Bokasérülés - Gyógytorna

 

Olvasói levél (a személyes adatok nélkül):

Megelőzhetők a bokasérülések?

Kedves Barnabás!

A Vasemberek Klubja honlapján találtam az elérhetőségedet. Nem tudom, hogy lehet-e kérdezni tőled. Én hosszútávfutó vagyok, de most az ugrókötelezéssel kapcsolatban lenne kérdésem.

Tavaly volt egy bokatörésem, ez úgy tűnik, hogy meggyógyult, de a bokaízület erősítése érdekében gondoltam, hogy talán hasznos lenne ugrókötelezni. El is kezdtem, de nekem nem megy a blogon javasolt percenkénti 100 ugrás. Jó esetben 50-60, de minél tovább csinálom, annál rosszabbul megy, annál többször botlok meg. Mi lehet ennek az oka, hogyan lehetne kiküszöbölni?

Másik kérdésem a technikára vonatkozik: én úgynevezett dupla ugrásokat csinálok, azaz átugrom a kötelet, aztán ugrok egy kicsit csak úgy üresben, és mikor körbeér a kötél, akkor ugrok megint. Ez nem túl fárasztó, így 10 perces sorozatokat csináltam, és 10 perc alatt sikerült jó esetben 500-600 ugrás, de a második, harmadik sorozatnál sokszor már csak 400-nál alig több. Később a fiam szólt, hogy nem jó ez duplázás, nagyobbakat kell ugrani, magasabbra rugaszkodni, én nem kellenek a köztes kis ugrások. Ez ment is, de így sokkal fárasztóbb, és a több pihenés, a több botlás miatt lassúbb is. Melyik tehát a helyes módszer?

Elnézést kérek, ha esetleg a kérdések tolakodóak, de máshol nem találtam az ugrókötelezésre vonatkozó információkat és itt a blogon nagyon megörültem neki. A válaszodat előre is köszönöm.


Kedves Olvasóm!

Persze, hogy lehet kérdezni :)

A bokaízületet inkább az úgynevezett propriocepció fejlesztésével lehet "erősíteni", azaz védeni. Az instabil talajon végzett bármi nemű mozgás, ingerli az ízületi tokban lévő receptorokat és szinte minden izom aktiválódik a stabilitás megőrzése érdekében.

Az ugrókötelezés kiszámítható módon veszi igénybe az izmokat, miközben erősíti őket.

A kettő persze összefügg de nálad talán az elsőre tennem a hangsúlyt. Azért is mert a hosszútávfutás is feltételezem sima talajon történik.

A botlások is inkább arra utalnak, hogy a fáradással a koordináció, egyensúlymegtartás csökken és nem az állóképességeddel van baj.

Tehát esetedben a minél nagyobb változatosságot javasolnám.
Azaz rövid és hosszabb sorozatok váltakozva.
Az egész alacsony és magasabb csapásszámú menetek váltakozva.
A talajt is változtatva ha lehet.
A technikát is változtatva. Mindegyik jó, csak ne a magasra ugrással kezd.
A sorozatok közben néhány guggolás, terpeszbe szökdelés, stb.

Azért, hogy a bokádat minél több féle inger érje. Nálad nem a felugrási magasság növelése a cél.

Ne a csapásszámra figyelj hanem a változatosságra és arra, hogy az adott mentet minél kevesebb botlással csináld meg. Hiszen ahogy te is írtad itt a boka védelme a cél.

Ha bármiben tudok, szívesen segítek!


H. Barnabás

Gyógytornász

- Futás.Net gyógytorna -