Februári tanács kezdő úszóknak: a lebegés

Lebegés

Az emberi test fajsúlyánál fogva lebegőképes a víz felszínén. Nem kell különösebben mozognod ahhoz, hogy fent maradj rajta. Persze a különböző egyéni alkatok miatt ez nem mindenkire egyformán igaz, de mivel az emberi test 80%a víz, ezért alapvetően lebegni képes.

A többi tényező, a testfelület, az izom-zsír arány, a megfeszült-ellazult izmok, a görcsös tartás, a rossz helyen feszített és elengedett testrészek, a negatív vagy pozitív gondolatok mind befolyásolják a vízen való mozdulatok nélküli fennmaradás képességét. Mindenkinek ajánlom, hogy kísérletezzen ezzel, akár hason, akár háton, hogy az érzést megtapasztalja.

A lebegéshez nagyon fontos a türelem, a sietség, kapkodás nélküli próbálkozás, az ellazulás, elengedés mind tudati, mind fizikai szinten. Így tanulod meg a vizet használni, és nem leküzdeni.

lebegés a vízbenLebegés. Fotó: discovermagazine.com

Minél inkább nem mozogsz, mozdulat nélkül maradsz fent a vizen, annál inkább kapcsolódni tudsz hozzá. A mozdulat akaratból történik, ami jelen feladatnál akadályként is jelentkezhet, ha túl erősre sikeredik.

A cikk írója:

Oláh András úszásoktató

Itt kérdezhetsz: Úszás fóruma

úszás

Tippek kezdő úszóknak

Úszás: Felhajtó erő lebegés felület és testtömeg.

Vízszintben: Vizszintes testhelyzetben.

Légzés: A légzésről.

A víz felszínén: lebegés.

Elengedés, akarat, görcsösség, félelem: kezdő úszók félelmei.

Tippek haladó úszóknak

Lábmunka: A gyorsúszás lábmunkája

Mozgás: Rugalmas mozdulatok

Lazítás és nyújtás Lazítás nyújtás

Monotonitás: Ne légy gépies!

Ciklikus mozgásforma: ritmus.

Az erő szerepe: az izomerő..

- Futás.Net - Gyógytorna - Gyógytornász -