki mindent megtesz azért, hogy megtalálja az utat a tanítványokhoz és hogy megismertesse velük ezt a közeget. Először vízbiztonságot ad, technikát, erőnlétet fejleszt és az alapoktól egészen edzés szintig akár triatlonversenyekig fejleszni a tanítványait. A közös munka során megérteti az úszás mint mozgásforma összefüggéseit a kérdésekre mindig maximálisan igyekszik válaszolni. Aki most ismerkedik a vízzel/szánja rá magát felnőtt korban az úszás tanulásra annak mindenképp azt ajánlom, hogy szakemberrel kezdje el a munkát, Andris remekül segít a kezdőknek.


Én a semmiből, a rendszeres heti 3x edzésig jutottam el a közös munkánk által, amiért végtelenül hálás voltam/vagyok/ leszek, köszönöm szépen Andris!!!! :)

üdvözlettel:

Kiss Gábor

Nov 17 13 pm30 02:05 PM

úszó

oláhandris:

Sziasztok!

Köszönöm a dicsérő szavakat mindenkinek, az érem egyik oldaláról.
A másik oldalon viszont ott vagytok ti, a kitartásotokkal, az elszántsagotokkal, azzal, hogy felnőttként is ki mertetek tűzni egy új célt, amit meg is valósítottatok.
Az, hogy a cél esetleg életforma is lett menet közben a siker része.
Én annyit tettem hozzá, hogy örömmel társítottam az elszántsagotokkat.
Hiszek abban, hogy a boldogság egy olyan tényező, ami mágnesként vonzza az embereket, és egész eleten át elkísér ha egyszer belekóstolsz.

További sikereket kívánok!

Andris

Nov 17 13 pm30 03:14 PM

úszó

úszó:

Sziasztok!

Már évek óta terveztem, hogy segítséget kérek, mert mellúszás közben kifordítom a jobb csípőmet, hogy egyensúlyozzak. Vagyis segítséget kérek, hogy szebbé tegyem az úszásomat. A végső elhatározást az idei nagyatádi triatlon verseny adta, vagyis, hogy váltóban indultam. A hiba korrigálásán felül szerettem volna megtanulni a gyorsúszást és szerettem volna az úszásomat hatékonyabbá is tenni a versenyre.
Egy éve edzünk Andrással és csak dicsérni tudom. Az edzések változatosak, végtelen türelemmel javítja a makacs hibákat és mindig kitalál valami eszközt, gyakorlatot, ami segít.
Szükség van egy jó edzőre ahhoz, hogy egyre jobban ússzak és András ehhez a legjobb választás volt :)

Henriett
- egy igen elégedett tanítvány -

Nov 26 13 am30 05:23 AM

úszó

úszó:

Sziasztok!

Én 2013. áprilisában, 32 évesen kezdtem el Andráshoz járni, hetente két alkalommal. Soha korábban nem tanultam úszni, nem is éreztem rá késztetést, mivel attól tartottam, hogy majd csak fulladozni leszek képes a vízben - az meg nem hiányzik. Viszont be kellett látnom, hogy az ülőmunkával járó, kezdődő hát-és derékfájdalmakra a sokszor emlegetett úszás a legjobb gyógyír. És az esetleges fulladozás ellen is csak akkor tehetek valamit, ha biztonságos körülmények között megtanulom kezelni ezt a közeget.

Kezdeti félelmeimet leküzdve vettem fel Andrással a kapcsolatot, és nem csalódtam. András kezdettől fogva egyenranú partnerként kezelt. Bármit megkérdezhettem tőle, mindig, mindent készségesen elmagyarázott és megmutatott. Az edzéseken az apróságokra is felhívta a figyelmemet - mert bizony sokszor ezeken múlik a siker! Jónak tartom, hogy arra is bátorított, hogy magamtól is tapasztaljak ki bizonyos dolgokat, hogy nekem hogy megy a legjobban. Értékes tapasztalatokkal gazdagodtam ezáltal - és véghezvittem olyasmiket, amikre korábban gondolni sem mertem!

Közel 1 év után továbbra is járok Andráshoz, de a közös erőfeszítéseinknek köszönhetően most már magabiztosan szállok be a medence vizébe. Immár nem a fulladozás leküzdése a célom, hanem a különféle úszásnemek technikájának további tökéletesítése.

Higgyétek el, nem az számít, hány évesek vagytok, szerettétek-e eddig a vizet, vagy sem, hanem, hogy elszántátok-e magatokat arra, hogy megtanultok úszni. Amennyiben igen, a többi András segítségével már sikerülni fog!

Sok sikert és kitartást kívánok minden kedves mostani és leendő sporttársamnak!

Laci

Feb 13 14 pm28 04:00 PM

úszó

úszó:

Sziasztok!

Én 2014 októberében kezdtem Andrisnál. Jó magam szintén a "futottak még" korosztályt gazdagítom, 43 éves vagyok. Sport múlttal nem rendelkeztem, csak lelkes amatőrként úszkáltam "városnézős" mellúszásban, amíg az ortopédus doki eltanácsolt. :( Ekkor jött a dilemma, a vizet imádom, de mivel mozgásügyileg nem igazán tartozom a tehetségesek közé, így aggódva kezdtem el keresni. Bevallom én Andrist nemcsak a honlapon "néztem" ki, de néha megfigyeltem oktatás közben a Dagályban is. Márcsak a bátorságomat kellett összeszednem és időpontot kérni. Tavaly ősszel eljött ennek az ideje és most már fél éve heti 1x alkalommal dolgozunk együtt. Nem bántam meg! Sőt, bárcsak ne vártam volna annyit! Abszolút profi, kedvesen beszél, nem érezteti, ha elsőre, vagy sokadjára még mindig nem úgy csinálom, ahogy annak mennie kéne. Nagyon tetszik, hogy nemcsak utasít, de közösen dolgozunk, hagyja, hogy ráérezzek, valahogy sikerül neki rávezetnie. Nagyon türelmes, de nem laza, az óra végére azért kellemesen elfáradok. Jövő évben Balaton átúszás, de csak Vele!

Ha valaki felnőtt fejjel ezt a csodálatos sportot választja, őszintén tudom én is Andrist ajánlani, csakúgy mint az előttem szólók, mert egy élmény "megszenvedni" a siklás élményéért! :)

Tündi

Feb 23 15 pm28 12:03 PM

Itt úszunk: Futás.Net úszóedzések és egyéni oktatás

- © Futás.Net - úszsás - úszsásoktatás - kerékpározás -